Az OPEC szerint túl olcsó az olaj

Erdősi Csaba
2006. 10. 10. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonytalanul figyeli az olajpiac, vajon mit lép a Kőolajexportáló Országok Szervezete, az OPEC. Nyílt titok, hogy a legnagyobb kitermelőket tömörítő szervezet nem örül az olaj látványos árcsökkenésének – emlékezetes, hogy augusztus elején még nyolcvandolláros magasságban tanyázott a Brent és a WTI ára is, múlt hét végére pedig már hatvan dollárnál is kevesebbet kértek egy hordó fekete aranyért –, és szeretné feljebb srófolni az árat. Erre egy módszere van, a kitermelés csökkentése.
A kvóta leszállítása már hétfőn is napirendre kerülhetett volna, ám ekkor még csupán egy ajánlás született. Eszerint a szervezet egymillió hordóval csökkenti napi kitermelését. Ez a hír valamelyest feljebb vitte az árat, de riadalom helyett tulajdonképpen megnyugtatta az elemzőket, mert a jelenlegi piaci környezetben ez nem számítana komolyabb kiesésnek. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy hasonló lépésre az OPEC utoljára több mint két évvel ezelőtt, a mostaninál lényegesen alacsonyabb árak mellett szánta el magát. Hogy az egymillió hordós kvótacsökkentés mennyire nem rázta meg a piacot, azt jól mutatja, hogy az egyik legjelentősebb amerikai befektetési bank, a Merrill Lynch elemzői leszállították korábbi középtávú árelőrejelzésüket. A szakemberek legutóbbi prognózisukban az év utolsó negyedévében 67 dolláros hordónkénti WTI-árat valószínűsítettek, míg most 61 dollárosat. Optimizmusuk okát a viszonylag magas készleteken túl valószínűleg abban is keresnünk kell, hogy az Irán ellen régóta beígért szankciók sehogy sem látszanak körvonalazódni, ráadásul az év második felében érezhetően megtorpant a legnagyobb olajfelhasználók között számon tartott Kína fogyasztásbővülése.

Orosz olajcéget vesz a Mol. Kivásárolja partnerét a Mol az orosz NWOG–Mol olajkutató projektvállalatból – tette közzé tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján a magyar olajtársaság. A Mol így százszázalékos tulajdonosa lesz a cégnek, amely egy 330 négyzetkilométernyi szibériai területen rendelkezik kutatási engedéllyel. Az ügylet zárásához különböző feltételek teljesülése, közöttük az orosz versenyhivatal jóváhagyása szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.