Szakácskönyvet kiadni manapság nagy üzlet, de a biztos sikerhez kis többlet is kell. Hiszen ha a részeges Floydra, a szabad szájú Gordon Ramsayre vagy a mindig jókedvű Jamie Oliverre gondolunk, láthatjuk, tudásuk mellett személyiségükkel járultak hozzá a sikerükhöz. Ha valaki mégis arra adja a fejét, hogy újabb szakácskönyvet jelentet meg, és se nem híresség, se nem sztárszakács, vajon milyen esélyei lehetnek a piacon?
Bellér Ágnesnek volt egy ötlete. Megkért száz magyar hírességet, osszák meg az olvasókkal kedvenc ételreceptjüket, valamint azt, hogy ők hogyan szeretik és készítik el a fogást. Mindezek ellenére mégis inkább riportkötetre emlékeztető olvasmányt vehet kezébe az olvasó: magyar színészek, rendezők, üzletemberek, politikusok és természetesen divatos médiaszemélyiségek mesélnek érdekes történeteket az étkezéshez fűződő viszonyukról vagy éppen furcsa konyhai rigolyáikról. A különleges receptek, mint a Pindroch-féle csülök vagy a pecsenyelében sült tarja Rókusfalvy módra csak úgy „mellékesen”, a beszélgetések végén kaptak helyet. Ami mindenképpen a könyv és persze az olvasó előnyére válik, hogy jórészt a hazai ízek dominálnak, új ötleteket adva az általunk is jól ismert ételekhez.
Mondhatnánk úgy is, hogy ez a kötet kettő az egyben, hiszen érdekes történet mellé még egy receptet is kapunk. Azonban a gasztrosztorikat olvasgatva felmerülhet bennünk a kérdés, vajon Csonka András vagy Árpa Attila miért kapott helyet a listán. Hiszen, mint azt Csonka megosztja velünk, a konyhai eszközök közül kizárólag a mikrót használja. Na, ezután legyen valakinek bátorsága nekiállni a színész „Stíriai metélt – ahogy én készítem” nevű ételkülönlegességének! De említettük Árpa Attilát is, aki elsősorban éttermeket sorol fel, hogy ő hova jár, ha jókat szeretne enni. Szerencsére pozitív példából jóval több akad, hiszen a fogasszelet rákpörkölttel, a mustáros bélszín zöldbors-mártással vagy a nyári töltött káposzta hallatára, bizony, sokaknak megkordul a gyomra.
Alapjában véve nem haszontalan olvasmány a 100 férfi, 100 recept című interjú-szakácskönyv, a történetek ugyan csak egyszer fogyaszthatók, de a receptek többsége érdekes és különleges. Akinek kedve van, próbálkozzon meg velük!
(Bellér Ágnes: 100 férfi, 100 recept. Glória Press Kiadó, Budapest, 2007. Ára: 3400 forint.)
Szörnyű vérengzést végeztek az oroszok + videó
