Új információval alig tudtak szolgálni lapunknak az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon a dioxintartalmú guargumival kapcsolatban. – Elővigyázatossági okokból egyelőre azt tanácsolhatjuk, hogy tartózkodjanak a vásárlók ezektől a termékektől. – mondta Getvai Béla, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese. – A veszélyes anyag kimutatása hosszadalmas eljárást igényel, a vizsgálatot az Európai Unió rendelete szabályozza. Élelmiszereket nemcsak a gyártók és a forgalmazók, hanem a lakosság is hozott be, de az igazgatósághoz tartozó ellenőrző cégek is kértek mintákat. Főleg olyan termékek érkeztek, amelyekben megtalálható a guargumi vagy pedig ennek az előkeveréke. A vizsgálat úgy történik, hogy megtisztítjuk a mintát, és addig koncentráljuk, amíg egy fiolányi anyag összegyűlik. Ekkor kezdődhet a következő munkafolyamat: ilyenkor ionjaira bontjuk a sűrítményt, és számítógép segítségével mutatjuk ki a különböző alkotókat. A komputeres feldolgozásból egyértelműen kiderül, hogy az adott termék tartalmaz-e dioxint vagy sem. A veszélyes anyag egyébként egy kémiai reakció alkalmával keletkező melléktermékcsoport, amely rendkívül toxikus hatással van az emberi szervezetre.
A dioxin a természetben is megtalálható, mivel gyakran termelődik vulkánkitörésekkor és erdőtüzek esetén. Nemcsak azért káros az emberre, mert az idegrendszerre és az immunrendszerre egyaránt hat, hanem azért is, mert felborítja a hormonháztartást. A várandós nőknek különösen vigyázniuk kell vele, mivel árt a magzatnak. Jellegzetes mérgezési tünete a bőrfelületen jelentkezik, és több évig tarthat, amíg a szervezetből kitisztul. Getvai Béla hozzátette: az állampolgárokat folyamatosan tájékoztatják az igazgatóság honlapján és a sajtón keresztül, de a pánikot mindenképpen szeretnék elkerülni.
A lakosság érdeklődése nem csökken, és folyamatosan szállítják a különböző élelmiszereket a laboratóriumba, hogy tartalmaznak-e a szennyezett guargumit. Magyarországon két laboratóriumban végzik el a szükséges vizsgálatokat. Hiába dolgoznak három műszakban a szakemberek, olyan iramban érkeznek a minták, hogy nem győzik a munkát. A vizsgálat 4 napig tart, ebből 3 nap az előkészítés.
Sok bosszúságot okozott a dioxin felbukkanása a kereskedőknek és a vállalkozásoknak. Az ellenőrzés teljes költségét ugyanis nekik kell állniuk, ráadásul számolniuk kell azzal, hogy az elhíresült adalékanyag miatt csökken a forgalmuk egyes termékeknél. Ennek ellenére folyamatosan nő a vizsgálatra jelentkező cégek száma, eddig több mint háromszáz vállalkozás juttatta el a mintáit, összesen 28 féle élelmiszert.
Ma már a vásárlás sem olyan egyszerű, mint pár nappal ezelőtt. A kiskereskedésekben a vevők sokkal alaposabban megnézik, hogy mit tartalmaz a kiválasztott termék, s amelyikben felfedezik az E–412-es kódot, azt visszateszik a polcra.
– A nagy sajtóvisszhang miatt sem volt különösebb visszaesés a forgalomban – közölte Tokaji Zsolt, a Metro áruházlánc sajtószóvivője. – Az viszont biztos, hogy a vásárlók óvatosabbak az élelmiszerpultoknál; több fogyasztó is tüzetesen megnézte az összetevőket – tette hozzá. Tavaly Finnországban és Svédországban került bizonyos halkészítményekbe a megengedettnél magasabb mennyiségű dioxinnal szennyezett adalékanyag, ennek árusítását akkor engedélyezte az Európai Unió. Egyetlen feltételük volt csupán, hogy a vásárlókat tájékoztatni kell a vegyület esetleges veszélyeiről. Azt is megállapították, hogy a halfogyasztás kedvező hatásai miatt a megengedettnél magasabb dioxintartalom nem veszélyezteti a szervezetet. Ezért nem tiltották be a termékeket.
Titkolóznak. A vállalkozásoknak be kell fizetniük a több százezer forintos díjakat az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon – mondta el lapunknak Getvai Béla igazgatóhelyettes. Mindebből az igazgatóság egyetlen fillért sem lát, mert ezek az összegek a központi költségvetésbe folynak be. Nagy titkolózás közepette végzik a vizsgálatokat, nem tudni, hogy mi történik majd a termékekkel, és a dioxinos guargumi jelenlétét még mindig nem erősítette meg egyetlen szakember sem.
Hitelesítő bizonyítvány. Nemcsak a Magyarországon előállított élelmiszereken ajánlatos keresni azt a bizonyos számot, mivel a káros adalékanyagból kilenc európai uniós tagállamba szállítottak Svájcból, Angliából és Spanyolországból. Németországba és Franciaországba szintén került a dioxinos guargumiból, a két ország összes kereskedése kivonta ezeket a termékeket a forgalomból. Az adalékanyagot forgalmazó cégeknek rendelkezniük kell olyan hitelesített bizonyítvánnyal, amelyet vagy magyarországi vagy európai uniós laboratórium adott ki. Eszerint az általuk forgalmazott adalékanyag nem Indiából származó dioxinnal szennyezett szer.
A világ guargumi-termelésének 80 százaléka Indiából származik. A főleg az élelmiszeriparban használatos anyagot egy gyomnövény magvaiból nyerik ki, de alkalmazzák a textil- és szépségiparban s a gyógyszergyártásban is. Önmagában teljesen ártalmatlan az emberi szervezetre, ha azonban dioxinnal szennyeződik, akár kis mennyiségben is rákkeltő lehet.
A dioxin-határértéket 2006 novemberében állapította meg az Európai Unió. Akkoriban több, Németországból származó csirkében és a tojásban is magas volt a dioxintartalom, ezért kezdtek tanácskozást az esetleges korlátozásokról. Markosz Kiprinau, az akkori fogyasztóvédelmi és egészségügyi EU-biztos november után azt nyilatkozta, hogy az Európai Unió állampolgárainak nem kell tartaniuk a dioxinmérgezéstől. Az élelmiszerek előállításakor ugyanis minden fázisban szigorú szabályok védik a fogyasztók érdekeit. Mint mondta, nem tudnak olyan termékről, amely ne felelne meg az unió követelményeinek. Ennek ellenére néhány hónappal később az Európai Unió területén találtak olyan sajtot és joghurtkészítményt, amelyiknek a megengedettnél magasabb volt a dioxintartalma. Hogy a mostani guargumibotrány után fennakad-e méreggel szennyezett élelmiszer a vizsgálatokon, az legkorábban holnap derül ki. A www.oevi.hu oldalon folyamatosan új információkhoz juthatnak a fogyasztók a guargumival kapcsolatban, és felteszik azoknak a késztermékeknek is a listáját, amelyekbe biztosan került a szennyezett adalékból.
Vándortáborláz: csaknem 16 ezer gyermek fedezi fel a magyar tájat
