Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„Csalnak, lopnak, hazudnak”

Szász Jenő szerint a vasárnapi romániai helyhatósági választás Székelyudvarhelyen arról is szól, marad-e talpon olyan ember az erdélyi magyar közéletben, aki nyíltan fölvállalja az autonómia és a kettős állampolgárság ügyét. A város harmadik mandátumra pályázó polgármestere lapunknak adott interjújában úgy vélte, az általa vezetett Magyar Polgári Szövetségnek (MPSZ) párttá kell alakulnia.

2004. 06. 30. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehetősen balul sült el az MPSZ politikai bemutatkozása: nem vehet részt a helyhatósági választásokon. Hogyan tovább?
– A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csalásra készül Székelyudvarhelyen. Nem elég, hogy a rendőrség zaklatja a Német Demokrata Fórum helyi elnökét és titkárát a listáikon szerepeltetett MPSZ-es jelöltek miatt, most a város választási körzeteinek elnökeit és alelnökeit váltotta le önkényesen a prefektus. Helyükbe az RMDSZ pártkatonáit nevezték ki, nekem pedig független jelöltként megfigyelőm sincs az irodákban. Lábbal tiporják a demokráciát, csalnak, lopnak, hazudnak. Az idei helyhatósági választás gyakorlatilag arról szól, meg tudjuk-e védeni szavazatainkkal az autonómia és a kettős állampolgárság ügyét, marad-e talpon olyan ember az erdélyi magyar közéletben, aki nyíltan fölvállalja ezeket.
– Győzelem esetén miként képzeli megvalósíthatónak céljait?
– Hiszek Székelyföld területi autonómiájában, és számos magyarországi politikushoz hasonlóan azt vallom, hogy Románia EU-integrációja a székelyföldi területi autonómián keresztül vezet. Célunk, hogy Udvarhely az EU-fejlesztési régióként autonóm Székelyföld központjává váljék. Így van áthallás az autonómia célkitűzése és a városépítő polgármester teendői között. A kettős állampolgárság pedig a szülőföldön való megmaradást szolgálja, ezért tűztem a zászlómra.
– Székelyföldi stratégiáján kívül az MPSZ-nek mintha nem lenne partiumi, közép-erdélyi programja.
– Székelyföldi magyarokként nemcsak régiónk területi önrendelkezéséért, hanem az erdélyi magyarság személyi elvű és kulturális autonómiájáért is harcolunk, hiszen egyik a másik nélkül nem igazán működik. Felvetése azért hamis kissé, mert az MPSZ Erdély-szerte egységesen lépett fel, építette szervezeteit, gyűjtött ötvenötezer aláírást, így egyáltalán nem állítható, hogy egyik vagy másik területnek a szervezete. Mi az erdélyi magyarság nemzeti, keresztény és polgári értékrendet fölvállaló érdekvédelmi szervezete vagyunk.
– Ön nemrég úgy nyilatkozott, az MPSZ-nek meg kell próbálnia pártként működni. Ezek szerint az őszi parlamenti választásokra is készülnek.
– Magánvéleményem, hogy pártként kell bejegyezni szervezetünket. Így ugyanis a választások közeledtével nem tudnának kitenni bennünket a mostanihoz hasonló politikai tortúrának. Ám akadnak olyanok is az MPSZ-ben, akik szerint konokul ki kell tartanunk a szövetség jelenlegi formája mellett. Bizonyára nehéz megmagyarázni az erdélyi magyar szavazók százezreinek, hogy sokáig fent kell tartani az olyan jellegű parlamenti képviseletet, amellyel ma rendelkezik a közösség. Esetleges párttá válásunkról az MPSZ választások utáni kongresszusa dönt majd.



Távozók az RMDSZ-ből. Szilágyi Zsolt parlamenti képviselővel az élen tegnap kilépett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségből a szervezet 18 Bihar megyei tagja. A területi szervezetben korábban vezető, az önkormányzatokban pedig képviselői tisztséget betöltő politikusok döntésüket azzal indokolják, hogy a Markó Béla vezette alakulat megfeledkezett az erdélyi magyarság önrendelkezésének kivívásáról. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.