Károsak lehetnek az adalékok

A színezékek, az ízfokozók, az aromák mára elengedhetetlen élelmiszer-ipari tartozékokká váltak. Veszélyeikről megoszlanak a vélemények, de tény, hogy az egyoldalú táplálkozás kockázatos lehet. Hamarosan új uniós szabályozás készül a mesterséges összetevőkről.

Berta Hajnal
2007. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamokban évente 17 ezer tonna ipari aromát használnak fel az élelmiszerekhez, és az adalék anyagok miatt hiányos lehet a táplálkozásunk, sőt akár súlyos betegségek kialakulását is előidézhetik – állította a Magyar Televízió egyik műsorában Benda Judit, A leves nem hazudik című könyv fordítója.
Henter Izabella, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára viszont úgy látja, részben alaptalan aggodalmak is társulnak az adalék anyagok kérdésköréhez. A gyártóknak termékeik előállításakor azok minőségére is garanciát kell vállalniuk, nem áll érdekükben kétes eredetű anyagokkal dúsítani az élelmiszereket – vélekedett a szakember. Szerinte az árukínálatot nagyban befolyásolja a fogyasztói magatartás átalakulása, mi magunk provokáljuk ki a mesterséges dúsítást. Egyre több félkész, gyorsan megfőzhető terméket veszünk, és elvárjuk, hogy az élelmiszerek tökéletesek, tartósak, élénk színűek, a gyümölcsök nagyok és fényesek legyenek. A rendkívüli méreteket viszont csak mesterséges tápoldatokkal és permetszerekkel, a tükörfényt viaszfélékkel, azt pedig, hogy több ezer kilométeren át frissek maradjanak, tartósítószerekkel érik el a forgalmazók. A legfontosabb az arányok megtartása, és hogy tudjuk, mire, hogyan reagál a szervezetünk. A dietetikus azt tanácsolta, lehetőleg ne válaszszunk olyan terméket, amelynek címkéjén négynél több E-adalék szerepel.
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakértője közölte, a gyártók tisztában vannak a fogyasztói ellenállás erősödésével, ezért gyakran nem az E-számmal jelölik az adott kémiai összetevőt, hanem kiírják annak teljes nevét. Így viszont nehezebb azonosítani például az allergén szereket. A fogyasztóvédő úgy tudja, hamarosan születik egy új uniós rendelet az adalék anyagokról, miután felülvizsgálják hatásaikat. Ezt a legújabb kutatási eredmények is szükségessé teszik. Kimutatták például, hogy gyermekeknél hiperaktivitást idézhet elő, ha sok olyan élelmiszert esznek, amely egy bizonyos színezéket és tartósítószert együttesen tartalmaz. Az uniónak előbb-utóbb az úgynevezett transzzsírsavak mennyiségi szabályozását is el kell végeznie, mert ezek is hordoznak veszélyeket. Ilyen zsírsavak vannak például a gyorséttermekben használt zsiradék, de a kakaós tejbevonó masszából készült, gyakran csokoládéként árult édességek is jócskán tartalmazza. Az OFE a Mivel etetnek minket? című kiadványában igyekszik helyretenni az adalék anyagok körül kialakult tévhiteket. A hazánkban engedélyezett E-összetevőket funkciójuk szerinti csoportosításban a magyar élelmiszerkönyv tartalmazza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.