Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Újból elutasított autonómiatervek

A román képviselőház közigazgatási szakbizottsága tegnap elutasította a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet. A statútumot – amelyet az RMDSZ öt képviselőjének jelenlétében vitattak meg – korábban negatívan véleményezte a parlament törvényhozási tanácsa.

2004. 03. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai és érdemi vita nélkül utasította el tegnap a román parlament közigazgatási bizottsága a Székelyföld autonómiastatútumát. A február végén előterjesztett törvénytervezetre egyedül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik testületi tagja szavazott igennel. A szakbizottság előtt a tervezetet beterjesztő hat RMDSZ-es honatya közül öt jelent meg, emellett tanácskozási jog nélkül részt vehetett a statútum kidolgozója, Csapó József, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke is. Szilágyi Zsolt képviselő a tervezet európai megalapozottságára, az ET parlamenti közgyűlése által tavaly elfogadott Gross-jelentésre utalva kifejtette: az autonómiastatútum beilleszkedik a romániai és európai jogállamiság kereteibe. Ezzel szemben a bizottság tagjai az önrendelkezés, a nemzeti közösség és a székely székek terminológiájának jelentését firtatták, emellett afelől érdeklődtek, hogy pontosan kik a székelyek, és „miért elégedetlenkednek”. A bizottság ezután konkrét érvek híján elvetette az autonómiatervezetet, amelyet elutasításra javasol a parlament plénumának is.
„A Székelyföld autonómiastatútuma tiszteletben tartja a polgárok teljes és tényleges egyenlőségének elvét. Ezért sem értjük azokat az aggályokat, amelyek szerint a régió autonómiájának kivívása esetén diszkrimináció áldozatává válna az itt élő román kisebbség” – nyilatkozta lapunknak Toró T. Tibor. Az RMDSZ honatyája szerint az SZNT statútuma arra az elvre alapszik, hogy azoknak az autonómiaformáknak a megvalósítása lehetséges, amelyeket egyetlen törvény sem tilt.
***
Funar képtelen vádjai.
A kolozsvári polgármester szerint Magyarország fegyvereket csempész Romániába, ahol a magyar titkosszolgálatok e tevékenysége miatt polgárháború fenyeget. Gheorghe Funar a The Daily Telegraph tegnapi számának idézete szerint azt mondta: a magyarok „1100 éve ellenségei a románoknak… Ma egyetlen céljuk Nagy-Magyarország megteremtése”. Funar szerint a magyar titkosszolgálatok „aktívabbak, mint valaha, és félkatonai feladatokra képeznek ki fiatalokat”. A brit napilap kommentárja szerint ez az interjú is jelzi azokat az okokat, amelyek miatt Románia „nem lesz jelen a partin”, amikor május 1-jén az EU hivatalosan megnyitja kapuit az új tagok előtt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.