Idén a szatmárcsekei művelődési központban rendezte meg a hagyományossá vált Nemzetközi cinkefőző és népi ételek kavalkádját a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének megyei szervezete. A központ udvarán felállított, 20-25 négyzetméteres sátrakban a régió falvainak konyhái és ételei mellett megelevenedtek a hagyományőrző kézimunkák és bútorok is.
Az évszázados receptek ismerői már kora hajnaltól sürögtek-forogtak a sütők és kemencék előtt, hogy a dédanyáik által őrzött titkos ételeket az asztalokra varázsolják, s így az arra járó vendégsereg gasztronómiai időutazásban vehessen részt. A rendezvény különlegessége a cinkefőzőverseny volt. (A cinkefőzés nem a színes tollú madarak megfőzésének rituális módja, hanem egy helyi krumplis tészta jellegű étel elkészítése.) És mivel a konyhaművészet nem ismer határokat, így a több ezer látogató betekintést nyerhetett a kárpátaljai konyhák titkaiba is. A fődíjat a neves szakemberekből álló zsűri – tíz különleges és kiváló minőségű fogásért – Tarpa községnek ítélte.
Az ételek elkészítése és bemutatása mellett folyamatosan szólt a zene, a színpadon pedig táncegyüttesek váltották egymást. A szervezők azok számára, akik nem csak egy napot töltöttek a rendezvényen, puliszkabált rendeztek, mely egészen hajnalig tartott. Akik pedig ébren várták a napkeltét, azoknak frissen vágott disznóból készült hagymás vér és pálinka volt a reggelijük. A program délelőtt, egészen a déli harangszót követő disznótorosig a térség kulturális látnivalóinak megtekintésével folytatódott.
Kocsis Máté: A Tisza Párt a régi bevándorláspárti tábor új köntösben
