Veszélyben a pékek

Ha nem rendeződik hamarosan a kenyér ára, azaz nem emelkedik a „megfelelő” árszintre, akkor a pékek radikális lépésektől sem riadnak vissza.

Nagy Ottó
2004. 06. 26. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áremelést szorgalmaznak a pékek, hogy legalább a termelési költségeiket fedezhessék. Ha törekvéseiket nem koronázza siker, akkor az országban működő 1400 pékség harmada bezárhat az év végéig, s a szakmában dolgozó huszonegyezer emberből hat-tízezer munkanélkülivé válhat – hangzott el a Magyar Pékszövetség tájékoztatóján. Králik Béla alelnök elmondta: a sütőipar nehéz helyzetben van, a vállalkozások nagy része veszteséges, jobb esetben nullszaldós. Ez azzal magyarázható, hogy a külföldi gyakorlattól eltérően a nagy kereskedelmi láncok engedélyt kaptak sütödék létesítésére. A láncok piaci versenyt torzító magatartása ellehetetleníti a sütőipari vállalkozásokat.
*
Az átadási ár alatti értékesítést – ami ellentétes az agrárrendtartási törvénnyel – is kimerítik a nagy láncok, amelyek azzal védekeznek, hogy náluk nincs ilyen. A pékszövetség szerint azonban ahol külön termelő- és külön értékesítőrészleg van, ott átadási árat is alkalmazni kell. Ezért a pékszövetség már megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, kifogásolva, hogy a hipermarketekben működő pékségek termelési költsége messze elmarad a reálistól, és kérték, vizsgálják meg, hogy a láncok nem élnek-e vissza gazdasági erőfölényükkel. Emellett a láncokban működő pékségekben – a szövetség tudomása szerint – a HACCP-rendszer élelmiszer-biztonsági előírásait sem tartják be. A szövetség felhívta az adóhivatal figyelmét: a hipermarketek az alacsony értékesítési árak miatt feltehetően keresztfinanszírozással pótolják a pékárukon keletkező veszteséget, ami a szervezet szerint sérti a számviteli törvényt.
Hogy az ágazat helyzete valamelyest rendeződjön, a szövetség már javasolta hatósági minimálár bevezetését, amelynek mértéke a mindenkori önköltségi árral lenne megegyező, de kezdeményezésükre eddig az agrártárca nem reagált.
Ilonka Boldizsár, a szövetség megbízott elnöke elmondta, a sütőipar árbevétel-arányos nyeresége jelenleg 0 és 3 százalék közötti, így sok pékség nullszaldós vagy veszteséges, ezért a megfelelő árszínvonal eléréséért a pékek akár radikális lépésekre is hajlandók. Králik Béla hozzátette: a kenyér árában a liszté csupán 30 százalékot tesz ki, a fennmaradó rész járulékos költség.
Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország igazgatói asszisztense az MTI-nek elmondta: pékségeik azért tudnak olcsón termelni, mert a nagy mennyiség miatt költséghatékonyan dolgoznak. Megjegyezte, hogy május 1-jével minden cég köteles volt bevezetni a HACCP-rendszert, annak betartását a szakhatóságok rendszeresen ellenőrzik. Danks Emese, a Tesco-Global Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója közölte, hogy a Tesco saját HACCP-rendszer szerint dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.