Áremelést szorgalmaznak a pékek, hogy legalább a termelési költségeiket fedezhessék. Ha törekvéseiket nem koronázza siker, akkor az országban működő 1400 pékség harmada bezárhat az év végéig, s a szakmában dolgozó huszonegyezer emberből hat-tízezer munkanélkülivé válhat – hangzott el a Magyar Pékszövetség tájékoztatóján. Králik Béla alelnök elmondta: a sütőipar nehéz helyzetben van, a vállalkozások nagy része veszteséges, jobb esetben nullszaldós. Ez azzal magyarázható, hogy a külföldi gyakorlattól eltérően a nagy kereskedelmi láncok engedélyt kaptak sütödék létesítésére. A láncok piaci versenyt torzító magatartása ellehetetleníti a sütőipari vállalkozásokat.
*
Az átadási ár alatti értékesítést – ami ellentétes az agrárrendtartási törvénnyel – is kimerítik a nagy láncok, amelyek azzal védekeznek, hogy náluk nincs ilyen. A pékszövetség szerint azonban ahol külön termelő- és külön értékesítőrészleg van, ott átadási árat is alkalmazni kell. Ezért a pékszövetség már megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, kifogásolva, hogy a hipermarketekben működő pékségek termelési költsége messze elmarad a reálistól, és kérték, vizsgálják meg, hogy a láncok nem élnek-e vissza gazdasági erőfölényükkel. Emellett a láncokban működő pékségekben – a szövetség tudomása szerint – a HACCP-rendszer élelmiszer-biztonsági előírásait sem tartják be. A szövetség felhívta az adóhivatal figyelmét: a hipermarketek az alacsony értékesítési árak miatt feltehetően keresztfinanszírozással pótolják a pékárukon keletkező veszteséget, ami a szervezet szerint sérti a számviteli törvényt.
Hogy az ágazat helyzete valamelyest rendeződjön, a szövetség már javasolta hatósági minimálár bevezetését, amelynek mértéke a mindenkori önköltségi árral lenne megegyező, de kezdeményezésükre eddig az agrártárca nem reagált.
Ilonka Boldizsár, a szövetség megbízott elnöke elmondta, a sütőipar árbevétel-arányos nyeresége jelenleg 0 és 3 százalék közötti, így sok pékség nullszaldós vagy veszteséges, ezért a megfelelő árszínvonal eléréséért a pékek akár radikális lépésekre is hajlandók. Králik Béla hozzátette: a kenyér árában a liszté csupán 30 százalékot tesz ki, a fennmaradó rész járulékos költség.
Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország igazgatói asszisztense az MTI-nek elmondta: pékségeik azért tudnak olcsón termelni, mert a nagy mennyiség miatt költséghatékonyan dolgoznak. Megjegyezte, hogy május 1-jével minden cég köteles volt bevezetni a HACCP-rendszert, annak betartását a szakhatóságok rendszeresen ellenőrzik. Danks Emese, a Tesco-Global Áruházak Rt. kommunikációs igazgatója közölte, hogy a Tesco saját HACCP-rendszer szerint dolgozik.
Megállapodásra jutott az Egyesült Államok és az Európai Unió
