Kritikus helyzet alakult ki a hűtő- és konzervipari ágazatban, mivel az idei fagykár nyomán drasztikusan nőttek az alapanyagárak. Meglehetősen szerény volt idén az árualap, főleg gyümölcsből, mivel a tavaszi fagykár lényeges terméskiesést okozott – mondta lapunknak Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. Az alapanyagok árának jelentős emelkedése miatt főként azok a konzervgyárak kerültek nehezebb helyzetbe, amelyek nagyobb arányú gyümölcsfeldolgozásban érdekeltek. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy nemcsak az alapanyagárak, hanem a bér- és energiaköltségek is emelkedtek. Cseh László tájékoztatása szerint a hazai zöldség- és gyümölcsfeldolgozás 110-120 milliárd forintos árbevételéből a hűtőiparban 60 százalék, a konzerviparban pedig 80-85 százalék származik exportból. Ezért a nyereséget komolyan befolyásolták az árfolyamváltozások is, a dollár gyengülése pedig csak súlyosbította a gondokat azon társaságoknál, amelyek ebben a valutanemben kötötték meg szerződéseiket. A hazai zöldség-gyümölcs feldolgozó cégekre komoly veszélyt jelent a behozatal emelkedése. A már most is tapasztalt gyakorlat szerint ugyanis a hazai, drágán feldolgozott termékeket szinte lehetetlen nyereségesen értékesíteni az olcsóbban érkező import miatt. Ez a probléma elsősorban a jövő év tavaszán jelentkezhet majd, hiszen ebben az időszakban azokból az országokból érkeznek meg hozzánk a konzervipari termékek, ahol nem következett be semmilyen természeti csapás, ezért elegendő árualapjuk volt, és kevesebbe került a feldolgozás.
Cseh László tájékoztatása szerint a zöldség-gyümölcs feldolgozók általában 5–15 százalékos áremelést tudtak elfogadtatni a kereskedelemmel. Mindeközben a statisztikai hivatal adatai szerint például az alma kétszer annyiba kerül, mint tavaly, de közel ilyen mértékben drágult a többi gyümölcs is. Idehaza most 15-18 hűtőipari és mintegy 18 konzervipari cég működik, melyek feldolgozókapacitása csupán negyede a tíz évvel ezelőttinek. Cseh László szerint az egész élelmiszeriparra elmondható, hogy gyakorlatilag a túlélésre játszik, az ágazat jövedelmezősége az utóbbi évek 10-12 százalékos szintjéről 4-5 százalékra csökkent le.
A hűtő- és konzervipari ágazat már júliusban megkongatta a vészharangot: előre felhívták a figyelmet arra, hogy ha elmarad a kormányzati beavatkozás, az idehaza még működő 20 konzervipari társaság közül valószínűleg csak a három külföldi érdekeltségű cég érheti meg a következő évet. Ez nemcsak a mintegy 10-15 ezer dolgozót sodorja veszélybe, hanem magukat a termelőket is, hiszen nem lesz piaca a jövő évi termésnek.

„Nincs miért megsértődni” – kolléganője adta meg a kegyelemdöfést Aranyosi Péternek