Prés alatt

Ha arról faggatunk ezekben a napokban egy szőlősgazdát, hogy milyen volt az idei szüret, csak legyint. Az alacsony felvásárlási árak miatt a múlt hét végén Badacsony környékén demonstrációra is sor került. Az idei évjárat vízválasztó lehet a hazai borászat történetében.

Nánási Tamás
2005. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden összejátszott az idén a szőlészetek ellen. Első helyen az időjárás: a rengeteg csapadék, az átlagosnál hűvösebb augusztus paradicsomi állapotokat teremtett a gombabetegségeknek. A must cukorfoka a legtöbb helyen az átlag alatt maradt. Főleg a korai fajták sínylették meg a hideg nyarat, a közép- és késői érésű fajtákon még segített valamennyit a szeptember–októberi napsütés. Igazán jó borból kevesebb készül az idén.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a szüret kezdetekor még 3,5–3,7 millió hektoliter bortermést valószínűsített, az utóbbi hetekben azonban már hárommillió hektoliter alá zuhant a becslés – tudtuk meg Horváth Csabától, a HNT főtitkárhelyettesétől. Már az első előrejelzés is messze elmaradt a tavalyi 4,9 millió hektoliteres eredménytől. A legújabb számításokat pedig az támasztja alá, hogy a szüret az ország legtöbb borvidékén lényegében befejeződött. Már csak egyes kékszőlő-fajták várnak itt-ott a sorsukra, illetve ezekben a napokban kezdődik Tokaj-Hegyalján a munka dandárja, ami a hazai szőlőbetakarítás ünnepélyes záróakkordjaként is felfogható.
A szőlő alacsony felvásárlási ára országszerte feszültségeket okoz. A hegyközségek adatai szerint a gazdálkodók lényegében ugyanannyit kapnak az idei termésért, mint a tavalyiért, sőt Horváth Csaba szerint a minőségtől függően 30–80 forint között mozgó kilónkénti ár lényegében a kilencvenes évek első fele óta változatlan, miközben a költségek jelentős mértékben megugrottak. A termelői számítások szerint 60–120 forint lenne az az összeg, amely legalább fedezné az egy kilogramm szőlő termelésével járó kiadásokat.
Több okot is szokás emlegetni arra, hogy miért nem fizeti meg a piac ezt az árat. Közülük a legfontosabb, hogy sok tavalyi és még korábbi évjáratú bor pihen a hazai pincékben. Az augusztusi felmérések 3,1 millió hektolitert mutattak, ami 1–1,5 millió hektoliterrel haladja meg a szüret előtt szokásos úgynevezett átmenő mennyiséget. Az eladatlan készlet „nyomja” a piacot, amin az agrárkormányzat úgy próbált segíteni, hogy 500 ezer hektoliter kényszerlepárlásához kért anyagi hozzájárulást az Európai Uniótól. Ez azt jelenti, hogy a feleslegessé vált magyar borokból többek között bioüzemanyag-adalékot készítenek.
A magyar kérés idejében érkezett Brüsszelbe, a válaszadók azonban kivárták a hazai szüret végét. A múlt héten megszületett pozitív uniós döntésnek ezért már semmilyen hatása nem volt a hazai szőlőárakra. A hosszú brüsszeli várakozás szakértők szerint egyáltalán nem volt véletlen. Az előrejelzések jól mutatták, hogy az idén kevés lesz a magyar szőlőtermés, ezzel a piaci egyensúly is a helyére billenhet, s az eddig feleslegesnek hitt borkészletekre is lesz majd kereslet. Az uniós számítások beváltak, hiszen a lepárlási támogatás körül nincs nagy tolongás, eddig mindössze százezer hektoliterre érkezett igény. A HNT főtitkárhelyettese elmondta, hogy Brüsszelből jelezték: egyszer volt Budán kutyavásár, nem szeretnék, ha divattá válna nálunk a lepárlás, ezért utoljára adtak rá támogatást.
Miközben csökkent a borkészletek eltüntetése iránti érdeklődés, a másik uniós pénzforrásra, a hazai szőlőültetvények kivágásához felvehető támogatásra annál nagyobb igény mutatkozik. A HNT illetékese arról tájékoztatta lapunkat, hogy az első lépésben ötezer hektárra megnyitott keret máris gazdára talált. A brüsszeli pénz Horváth Csaba szerint elsősorban azt szolgálja, hogy akik nem bírják felvenni a gyorsuló versenyben szükséges ritmust, emelt fővel, némi „végkielégítéssel” a zsebükben távozhassanak a piacról. Felvetődik a kérdés, vajon miért jó az országnak az, ha ez a kivonulás együtt jár szőlőültetvények területének csökkenésével, ami végérvényes, hiszen az unió ezek újbóli telepítését már nem engedélyezi. Horváth Csaba szerint a kivágás iránti érdeklődés bármennyire is sajnálatos, az ültetvényeket az ország legtöbb vidékén nagyon nehéz eladni, és sokszor – döbbenetes módon – értékcsökkentő tényezőnek számít, ha a felkínált ingatlanon a vevő termőre fordult szőlőt talál, hiszen azt még el kell onnan takarítani.
Hazánkban legalább 192 ezer hektár, szőlészkedésre kiválóan alkalmas területet tartanak nyilván. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy ebből 1976–1980 között 184 ezer hektáron volt még ültetvény, tavaly viszont már csak 93,2 ezer hektárnyi szőlőt tartottak nyilván. További csökkenés várható, a legsötétebb előrejelzések csak 60–70 ezer hektár hazai ültetvénynek jósolnak esélyt a túlélésre. A hegyközségeknél ezt túlzásnak érzik, ugyanakkor Horváth Csaba szerint elkerülhetetlen a koncentráció: ez az év talán végérvényesen válaszút elé állította a kistermelőket és a kis borászatokat. Vagy összefogva próbálnak felzárkózni az egyre távolabb került élmezőnyhöz, vagy kiszállnak, míg nem késő.
Az alacsony szőlőárak elvégzik azt, amit a főtitkárhelyettes szerint a politika nem vállalt fel. A piac kíméletlenül mérlegre teszi és kirostálja a hazai borosgazdákat, pincészeteket. Pótolhatatlan ember nincs, mert a hazai ellátáshoz és a szokásos exportunkhoz szükséges 3,5–4 millió hektolitert kisebb területen is meg lehet termelni. Elsősorban a tőkék minőségi cseréje az, amire jövőre 1300 hektárig vehető igénybe uniós támogatás.
Az ágazatban hosszú távon berendezkedők másik nagy ellenfele a magyar bor külpiaci helyzetének romlása. Ezzel kapcsolatban egyre riasztóbbak az adatok. A hazai borászatokat különösen az export visszaesése tölti el aggodalommal: az 1995-ben mért 1,3 millió hektoliter mennyiséghez képest két éve már csak 740 ezer hektoliter volt a kivitel, tavaly pedig – 550 ezer hektoliterrel – a mélypontra zuhant. Az import – részben a csatlakozásunk előtt az unióval kötött kétoldalú vámcsökkentési megállapodásnak tulajdoníthatóan – már 2003-ban is 100 ezer hektoliter volt, az idén pedig a HNT adatai szerint már az első fél évben elértük ezt a szintet. Az olasz, osztrák, francia borok mellett növekszik az olcsó tengerentúli behozatal, az argentin nedűk például már 2003-ban is kétezer hektoliter mennyiségben érkeztek hozzánk. A szakmabeliek egyetértenek abban, hogy a szomorú adatok mögött részint a magyar bormarketing hiánya áll. A külföldiek a saját piacainkon vernek meg minket.
Most mindenki a nullakulcsossá váló jövedéki adó helyébe lépő befizetésekben reménykedik. A literenkénti nyolc forint közterhet a borászatok ugyanis a tervek szerint megalakítandó Magyar Bormarketing Kht. számára fizetnék be. A bortörvény módosításával életbe lépő új szabályozás részleteiről azonban még kemény viták folynak. Arról például, hogy az új kasszából mennyi jusson közösségi marketingre és mennyi a – mérsékeltek által évi 600–800 ezer hektoliterre, a radikálisok által 1–1,5 millió hektoliterre becsült – borhamisítás elleni küzdelemre.
Többek között azért erősödtek fel viták, mert egyes hírek szerint a lepárlásra adott uniós támogatás egyik oka az volt, hogy Brüsszelben tartottak attól: a végén még hamis boraink eltüntetésére használjuk fel az EU-pénzeket. Ezen értesülések valódiságát nehéz megítélni, az viszont tény, hogy a szőlőt nem látott bor még mindig sok gondot okoz. Talán megoldás lenne, ha követnénk a bevált osztrák mintát, és a kannás kiszerelésnél a kupakon tüntetnénk fel a bor eredetére és minőségére vonatkozó adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.