Hová tűntek a körösi nyurgák?

 K A P Á S J E L Z ŐVarázslatos vidékre, a Békés megyei Halászlakra térünk vissza pontyokra vadászni. A víz idén sajnos meglehetősen pang, a Körös-part és a kultúrtáj azonban kárpótol a halhiányért. Szarvas külterületén biztos nyugalom és teljes stresszmentesség várja a horgászni, de mindenekelőtt a pihenni vágyókat.

György Zsombor
2009. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viszonylag kevesen ismerik, a Szarvashoz közeli Halászlak mégis legendás hely. Nomen est omen, itt igazából minden a vízről és a halakról szól, no meg az ételekről és hát igen, az italokról. A tanyarendszer központja a Harcsa büfé, amit nem is hívhatnánk másként. A kocsma falát haltrófeák és a környékbeli pecások különféle horgászlapokból kivágott fotói díszítik, amelyeken hetvenkilós harcsákkal, tizenkilós pontyokkal feszítenek. A felvételek a világ különböző pontjain készültek, ám kecsegtessen akármilyen kapitális fogással például a Pó deltája, ezek a horgászok mindig visszatalálnak Halászlakra. Tavaly vettünk két komolyabb pecabotot egyiküktől, de mielőtt kezünkbe adta, levágta a szereléket, mondván, a kötések titkosak.
Hivatalosan a Harcsa a székhelye a Halászlakért Egyesületnek, amely a rendszeresen itt pihenők aktív közreműködésével sokat tesz a környék tisztaságáért, rendezettségéért, a környezettudatos gondolkodás fejlesztéséért. (Információ: halaszlak.eoldal.hu, Gé-czi Béla elnök: 06-20/556-7335.) A kocsma tulajdonosa a rockzenét kedvelők körében jól ismert Takács Józsi, a basszusgitáros, aki még Deák Billt is ki tudja olykor csábítani erre a hrabali környékre. Halászlak hivatalosan Szarvas külterületéhez tartozik, kezdetben kedvelt vadkempingező- és horgászhely volt, ahol a MÁV épített kiváló dolgozói számára tanyákat. Ma üdülőövezet, de megőrizte vad szépségét. Halászlak Maginot-vonala a gát: egyik oldalon a folyó, másikon a tanyavilág. Kádár János udvari fényképésze is itt tanyázott egyszerre két feleségével, fotóit azonban hiába kerestük.
Baráti társaságunk majd egy évtizede „piszkálgatja” két-három havi rendszerességgel a Hármas-Körös ezen szakaszát, amit a békésszentandrási duzzasztónál szinte tóvá szelídítenek, jelentősen megkönnyítve az etetéseket és a csónak rögzítését. Próbálkozni persze ladik nélkül is érdemes, sőt, az elmúlt években fenékre eresztett kishallal süllőből többet fogtunk a partról. Igazság szerint azonban a helyeket nagyon ismerni kell, hiszen a Körös valódi vadvíz, a horgásztavakkal ellentétben itt nagyon nem mindegy, hogy három méterrel idébb vagy odébb dobunk. S bizony dühítő érzés, amikor fogás nélkül visszatérve a helyi nagy öregektől a Harcsában azt halljuk, „nekünk sem jött sok, a hét pontyból csak ezt a két nagyot tartottuk meg.” A horgászathoz itt alázat és rengeteg türelem kell, akárcsak az élethez, de éveken át hittünk benne, hogy a gyümölcs idővel beérik. S tényleg, némi segítséggel aztán csak mi is rátalálhatunk a süllőtelepekre, a pontycsaládokra – azóta tudjuk biztosan, hogy körösi halat fogni és enni egészen más, mint felhizlalt tavi pikkelyesekkel tenni ugyanezt. Két órán belül hat ragadozót, süllőt és csukát partra kényszeríteni még a mesterséges tavakon is nagy élmény, nemhogy itt, s akkor még nem beszéltünk arról, mennyi ellenséget szerzett magának Buzás Attila állandó horgásztársunk, aki pár éve egy tizenhárom kilós nyurga pontyot szelídített meg Halászlakon.
Idén azonban valami nagyon megváltozott, s a sokat látott helyiek sem értik pontosan, hogy mi. Alig van ugyanis kapás, mintha lerabolták volna a folyót. Az idejáró horgászok közül sokan most egy gyalog körülbelül tizenöt percre lévő vízen, az Akácos-holtágon próbálkoznak. Sokkal jobb eredményt azonban a telepítések ellenére az a terület sem ígér. A pangáshoz sajnos hozzá kellett szoknunk, mostanában valahogy sehol sem olyan, mint régen. Kénytelenek vagyunk hát a természet szépségeivel, a madarak és a közelben rohangáló vadnyulak látványával beérni, no meg a csenddel, ami a városból kimenekült horgászember számára a legértékesebb. Azért bízzunk benne, hogy hamarosan pecás szempontból is viszszatérnek azok a boldog szép napok. Turisztikailag a környék addig is kiváló célpont, ha pedig életbölcsességre van szükségünk, forduljunk bátran a Harcsában Takács Józsihoz, vagy állandó vendégéhez, Pali bácsihoz. A napijegy az élő Körösre 1800 forintba, az Akácosba 2500 forintba kerül, egy sör utóbbi alig tizede.

Mankó: Szarvasra Budapest– Kecskemét irányából a 44-es úton érkezünk, majd a főútról az arborétum felé fordulunk, s a gátra jobbra felhajtva haladunk mintegy 3,5 kilométert, egészen a vasúti töltésig. Ekkor megérkeztünk Halászlakra. Orosháza, Mezőtúr vagy Szarvas irányából vonattal is érkezhetünk.
Konyhatipp: Ha sikerül pontyot fognunk, használjuk ki, hogy a vadvízi életmódnak köszönhetően még nagyobb méretű példány esetén is valószínűleg szinte zsírmentes lesz a húsa. Érdemes tehát klasszikus módon kirántani, krumplisalátával vagy vízben főtt burgonyával, majonézzel tálalni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.