Kiváló minőség termett Villányban

Az idei, gyakori esőkkel fűszerezett meleg nyárnak köszönhetően ismét kiváló évjárat termett Villányban, amely a lapunk által megkérdezett borászok szerint vetekszik a csúcsévnek számító 2000-es évjárattal, sőt lehet, hogy túlszárnyalja azt.

–
2002. 11. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivétel nélkül úgy nyilatkoztak lapunknak a megkérdezett villányi borászok, hogy az idén remek évjárat termett az elszigetelt, és éppen ezért egyedülálló borvidéken. Bock József szerint, mindez azért következhetett be, mert kellően meleg volt a nyár, megfelelő volt a napsütéses órák száma, és közben rendszeresen eső is öntözte az ültetvényeket. Szeptember elején kezdődhetett a kékoportó, a hónap végén pedig a kékfrankos szürete. A cabernet októberben került le a tőkékről, igaz itt egy négy napig tartó eső okozott riadalmat, de szerencsére a szemek nem repedtek meg, a betakarítás jól sikerült, és ízes, zamatos bor kerülhetett a pincékbe – mondta Bock József.
A borász érdekességként említette, hogy az idén rendkívül alacsony volt az egy kiló szőlőre vetített lékihozatal, hetven százalék körül mozgott, ami miatt valószínűleg a borok is „sűrűbbek” lesznek. Gere Attila röviden úgy jellemezte az idei évjáratot, hogy az nagyon jó volt, és akár a csúcsévnek számító 2000-es évjárattal is vetekszik. Ehhez Polgár Zoltán annyit fűzött hozzá, hogy az idei esztendő annyival volt kedvezőbb a 2000-esnél, hogy most gyakrabban esett, ami időről időre felfrissítette a növényeket, és ezért az aromák is frissek maradtak. Ezért és a szigorú terméskorlátozás miatt koncentrált, szép vörösborok készülhetnek a hegyvidéken, és az évjárat is jobb lehet a millenniumi esztendőben termettnél.
A borászok véleményét kikértük az uniós csatlakozásról is, amellyel kapcsolatban Bock József bizakodó, mert úgy véli, könnyebben megközelítheti a közös piacot. Ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy sok külföldi bor érkezik majd Magyarországra, és ez akár a hazai eladásokon is észrevehető lesz, de bízik abban, hogy azonos ár és minőség mellett a fogyasztók a magyar bort választják. Gere Attila szerint sincs félnivalója Villánynak, annak ellenére, hogy számol némi visszaeséssel. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az idén 180 ezer hektoliter import bor érkezett Magyarországra, amelynek piaci hatását nem vették észre. Polgár Zoltán úgy véli: a villányi bor a hegyvidék sajátosságai miatt kuriózumszámba megy, és ha nem élnek vissza a minőséggel, akkor valószínűleg a gyűjtők körében is megtalálják helyüket az itteni borok. Ha pedig így lesz, akkor a borkedvelők személyesen is ellátogatnak Villányba, és a helyi vendéglátás is részesülhet a borvidék hírnevéből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.