Kézművesbecsület

Mindent beleadok, amit tudok, amit tanultam és amiben hiszek – mondja a harmincesztendős Németh János borász. Hiszen tisztában van azzal, nem csak a szekszárdi borvidéken igaz: az ifjú titánoknak jobb áron jobbat kell adniuk ahhoz, hogy a nagyok asztalának széléhez ülhessenek.

Mészáros József
2007. 12. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a szekszárdi borvidékkel kapcsolatos XI. századi adománylevelekben már szőlők is szerepelnek, jó, ha tudjuk, ez idő tájt még csak fehérborokat kínált. Bizony, a vöröset csak a törökök elől futásnak indult rácok hozták magukkal – ne jöjjenek már üres kézzel az Oszmán Birodalomból –, méghozzá egyből a ma emblematikus szekszárdi fajtát, a kadarkát.
Az üszkadarból kadarka magyarodott, a szőlőtermesztés, borászkodás technológiáját pedig a német ajkúak szekszárdosították, lévén, hogy az ezerhétszázas években nyújtott apáti kedvezmények elsősorban német telepeseket vonzottak a vidékre. Úgy látszik, vonzerőt jelentett, hogy minden egyébtől eltérően a bor után kilenced helyett mindössze tizedet kellett fizetni. Oly sok borvidékhez hasonlóan a XIX. század Szekszárd bortörténelmének is dicsőséges fejezetét írta, hisz a század elején harminchét fehér, illetve huszonkilenc vörös fajta jelentette a szőlő-, illetve borválasztékot. Persze néhány évtized múltán már jóval szűkebb kínálatról árulkodnak a feljegyzések, azért kadarkából mindvégig maradt vagy hatféle.
Az említett XIX. század egyéb dicsőséget is hozott a borvidéknek, amikor is Garay János, Szekszárd költőhíressége írja le először a bűvös szót: bikavér. Egerben csak ezután, majd harminc évvel később jelenik meg a legendás borjelző. Ennek ellenére a szekszárdiak hiába háborogtak, a bikavért jó időre kisajátította Eger, a szocializmusban kizárólag egri változata létezhetett. Mára helyreállt a rend, a szekszárdi borvidéket is megilleti újra ősi jussa.
Panelházak, körforgalom, bevásárlóközpontok – Szekszárd azért nagyobb város annál, mintsem hogy minden macskakő a borra emlékeztesse az érkezőt. Kijjebb, a várost szegélyező dombok között persze már más a helyzet.
Nem nehéz megtalálni a Mohácsra vezető úton Németh Jánost a megbeszélt találkozóhelyen: feltűnik a kezdő borász különleges ismertetőjele, a sokat takarított puttonyos furgon. Az „egy” autó. Sokat takarított, mert mifelénk az ifjú borművesek ezzel járnak iskolába, színházba, díszvacsorákra, no meg a sáros földutakon a szőlőbe. A fiatal borász még nem Touaregből dirigál, és annak is igen örül, ha ki tudja fizetni a villanyszámlát. A kezdő bortitán nem lazíthat: csak a legjobb elegendő ahhoz, hogy legalább a legnagyobbak asztala szélén helyet foglalhasson. Az ő ezerötszáz forintos borának jobbnak kell lennie, mint a sztár tíz-egynéhány ezres nedűje, különben esélye sincs.
– Fesztiválon most voltam először! – tér rögtön a lényegre házigazdánk, kocsijából alig kiszállva. – Ott is jött a vámos. Nem három nappal előbb jelentettem le, tízezer forint. Óra, perc nincs, nem írtam oda, csak a dátumot: Ötezer. Az Alföldre nem mennek a nagy tartályból mintát venni, hogy az miből van, nem kell származási papírt mellétenni. A szüretelési jelentést vagy papírt, hogy ennyi területről, ennyi hektárról ennyi hektó, ennyi mustfok! Eh… hol kezdjük? Szőlő? Pince? Kóstoló?
– Az elején. Kóstolót inkább a végén, ha lehet.
Öt perc alatt elérjük a kis feldolgozót. Téglarakás, „még jó lesz valamire” anyagok, szüret utáni állapot. Látszik, a legfeljebb négy munkáskéz nehezebben ér a késő őszi tennivalók végére.
– Amikor kijöttem az iskolából – bár borászként érettségiztem –, a családi gazdaság nem volt akkora, hogy megéljünk belőle. Fordítottam, és hirtelen a melegburkolatok közt találtam magam. Azóta is ezzel keresem a kenyeremet, és ezzel keresem meg azt, amit a borászat igényel. A dolgok jelenlegi állása szerint ez még évekig így lesz. Annál is inkább, mert a tanulást sem fejeztem be, harmadéves vagyok Gyöngyösön, szőlész-borász mérnök szakon.
– Szőlő, bor, burkolóanyag-kereskedelem, iskola, nem lehet unalmas az élete, bár azt mondják, a szőlőben megnyugszik az ember. Persze ez szüret idején nem biztos, hogy igaz.
– A saját, no meg a bérelt területem összesen majdnem négy és fél hektár. Vásárolunk mellé még évente 50–100 mázsa szőlőt, negyedik-ötödik éve ugyanarról a területről, pontosan megállapodva a játékszabályokban a gazdájával. Cakpakk nagyjából 250–300 mázsa szőlőt dolgozunk fel. Az eredmény kilencvenöt százaléka fahordóba kerül, a maradék pedig műanyag tartályokba: ide mennek a préslevek, a fejtésről leeső sallangok. Szóval a borok túlnyomó része hordós érlelésű. Ez fontos.
– Azt hallottam, ön sem híve a kémiai bűvészmutatványoknak.
– Leszüreteljük a szőlőt, kénezzük a cefrét, és attól kezdve saját maga indul el a nagyság felé spontán erjedéssel. Nem használok élesztőt sem, a pincénk 150 éves épület, úgy gondolom, van ott olyan élesztőkultúra, amelyik minden évben elindítja az erjedést. Eddig ez működött. Nem hiszek abban, hogy egy kaliforniai, dél-afrikai élesztőtörzzsel igazán jó szekszárdi bort tudok készíteni. Biztos vagyok benne, hogy szekszárdi szőlőből csak szekszárdi élesztővel lehet kimondottan karakteres és a borvidékre jellemző szépséget előállítani. A borban legelőször a területi adottságok jelennek meg – elismerem, az évjárat is meghatározó, de én mindenekelőtt a területet részesítem előnyben –, hogy ez a szőlő melyik dűlőből, termőterületről származik, aztán a fajtajelleg, végül az évjárat. A megtermelt alapanyagot még lehet egy kicsit tupírozni a pincében, de igazából a szőlőterületen dől el minden. Lehet maszkírozni, léteznek trükkök, technikák, ha jellegtelen tucatárut akarunk. Nem az én világom.
– Pedig sokak világa, sőt! Sok drága bor világa.
– A második generációnak – így hívom magunkat, a kisebb, három–nyolc hektáros borászatokat, amelyek még nem futottak be – nem egyszerű a nagyok árnyékában nagy borokat készítenie. Illetve nagy borokat készíteni talán egyszerű, viszont kijönni a piacra a nagy borászok mellé meglehetősen nehéz. Nem is tudnak rólunk, honnan tudnának? Mi nem tudunk oldalas fizetett hirdetéseket feladni, és a média – tudom, hogy most ezt épp rosszkor mondom – a pénzről szól. Ha megfizeti az ember, dicsérik. Na, milyen ez a merlot?
Kindl Gábor régi szekszárdi médiaguru. Kevesen próbáltak meg annyit kihozni kis vidéki médiumokból, mint ő. Olyan „sose adom fel” típus. És ha már a média szóba került, felkerestük őt is.
– Mennyire ér össze a város és a bor?
– Szekszárd elemi érdeke, hogy összeérjen. Tudom, hogy manapság divat panaszkodni, de én nem tehetem, mert szerencsére azt látom, a szekszárdiak egyre inkább felfogják ennek az igazságát. Sok jó kis vendéglő kínálja egyre profibb módon a borainkat, legtöbbjük nem is hajlandó mást tartani. Rendezvényekre is sokat költünk, és a szálláshelyek száma, minősége is kielégítő.
– Ez a derék szimbiózis működik-e a helyi médiával is?
– Nem is tehetnénk mást. Több mint tíz esztendeje dolgozom ezen a vonalon, és őszintén mondom, Szekszárd elsősorban mint borvidék van jelen a munkámban. Épp ezért látom a hibákat is. A pesti vinotékákba belépő vásárlók tán Szekszárd esetében a leginkább névfüggők. Értem ezen, hogy azt sűrűn hallani: villányi bort kérek, mert Villány idejében rájött a közös borvidéki nimbusz megteremtésének fontosságára. Szekszárd talán túl sokáig a magányos harcosok seregét adta. Sokkal ritkábban hallani, hogy szekszárdi bort kérek. Kérek Taklert vagy Vesztergombit, de hogy szekszárdi vöröset – alig fordul elő.
Ködös, enyhe a reggel, amikor visszatérünk Németh János pincéjébe. Odalent kicsi, de gyönyörű cseh kupolájú pinceboltozat fogadja az érkezőt, a kis oldalágak penészes, titokzatosan sötétlő palackokat is rejtenek.
– Ezek tanulóborok! – mondja János, látva, hogy igencsak pislogunk a bundás palackrakásokra. – Még nagyapámék, édesapámék palackozták ezeket a borokat a kilencvenes évek legelején. Tanulságos hébe-korba bontogatni belőlük. Ezekben az öreg borokban megfigyelhetjük azokat a tipikus iskolahibákat, amelyeket az ember annak idején tudás híján elkövetett, amikor még azon gondolkozott: két vagy három szárral hajtsam le a sauvignont – ami amúgy sem Magyarországra vagy Szekszárdra való fajta. Egy ilyen tíz-húsz éves palackot kibontva nagyon jól lehet látni, hogy a szőlő még nem volt elég érett, maradhatott volna a tőkén egy kicsit, tán sok is volt rajta. Persze az ember szívesen felbont egy ilyen tételt, jó visszagondolni nagyapámra, édesapámra, de azért ezek még valójában nem igazi borok, inkább karikatúraborok.
– És ön most hol tart?
– Mindent beleadok, amit tudok, amit tanultam és amiben hiszek. Ezzel jelenleg a legfontosabb, az ezer–ezerötszáz forintos árkategóriát képviselem. Persze jó érzés, amikor egy-egy vakteszten a sokkal magasabb árkategóriájú boroknál előbbre végzünk, de enynyi elég. Tudomásul veszem, hogy vannak trendek, léteznek ikonok, s ezekre nem minden esetben a minőség írja az árcédulát. Lehet bort készíteni olcsó árfekvésben is nagyon magas színvonalon, és én azon dolgozom, hogy ezt bebizonyítsuk. Persze előfordul, hogy korholnak: milyen hülye vagy, ezerötszáz forintot kérsz, pedig eladhatnád tízezerért is, ugyanúgy elvinnék. Nem tudom. Ennek a világnak még nagyon az elején vagyunk. Egyetlenegy kereskedővel ültünk le eddig komolyabban beszélgetni, ő most vitte el az első szállítmányt. A legtöbb bort november–decemberben adjuk el. Cégeknek címkézünk fel repiborokat díszdobozban. Hál’ istennek a cégek kezdenek ráébredni arra, hogy nem naptárt meg feliratos bögrét kell ajándékozni, hanem mondjuk minőségi bort. Elvégre bornemzet vagyunk. Persze hazabeszélek, mert ezek a cégek magasabb áron viszik el a boraimat, mint a kereskedők. Beszéltem olyan kereskedővel is, aki palackonként 600–700 forintot kínált a legjobb boromért. Az önköltség is magasabb volt ennél.
– Örvendetes, hogy külföldön is egyre több helyen belebotlik az ember a magyar borba. Tán mégis bővül a piac, több a lehetőség.
– A borvidékeink képviselnek olyan potenciált, hogy bárhol a világon megállja a helyét a magyar bor. Nemcsak a tokaji aszú, hanem akár egy villányi, egri, Balaton-felvidéki borral is meg lehet jelenni bárhol. Ettől függetlenül nem biztos, hogy minden bor alkalmas a magyar bor képviseletére. Rengeteget jártam Németországba, sok helyen találkoztam olyan magyar palackos borral, amelyik egy euróba került, és ihatatlan volt. Nehéz ügy ez. A kis pincészeteknek az a hátrányuk, hogy nem tudnak kirukkolni magas palackszámmal, viszont meglehet, ha 50–100 hektáron kellene gazdálkodnunk, arra rámenne a minőség. Amikor az ember már nem felügyeli a szőlőt, nem felügyeli a szüretet, akkor vége a dalnak. Ez viszont csak a hazai piacot érinti, mert az, hogy milyen bor megy ki az országból, nem minőségfüggő. Gyakorlatilag bárki exportálhat a világ bármely részébe, ha tud. Ez pusztán finanszírozás kérdése, ugyanígy kerül hozzánk a chilei bor 149 forintért. Idehaza sokkal fontosabb a minőség, vagy hamarosan ez lesz a meghatározó, a hagyomány, a kézművesbecsület. Ebben bízom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.