Csökkenhet a hazai konzervüzemek száma

Válságos helyzetbe került a hazai hűtő- és konzervipari cégek többsége a kevés alapanyag, illetve a drasztikusan megemelkedett árak miatt. Az idén még több üzem zárhatja be a kapuit.

Dénes Zoltán
2007. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus helyzet alakult ki a hűtő- és konzervipari ágazatban, mivel az idei fagykár nyomán drasztikusan nőttek az alapanyagárak. Meglehetősen szerény volt idén az árualap, főleg gyümölcsből, mivel a tavaszi fagykár lényeges terméskiesést okozott – mondta lapunknak Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Az alapanyagok árának jelentős emelkedése miatt főként azok a konzervgyárak kerültek nehezebb helyzetbe, amelyek nagyobb arányú gyümölcsfeldolgozásban érdekeltek. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az alapanyagárak, hanem a bér- és energiaköltségek is emelkedtek. Cseh László tájékoztatása szerint a hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozás 110-120 milliárd forintos árbevételéből a hűtőiparban 60 százalék, a konzerviparban pedig 80-85 százalék származik exportból. Ezért a nyereséget komolyan befolyásolták az árfolyamváltozások is, a dollár gyengülése pedig csak súlyosbította a gondokat azon társaságoknál, amelyek ebben a valutanemben kötötték meg szerződéseiket. A hazai zöldség-gyümölcs feldolgozó cégekre komoly veszélyt jelent a behozatal emelkedése. A már most is tapasztalt gyakorlat szerint ugyanis a hazai, drágán feldolgozott termékeket szinte lehetetlen nyereségesen értékesíteni az olcsóbban érkező import miatt. Ez a probléma elsősorban a jövő év tavaszán jelentkezhet majd, hiszen ebben az időszakban azokból az országokból érkeznek meg hozzánk a konzervipari termékek, ahol nem következett be semmilyen természeti csapás, ezért elegendő árualapjuk volt, és kevesebbe került a feldolgozás.
Cseh László tájékoztatása szerint a zöldség-gyümölcs feldolgozók általában 5–15 százalékos áremelést tudtak elfogadtatni a kereskedelemmel. Mindeközben a statisztikai hivatal adatai szerint például az alma kétszer annyiba kerül, mint tavaly, de közel ilyen mértékben drágult a többi gyümölcs is. Idehaza most 15-18 hűtőipari és mintegy 18 konzervipari cég működik, melyek feldolgozókapacitása csupán negyede a tíz évvel ezelőttinek. Cseh László szerint az egész élelmiszeriparra elmondható, hogy gyakorlatilag a túlélésre játszik, az ágazat jövedelmezősége az utóbbi évek 10-12 százalékos szintjéről 4-5 százalékra csökkent le.
A hűtő- és konzervipari ágazat már júliusban megkongatta a vészharangot: előre felhívták a figyelmet arra, hogy ha elmarad a kormányzati beavatkozás, az idehaza még működő 20 konzervipari társaság közül valószínűleg csak a három külföldi érdekeltségű cég érheti meg a következő évet. Ez nemcsak a mintegy 10-15 ezer dolgozót sodorja veszélybe, hanem magukat a termelőket is, hiszen nem lesz piaca a jövő évi termésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.