Riasztó tényeket közöl az Independent elemző cikke a McDonald’s által használt mesterséges adalékanyagok mennyiségéről. Azt állítják: egyetlen Big Mac 18, a sajtburger pedig 17 különféle „műanyagot”, míg egy menü akár 78-féle mesterséges anyagot is tartalmazhat. A mintavételekből kiderült, hogy csak a nyers répa, a gyümölcsös táska, valamint a tea mentes a hozzáadott összetevőktől. A cég szóvivője, Vadnai Ágnes kérdésünkre kifejtette: az élelmiszergyártás ma elképzelhetetlen adalékanyagok használata nélkül, de a McDonald’s igyekszik minimalizálni, illetve ahol lehet, teljesen elhagyni az adalékokat. Évek óta természetes színezéket alkalmaznak például a mesterségesek helyett. Emellett egészséges ételekkel bővítik az étlapot, és mára a sütőolajat is sikerült jóval egészségesebbé, transzzsírsavmentessé tenniük. Honlapjukon az szerepel: A McDonald’s minőségügyi és élelmiszer-biztonsági, valamint ellenőrzési rendszere szigorúbb, mint akármelyik más hasonló rendszer a vendéglátóiparban. A megengedett határértékeknek általában még közelében sincsenek az általuk használt összetevők. Az éttermekben világszerte szinte ugyanazon receptek alapján dolgoznak, legfeljebb az ízhatásban lehet némi eltérés a helyi konyha jellemzőihez igazodva.
Sohár Pálné, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának szakértője szerint erősen vitatható a brit lap cikkének szakmaisága, bár azt sem zárja ki, hogy az angol éttermek némiképp eltérő anyagokkal dolgoznak. Tapasztalata szerint uniószerte Angliából származik a legtöbb problémás élelmiszer, mintha kevésbé törődnének az előírásokkal. Azt leszögezte: a hazai éttermekben biztosan kizárólag engedélyezett adalékanyagokat használnak, és a hatósági ellenőrzéseknél sem akadt soha gond az ételekkel. A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy bizonyos ételeknél valóban elengedhetetlen az adalékok hozzáadása, és hatalmas különbség van a közbeszédben öszszemosódott adalékok között. Egyáltalán nem mindegy például, hogy természetes vagy mesterséges anyagról van szó. Sokszor a név is félrevezető, hiszen az aszkorbinsav tulajdonképpen C-vitamin. Az unióban egyébként jelenleg is tart az összes ma használt adalékanyag felülvizsgálata.
Hollandia lezárja a kapukat: példátlanul szigorú menekültügyi törvényeket fogadtak el
