Dagad a guargumibotrány

Még mindig nem lehet tudni, hogy valóban dioxinnal szennyezett-e az az adalékanyag, amelyből az Európai Unió kilenc tagállamába, köztük Magyarországra is jutott. A guargumi széles körben elterjedt állományjavító; egy-két kivételtől eltekintve szinte minden élelmiszerben megtalálható.

D. Szabó Edina
2007. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új információval alig tudtak szolgálni lapunknak az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon a dioxintartalmú guargumival kapcsolatban. – Elővigyázatossági okokból egyelőre azt tanácsolhatjuk, hogy tartózkodjanak a vásárlók ezektől a termékektől. – mondta Getvai Béla, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese. – A veszélyes anyag kimutatása hosszadalmas eljárást igényel, a vizsgálatot az Európai Unió rendelete szabályozza. Élelmiszereket nemcsak a gyártók és a forgalmazók, hanem a lakosság is hozott be, de az igazgatósághoz tartozó ellenőrző cégek is kértek mintákat. Főleg olyan termékek érkeztek, amelyekben megtalálható a guargumi vagy pedig ennek az előkeveréke. A vizsgálat úgy történik, hogy megtisztítjuk a mintát, és addig koncentráljuk, amíg egy fiolányi anyag összegyűlik. Ekkor kezdődhet a következő munkafolyamat: ilyenkor ionjaira bontjuk a sűrítményt, és számítógép segítségével mutatjuk ki a különböző alkotókat. A komputeres feldolgozásból egyértelműen kiderül, hogy az adott termék tartalmaz-e dioxint vagy sem. A veszélyes anyag egyébként egy kémiai reakció alkalmával keletkező melléktermékcsoport, amely rendkívül toxikus hatással van az emberi szervezetre.
A dioxin a természetben is megtalálható, mivel gyakran termelődik vulkánkitörésekkor és erdőtüzek esetén. Nemcsak azért káros az emberre, mert az idegrendszerre és az immunrendszerre egyaránt hat, hanem azért is, mert felborítja a hormonháztartást. A várandós nőknek különösen vigyázniuk kell vele, mivel árt a magzatnak. Jellegzetes mérgezési tünete a bőrfelületen jelentkezik, és több évig tarthat, amíg a szervezetből kitisztul. Getvai Béla hozzátette: az állampolgárokat folyamatosan tájékoztatják az igazgatóság honlapján és a sajtón keresztül, de a pánikot mindenképpen szeretnék elkerülni.
A lakosság érdeklődése nem csökken, és folyamatosan szállítják a különböző élelmiszereket a laboratóriumba, hogy tartalmaznak-e a szennyezett guargumit. Magyarországon két laboratóriumban végzik el a szükséges vizsgálatokat. Hiába dolgoznak három műszakban a szakemberek, olyan iramban érkeznek a minták, hogy nem győzik a munkát. A vizsgálat 4 napig tart, ebből 3 nap az előkészítés.
Sok bosszúságot okozott a dioxin felbukkanása a kereskedőknek és a vállalkozásoknak. Az ellenőrzés teljes költségét ugyanis nekik kell állniuk, ráadásul számolniuk kell azzal, hogy az elhíresült adalékanyag miatt csökken a forgalmuk egyes termékeknél. Ennek ellenére folyamatosan nő a vizsgálatra jelentkező cégek száma, eddig több mint háromszáz vállalkozás juttatta el a mintáit, összesen 28 féle élelmiszert.
Ma már a vásárlás sem olyan egyszerű, mint pár nappal ezelőtt. A kiskereskedésekben a vevők sokkal alaposabban megnézik, hogy mit tartalmaz a kiválasztott termék, s amelyikben felfedezik az E–412-es kódot, azt visszateszik a polcra.
– A nagy sajtóvisszhang miatt sem volt különösebb visszaesés a forgalomban – közölte Tokaji Zsolt, a Metro áruházlánc sajtószóvivője. – Az viszont biztos, hogy a vásárlók óvatosabbak az élelmiszerpultoknál; több fogyasztó is tüzetesen megnézte az összetevőket – tette hozzá. Tavaly Finnországban és Svédországban került bizonyos halkészítményekbe a megengedettnél magasabb mennyiségű dioxinnal szennyezett adalékanyag, ennek árusítását akkor engedélyezte az Európai Unió. Egyetlen feltételük volt csupán, hogy a vásárlókat tájékoztatni kell a vegyület esetleges veszélyeiről. Azt is megállapították, hogy a halfogyasztás kedvező hatásai miatt a megengedettnél magasabb dioxintartalom nem veszélyezteti a szervezetet. Ezért nem tiltották be a termékeket.

Titkolóznak. A vállalkozásoknak be kell fizetniük a több százezer forintos díjakat az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon – mondta el lapunknak Getvai Béla igazgatóhelyettes. Mindebből az igazgatóság egyetlen fillért sem lát, mert ezek az összegek a központi költségvetésbe folynak be. Nagy titkolózás közepette végzik a vizsgálatokat, nem tudni, hogy mi történik majd a termékekkel, és a dioxinos guargumi jelenlétét még mindig nem erősítette meg egyetlen szakember sem.

Hitelesítő bizonyítvány. Nemcsak a Magyarországon előállított élelmiszereken ajánlatos keresni azt a bizonyos számot, mivel a káros adalékanyagból kilenc európai uniós tagállamba szállítottak Svájcból, Angliából és Spanyolországból. Németországba és Franciaországba szintén került a dioxinos guargumiból, a két ország összes kereskedése kivonta ezeket a termékeket a forgalomból. Az adalékanyagot forgalmazó cégeknek rendelkezniük kell olyan hitelesített bizonyítvánnyal, amelyet vagy magyarországi vagy európai uniós laboratórium adott ki. Eszerint az általuk forgalmazott adalékanyag nem Indiából származó dioxinnal szennyezett szer.
A világ guargumi-termelésének 80 százaléka Indiából származik. A főleg az élelmiszeriparban használatos anyagot egy gyomnövény magvaiból nyerik ki, de alkalmazzák a textil- és szépségiparban s a gyógyszergyártásban is. Önmagában teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre, ha azonban dioxinnal szennyeződik, akár kis mennyiségben is rákkeltő lehet.
A dioxin-határértéket 2006 novemberében állapította meg az Európai Unió. Akkoriban több, Németországból származó csirkében és a tojásban is magas volt a dioxintartalom, ezért kezdtek tanácskozást az esetleges korlátozásokról. Markosz Kiprinau, az akkori fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos november után azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió állampolgárainak nem kell tartaniuk a dioxinmérgezéstől. Az élelmiszerek előállításakor ugyanis minden fázisban szigorú szabályok védik a fogyasztók érdekeit. Mint mondta, nem tudnak olyan termékről, amely ne felelne meg az unió követelményeinek. Ennek ellenére néhány hónappal később az Európai Unió területén találtak olyan sajtot és joghurtkészítményt, amelyiknek a megengedettnél magasabb volt a dioxintartalma. Hogy a mostani guargumibotrány után fennakad-e méreggel szennyezett élelmiszer a vizsgálatokon, az legkorábban holnap derül ki. A www.oevi.hu oldalon folyamatosan új információkhoz juthatnak a fogyasztók a guargumival kapcsolatban, és felteszik azoknak a késztermékeknek is a listáját, amelyekbe biztosan került a szennyezett adalékból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.