Kannásbor-töltés egészségügyi könyvvel

Már két évvel ezelőtt előírta a bortörvény, hogy csak működési engedéllyel rendelkező pincék tölthetnek kereskedelmi forgalomba kerülő kannás bort, de a gazdák eddig minden évben haladékot kaptak. A moratórium idén január elsejével lejárt. A kannázóüzemekben olyan higiéniai elvárásoknak kell eleget tenni, mint a tej- vagy a húsiparban, mivel még mindig nem készült el a borágazat szakmai kódexe. Akinek nincsenek milliói a beruházásra, márciustól becsukhatja a boltot.

Szarka Ágota
2003. 01. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szabályozás szándéka ellen egyetlen borosgazdának sem lehet kifogása, hiszen tudomásul kell venni: a bor élelmiszer, ráadásul bizalmi termék, az alapvető higiéniai és a szakmai követelményeket mindenkinek teljesítenie kell. A gondot az okozza, hogy még mindig nem készült el a magyar borkönyv, ami minden, borral kapcsolatos szakmai kérdést megfelelően szabályozna, így az engedélyező hatóságok – az ÁNTSZ, a Köjál, az állat-egészségügyi és a környezetvédelmi szervek – jobb híján az élelmiszertörvényből kénytelenek összeollózni a borkannázó üzemekre vonatkozó előírásokat. Ez okozza a faramuci helyzetet – magyarázza Klément György ceglédi hegybíró, a kunsági borvidék alelnöke.
– Lehetetlen állapot, hogy ugyanabba a kalapba került bele a borkannázó, mint mondjuk egy sajtgyár vagy egy káposztasavanyító… Ugyanazoknak az érzékeny higiéniai követelményeknek kell eleget tennünk, mintha például tejjel foglalkoznánk, és ez enyhén szólva túlzás: a szabályozás nem tesz különbséget, nem vesz tudomást arról, hogy például a tej- és húsüzemben igen veszélyes kólibacilus azonnal elpusztul, ha belekerül a borba – szögezte le. Mint mondta, a Vám- és Pénzügyőrség közleménye szerint február 28-ig kell a gazdáknak bemutatniuk az érvényes működési engedélyeiket. Ha ez nem megy, becsukhatják a boltot, csak termelői borkimérést tarthatnak fenn. A bortörvény hatályba lépése Klément György körzetében legalább ötven gazdát érint, tudomása szerint talán a tíz százalékot sem éri el azoknak a száma, akik próbálkoznak, és valószínűleg eleget tudnak tenni a követelményeknek. Például az a borosgazda, akinek pincéjénél nincs vezetékes víz, csak ásott kút, eleve esélytelen… és ez gyakori a szőlőtermelő vidékeken. Klément György úgy véli, az ország más területein sem lehet a Cegléd környékinél sokkal jobb az arány.
Az előírásoknak megfelelő kannázó megépítése nem olcsó mulatság. A ceglédi Molnár Sándor például – aki már csak a környezetvédelmi engedélyre vár – eddig négymillió forintot költött rá, de mint mondja, lesz abból ötmillió is, mire teljesen felszereli. Neki szerencséje van – meséli – mert az udvarban volt hely az építkezéshez, és a szomszédai nem tartanak állatot: ugyanis a borkannázó ötven méteres körzetében nem lehet csirkét, disznót, tehenet nevelni – mint kiderült – a roppant veszélyes kórokat terjesztő legyek miatt. Ettől függetlenül előírták, hogy az ablakokat szúnyoghálóval kell ellátni, de ezt a gazda a törvény nélkül is megtette volna…
A procedúra azzal indul, hogy egy szakemberrel el kell készíttetni az üzem tervrajzát – mint Molnár úr mondja, bizony elég sok időt töltöttek az élelmiszertörvény lapozgatásával –, ehhez kell megkérni a hatóságok elvi hozzájárulását. Molnárék kannatöltő üzeme négy egységből áll: a bortároló helyiségből, az egészségügyi követelményeknek megfelelő tartályokból a közfalon keresztül vezetett, szűrős tömlőn át jut a bor a töltőhelyiségbe, az előkészítő tartályokba. Az egész munkafolyamatnak megvan a maga szabályozott menete: a kannák a göngyölegraktárból a kannamosón keresztül juthatnak a töltőhelyiségbe, onnan pedig kizárólag a készáruraktárba vezethet az útjuk. A bortároló helyiségben nem lehet kannát tölteni, mert az nem lenne higiénikus – magyarázza Molnár gazda, akinek szavaiból kiviláglik, igencsak otthon van ebben a témában.
A töltőüzemben 2,2 méteres magasságig moshatónak kell lennie a falnak, a vízszintes és a függőleges síkok találkozási felületét pedig le kellett gömbölyíteni, hogy ne telepedhessenek meg szennyeződések és kórokozók. A töltőhelyiségben a falikutat visszaszívásgátló csapteleppel kell ellátni, mellé külön hideg-meleg vizes kézmosót kell kiépíteni, és biztosítani kell a fertőtlenítő hatású tisztálkodószert a dolgozóknak. A kannamosóba természetesen hárommedencés mosogató kell. De nem mindegy az sem, hogy milyen vegyszereket használnak a mosogatáshoz: a keletkező szennyvizet a környezetvédelmi hatóság bevizsgálja, és ha a savassága meghaladja a 6,5-es pH-értéket, nem kerülhet a csatornahálózatba. A gazdának az engedélyhez speciális derítőt kell építenie, amelyben nátronlúggal közömbösíthető a szennyvíz kémhatása. Ahogy Molnár Sándor mondja, a környékükön még nincs csatorna, a derítőt mindenképpen meg kellett csinálni. Ettől függetlenül a kannamosás „technológiai folyamatából” kivették a hagyományos kénes fertőtlenítő öblítést, ami a víz savasságát okozza. Más, kombinált fertőtlenítő szert fognak használni, hogy belül maradjanak a kívánatos pH-értéken. Mondani sem kell, hogy külön zárt tárolóhelyiséget kell biztosítani a vegyszereknek is.
Molnáréknál a kannázóüzemben a családtagok dolgoznak majd, mindnyájuknak ki kellett váltani a vendéglátóiparban szükséges egészségügyi könyvet.
Klément Györgyéknél – ahol már szintén csak néhány engedélyre várnak – alkalmazottak végzik majd a töltést, így az üzem egy kicsit többe került: a dolgozó első útja a „fekete öltözőbe” vezet, ahol leveti utcai ruháját. Majd belép a zuhanyzóba, „bemosakszik”, és átmegy a „fehér öltözőbe”, ahol felölti fehér munkaruháját. Csak ezután lépheti át a töltőhelyiség küszöbét. Megdöbbentő, de ahhoz, hogy a gazdák elszállíthassák a kannás bort a megrendelőknek, elvileg fertőtlenítő kocsimosót is kell építeniük, vagy szerződést kell kötniük egy autómosóval. Minden fuvar előtt kötelező a „mosatás”, pont úgy, mint egy hús- vagy sajtszállító autó esetében. Ezért aztán az engedélyekért folyamodó gazdák nagy többsége hivatalosan nem szállít árut, mondván, hogy a kocsmárosok a töltőüzemből viszik majd el a bort. Az már más kérdés, hogy a kocsmárosok hogyan fognak nyilatkozni a hatóságoknak e témában…
– Az biztos, hogy szabályozni kellett valahogy ezt a területet, mert – valljuk meg őszintén – volt, ahol elképesztő állapotok uralkodtak. Ennek véget kellett vetni, csak nem így – vélekedik Klément György. Szerinte a szakma is hibáztatható a jelenlegi viszonyokért, hiszen ha elkészül a borkönyv, amelynek témajegyzékét két éve egy konferencián már be is mutatták, mindez nem így történik. Ez a legnagyobb gond, ami – állítása szerint – nem csak ezen az egy területen okoz zavarokat.
– A nagyhal megeszi a kishalat: akinek volt pénze és lehetősége, hogy megcsinálja az üzemet, az most jól jár. A konkurenciát tulajdonképpen nem neki kell legyőznie, hanem a törvény iktatja ki helyette… – summázza véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.