Szabad a kalapját?

Kedvelt szórakozás vagy óriási üzlet? Szakemberek sem tudják megállapítani, mi az oka, hogy a Mecsekből lassacskán eltűnik az erdei gomba. Az azonban biztos, hogy az ügyeskedők könnyedén vagyonokra tehetnek szert, kihasználva a legelesettebb rétegeket – a learatott zsákmányt pedig elegáns német, olasz és osztrák éttermek különleges csemegeként kínálják.

Bóka Máté Ciprián
2007. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországi viszonylatban magasnak mondható, öt–hatszáz méteres csúcsaival, hatalmas erdőivel, az éghajlati jellemzők keveredése miatt gazdag és színes növény- és állatvilágával a Mecsek a Dél-Dunántúl egyetlen igazi hegysége. Keleti része természetvédelmi oltalom alatt áll, de a nyugati, Pécs melletti területen is több – a tervek szerint egységesítendő – védett élőhelyet találunk.
A fajgazdagság, a sokszor érintetlen erdőségek és völgyek jó megélhetési lehetőséget kínálnak – és nem csak az erdőgazdálkodóknak. A tapasztalat azt mutatja, egész iparág épült arra, hogy az itt leszedett gombát nyugati határainkon túl értékesítsék. A határon túli helyzetet jól ismerők pedig arra figyelmeztetnek, hogy nem csak a mecseki kalaposokra leselkedik veszély.
Völgyi István majd húsz esztendeje dolgozik a pécsi vásárcsarnokban, felügyelőként rálátása van a háttérben zajló eseményekre is. Mint mondja, nemcsak saját gyakorlatára alapoz, hanem csaknem negyven kollégája tapasztalatait is ismeri.
– Piacfelügyelőként egyszerre gombaszakértőnek is kell lennem, így hát rendszeresen látom, hány „mutogatós” – a szakmában így hívjuk a kirándulókat – hozza be a túrái során leszedett gombát – mondja. – Számuk és az általuk hozott mennyiség is egyre kevesebb, s egyértelműen érezhető, hogy az utóbbi öt esztendőben ez a tendencia vált uralkodóvá.
Azt azonban Völgyi István sem tudja biztonsággal megmondani, hogy azért térnek-e be kevesebben gombát vizsgáltatni, mert a kirándulók száma csökkent, vagy éppen az idei szélsőséges időjárás miatt nem találnak zsákmányt. Bár a kialakult helyzetnek súlyosabb okai is lehetnek.
Évtizedekkel ezelőtt szinte csak a megélhetés, a mindennapi betevő miatt szedtek gombát az emberek, a „mesterségbeli tudás” pedig apáról fiúra szállt. A speciális szakértelem védettséggel járt, hiszen alig-alig ismertek hatot-hetet az ezerszer ennyi, Magyarországon előforduló fajta közül – s így bár sok ehető gomba is az erdőkben maradt, de legalább a mérgező fajtákat sem vitték haza.
– Jellemző, hogy amikor néhány esztendeje a sümegi térségben jártam, kiderült, hogy a Mecsekben népszerű őzlábgombát ott sokan nem is teszik bele a kosárba, mert nem ismerik – fűzi tovább Völgyi.
A helyiek tudását most kihasználják: az árusok elmondása szerint egy-egy „kereskedő”, felkeresvén a falvakat, bemegy a hivatalba, kicsit körbejár a településen, és kideríti, kik a legszegényebbek, a segélyen élők, kik járnak el gombát szedni, s merre vannak a legjobb lelőhelyek. Így lesznek a munka nélkül maradtak vagy az addig csak saját maguknak gombászók beszállítók, s bár ugyanannyit kapnak a termésért, mint ha a piacon adnák el, még így is sokszoros a „vállalkozó” haszna.
A természet erőforrásainak védelme ez esetben másodlagos. A módszer igencsak elterjedt, hiszen a Baranyával szomszédos Somogyban is hasonló módszerrel dolgoznak az élelmesebb felvásárlók, a csapadékosabb vidékeken, Zalában és az Őrségben pedig hatalmas üzletté vált a szervezett gombaszedés.
Nem véletlenül, hiszen a kitűnő magyar vargánya még az itthoni piacokon is nagyon drágán, háromezer forintos kilónkénti áron kapható. A rókagombáért szintén ennyit kell fizetni, a királyok eledelének számító szarvasgomba ára pedig már elérte a kétszáz eurót – azaz az ötvenezer forintot.
Völgyi azt is elmondja, hogy ugyan két, a Mecsekben honos gombafajtából – a lila pereszkéből és az óriáspöfetegből – szinte csak hírvivő maradt, ez azonban nem feltétlenül a szervezett gombaszedésnek köszönhető. A június elején, majd szeptember közepén kezdődő szezonban rendkívül kevés volt a csapadék, így a jól termő, lombkoronával takart, párás völgyekben megbúvó lelőhelyekről is eltűntek a gombák. A piacfelügyelő azt sem tartja kizártnak, hogy a fakitermelés miatt sok helyütt fel-felbukkanó napfény szárította ki az élőhelyeket. A nyári forróság olyan nagy volt, jegyzi meg, hogy eddigi munkája során az idén találkozott a legkevesebb – hernyók által – megrágott vargányával, vélhetően azért, mert a melegben a kártevők is elpusztultak.
Mezei Attila, a Mecseki Erdészeti Zrt. munkatársa maga is gyűjtő. Szerinte is rossz évet zárnak a mecseki gombászok, s ez elsősorban a szélsőséges időjárásnak köszönhető. Zalában és az Őrségben viszont nagyon jó szezonnak örülhetnek az ottaniak, így, mint mondja, Pécsett sem ugrott meg az ár, hiszen az azokról a tájakról érkező termés Baranyában is megjelent.
A sokak által csak pusztításnak mondott üzemszerű erdei betakarítás minden fajtát érint. Magyarországon csupán tavaly óta létezik a különleges és ritka gombák védelmét szolgáló törvény, amelynek hatálya harmincöt fajtára terjed ki. Mezei azt mondja, a Mecsekben található védett fajták a rókagombák közé sorolhatók, ám ezekből olyan kevés van, hogy a szakemberek is alig látnak belőlük.
– Az állami erdőkben csak saját felhasználásra elegendő mennyiséget szabad gyűjteni, a magánterületeken pedig a tulajdonos dönti el, beengedi a gyűjtőt, s ezért kér-e bérleti díjat, vagy sem – mondja a szakember. Ezzel csak az a probléma, hogy egy húsztagú családnak egészen más a szükséglete, mint egy nyugdíjas bácsikának. Az ellenőrzésre az erdészek és természetvédelmi őrök hivatottak, ők viszont nincsenek túl sokan.
A sok jól fizető fajta közül a szarvasgomba a legkeresettebb, nem véletlenül őrzik féltve titkukat azok, akik erre specializálódtak. Az erdészet tavaly szarvasgomba-kereső tanfolyamot indított, s együttműködési megállapodást is kötött egy vállalkozóval, de Mezei Attila szerint ez az év az időjárás miatt számukra sem volt kedvező.
Úgy látja, a hazai szarvasgombagyűjtés szabályozott keretek között zajlik, s mára a belső piac is megerősödött, ugyanis a nevesebb éttermek presztízsét emeli, ha ezt a különleges csemegét is fel tudják szolgálni igényesebb és vastagabb pénztárcájú vendégeiknek. De, teszi hozzá az exportra visszatérve, egészen biztos, hogy az erdei gombákból félhivatalos úton is kerül ki az országból. A mértéktelen kivitel megakadályozására a megoldást szerinte a részletes szabályozás jelenthetné, s erre tőlünk nyugatra jó példákat találunk. Svájcban például csak hét végén és mindössze kétkilónyit lehet leszedni a vadon élő példányokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.