Túl sok az adalék a hamburgerben?

Az Independent című brit lap egyik cikkében 578 mintavételre hivatkozva azt állítja: a McDonald’s éttermek legnagyobb menüje összesen 78-féle mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Ezek közt olyanok is vannak, amelyek fokozhatják például a gyerekek hiperaktivitását. Az általunk megkérdezett élelmiszer-biztonsági szakértő vitatja az újságcikk hitelességét, az étteremlánc hangsúlyozza, hogy az adalékanyagok minimalizálására törekszik.

Berta Hajnal
2008. 01. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztó tényeket közöl az Independent elemző cikke a McDonald’s által használt mesterséges adalékanyagok mennyiségéről. Azt állítják: egyetlen Big Mac 18, a sajtburger pedig 17 különféle „műanyagot”, míg egy menü akár 78-féle mesterséges anyagot is tartalmazhat. A mintavételekből kiderült, hogy csak a nyers répa, a gyümölcsös táska, valamint a tea mentes a hozzáadott összetevőktől. A cég szóvivője, Vadnai Ágnes kérdésünkre kifejtette: az élelmiszergyártás ma elképzelhetetlen adalékanyagok használata nélkül, de a McDonald’s igyekszik minimalizálni, illetve ahol lehet, teljesen elhagyni az adalékokat. Évek óta természetes színezéket alkalmaznak például a mesterségesek helyett. Emellett egészséges ételekkel bővítik az étlapot, és mára a sütőolajat is sikerült jóval egészségesebbé, transzzsírsavmentessé tenniük. Honlapjukon az szerepel: A McDonald’s minőségügyi és élelmiszer-biztonsági, valamint ellenőrzési rendszere szigorúbb, mint akármelyik más hasonló rendszer a vendéglátóiparban. A megengedett határértékeknek általában még közelében sincsenek az általuk használt összetevők. Az éttermekben világszerte szinte ugyanazon receptek alapján dolgoznak, legfeljebb az ízhatásban lehet némi eltérés a helyi konyha jellemzőihez igazodva.
Sohár Pálné, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának szakértője szerint erősen vitatható a brit lap cikkének szakmaisága, bár azt sem zárja ki, hogy az angol éttermek némiképp eltérő anyagokkal dolgoznak. Tapasztalata szerint uniószerte Angliából származik a legtöbb problémás élelmiszer, mintha kevésbé törődnének az előírásokkal. Azt leszögezte: a hazai éttermekben biztosan kizárólag engedélyezett adalékanyagokat használnak, és a hatósági ellenőrzéseknél sem akadt soha gond az ételekkel. A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy bizonyos ételeknél valóban elengedhetetlen az adalékok hozzáadása, és hatalmas különbség van a közbeszédben öszszemosódott adalékok között. Egyáltalán nem mindegy például, hogy természetes vagy mesterséges anyagról van szó. Sokszor a név is félrevezető, hiszen az aszkorbinsav tulajdonképpen C-vitamin. Az unióban egyébként jelenleg is tart az összes ma használt adalékanyag felülvizsgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.