Száz férfi a konyhában

Fehér Zsigmond
2007. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakácskönyvet kiadni manapság nagy üzlet, de a biztos sikerhez kis többlet is kell. Hiszen ha a részeges Floydra, a szabad szájú Gordon Ramsayre vagy a mindig jókedvű Jamie Oliverre gondolunk, láthatjuk, tudásuk mellett személyiségükkel járultak hozzá a sikerükhöz. Ha valaki mégis arra adja a fejét, hogy újabb szakácskönyvet jelentet meg, és se nem híresség, se nem sztárszakács, vajon milyen esélyei lehetnek a piacon?
Bellér Ágnesnek volt egy ötlete. Megkért száz magyar hírességet, osszák meg az olvasókkal kedvenc ételreceptjüket, valamint azt, hogy ők hogyan szeretik és készítik el a fogást. Mindezek ellenére mégis inkább riportkötetre emlékeztető olvasmányt vehet kezébe az olvasó: magyar színészek, rendezők, üzletemberek, politikusok és természetesen divatos médiaszemélyiségek mesélnek érdekes történeteket az étkezéshez fűződő viszonyukról vagy éppen furcsa konyhai rigolyáikról. A különleges receptek, mint a Pindroch-féle csülök vagy a pecsenyelében sült tarja Rókusfalvy módra csak úgy „mellékesen”, a beszélgetések végén kaptak helyet. Ami mindenképpen a könyv és persze az olvasó előnyére válik, hogy jórészt a hazai ízek dominálnak, új ötleteket adva az általunk is jól ismert ételekhez.
Mondhatnánk úgy is, hogy ez a kötet kettő az egyben, hiszen érdekes történet mellé még egy receptet is kapunk. Azonban a gasztrosztorikat olvasgatva felmerülhet bennünk a kérdés, vajon Csonka András vagy Árpa Attila miért kapott helyet a listán. Hiszen, mint azt Csonka megosztja velünk, a konyhai eszközök közül kizárólag a mikrót használja. Na, ezután legyen valakinek bátorsága nekiállni a színész „Stíriai metélt – ahogy én készítem” nevű ételkülönlegességének! De említettük Árpa Attilát is, aki elsősorban éttermeket sorol fel, hogy ő hova jár, ha jókat szeretne enni. Szerencsére pozitív példából jóval több akad, hiszen a fogasszelet rákpörkölttel, a mustáros bélszín zöldbors-mártással vagy a nyári töltött káposzta hallatára, bizony, sokaknak megkordul a gyomra.
Alapjában véve nem haszontalan olvasmány a 100 férfi, 100 recept című interjú-szakácskönyv, a történetek ugyan csak egyszer fogyaszthatók, de a receptek többsége érdekes és különleges. Akinek kedve van, próbálkozzon meg velük!
(Bellér Ágnes: 100 férfi, 100 recept. Glória Press Kiadó, Budapest, 2007. Ára: 3400 forint.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.