Románia európai sorsa nem alkotmányfüggő

A Milosevics-féle szerb nacionalizmust idézi, ahogyan a kilencvenes évek román vezetése a marosvásárhelyi magyarverés ügyét eltussolta – fogalmazott Gabriel Andreescu csütörtöki, a XXI. Század Intézetben tartott előadásán. A román politológus egyúttal kifejtette, hazája már nem hasonlít az Iliescu-féle országra.

2005. 06. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugat-Európa számára egyre nagyobb terhet jelent a keleti bővítés. Ezt alátámasztja az a tény, hogy a német parlament alsóházában most is létezik olyan irányzat, amely ellenzi Románia és Bulgária EU-tagságát – jelentette ki lapunk kérdésére Gabriel Andreescu. A politológus azonban nem osztotta az aggodalmakat, ugyanis szerinte a mai Románia nem hasonlít az 1990-es évek első felében az Ion Iliescu elnök vezette és a korrupció által uralt államhoz. A rendszerváltozás óta sokat fejlődő ország ráadásul már aláírta a csatlakozási szerződést, a keleti bővítés pedig nem egyenlő az alkotmány kérdésével – mondta Andreescu.
A politológus szót ejtett a nemzeti kisebbségekről is, köztük az erdélyi magyarokról, akiket a rendszerváltozás utáni években szerinte ellenségképpé formált az akkori hatalom. A politikai és gazdasági uralkodó osztály – amelyet a volt nómenklatúra és a kommunista állam titkosrendőrségének egykori tisztjei alkottak – legitimitását a magyarellenes uszításra építette – vélte a politológus. Hozzátette: az 1990. márciusi marosvásárhelyi pogrom eseményeit eltussolták, és felelőseit a mai napig nem nevezték meg, ráadásul felfegyverzett román parasztokat vittek be szervezetten, teherautókon Marosvásárhelyre, ahol rátámadtak az oktatási jogaiért békésen tüntető magyarságra. Andreescu szerint az akkori események a Milosevics-féle szerb nacionalizmus időszakát idézik.
Az 1996 és 2000 közötti időszak az egyetlen olyan periódus, amikor Ion Iliescu, a posztkommunista hatalmi struktúrák átmentésének kezdeményezője nem élhetett befolyásával. Ekkor lett tagja a kormánykoalíciónak az RMDSZ, és visszaszorult a korrupció is. Andreescu azonban sajnálatosnak tartja, hogy az új évezred elején teret nyert egy új jelenség, az etnobiznisz. A kisebbségi szervezetek egyre inkább saját javukra fordítják a kisebbségeknek szánt állami támogatásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.