Új ruhát kap a kolozsvári Mátyás-szobor

Többéves huzavona és egy szabályellenesnek tartott közbeszerzési eljárás után tegnap a kolozsvári önkormányzat vezetői aláírták a Mátyás-szoborcsoport restaurálásáról szóló szerződést. Erdélyi és hazai szakmai körökben egyaránt felháborodást keltett, hogy a részben magyar állami közpénzből finanszírozott felújítást egy útépítésre szakosodott nagyszebeni cégre bízták.

2009. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Új köntösben pompázik egy éven belül a kincses város jelképének számító Mátyás-szoborcsoport, legalábbis ezt ígéri a restaurálással megbízott nagyszebeni társaság. Sorin Apostu kolozsvári polgármester tegnap aláírta a felújításról szóló szerződést a Concefa Rt. vezetőivel, akik 1,6 millió lejes (106,6 millió forint) árajánlatukkal megnyerték a restaurálásra kiírt közbeszerzési eljárást. Fadrusz János 1902-ben leleplezett, az UNESCO védelme alatt álló alkotásának felújításáról már 2006-ban rendezett együttes ülésén megállapodott a magyar és a román kormány, és döntés született arról is, hogy a munkálatoknak szakértők által 800 ezer euróra (216 millió forint) becsült költségét fele-fele arányban fedezi a két állam. A kivitelezés megkezdése az évek folyamán számos bürokratikus akadályba ütközött, mígnem a kolozsvári önkormányzat az idén kiírta a közbeszerzési eljárást, amelyen a két magyarországi – a többek között a Hősök terét restauráló Reneszánsz Zrt. és a Kalória Hőtechnikai Kft. – és három erdélyi jelentkező közül a szebeni Concefa kerekedett felül.
Kolozsvári szakértők már a versenytárgyalás eredményének kihirdetése előtt kifogásolták, hogy a városháza a pályázati kiíráskor általánosságban csak azt követelte meg a jelentkezőktől, mutassanak fel előzetes műemlék-restaurálási munkálatokat, holott pontosítani kellett volna, hogy bronzszoborról van szó. „A restaurálás komplex művelet, éppen ezért kétlem, hogy az útépítésre és vasúti infrastruktúra-fejlesztésre szakosodott Concefa hirtelen képes lesz szobrot felújítani” – nyilatkozta lapunknak Kolozsi Tibor szobrászművész. Márpedig a számos köztéri szobra révén Erdély- és Magyarország-szerte elismert alkotó tudja, miről beszél, hiszen az általa vezetett alapítvány és a számos erdélyi kastély és műemlék rehabilitálásáról közismert Utilitas Kft. dolgozta ki a szoborcsoport felújításának tervét.
Kolozsi egyébként a felújításra is jelentkezett, majd miután alulmaradt a szebeniekkel szemben, megóvta a versenytárgyalást, fellebbezését azonban elutasították. A szobrász korábban bírósági pert is kilátásba helyezett, ám később elállt ettől, noha időközben kiderült, a nyertes cég olyan szebeni román alkotóval végezteti el a bronzmunkálatokat, aki nem rendelkezik a román művelődési minisztérium jogosítványával. A Concefa szakemberei tegnap nem jelentek meg a helyszínen, emiatt a tervezők megtagadták a munkatelep átadásáról szóló jegyzőkönyvet. Benedek Zakariás, a Concefa műszaki igazgatója lapunknak nyilatkozva megnyugtatta az erdélyi és anyaországi közvéleményt, hogy kifogástalan munkát végeznek majd a királyszobron, amelynek gipszmintája elnyerte az 1900-as párizsi világkiállítás aranyérmét. Érdekes összefüggés különben, hogy Benedek egyúttal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség nagyszebeni elnöki tisztségét is betölti, a restaurálás közbeszerzését lebonyolító bizottságot pedig történetesen László Attila kolozsvári alpolgármester, Kolozs megyei RMDSZ-elnök irányította. László Attila közölte: a döntés objektív volt, ennek alapját pedig az elbíráláskor 95 százalékos arányban mérvadó árajánlat képezte.
A szerződés tegnapi aláírásakor ugyanakkor kiderült: a munkálatok költségének fedezésére egyelőre csak a magyar állam által átutalt összeg áll rendelkezésre, a román kormány ugyanis tavaly visszahívta a rá eső részt, mivel a projekt stagnálása miatt nem használtak fel egy fillért sem. Ennek ellenére Sorin Apostu polgármester nem volt hajlandó megerősíteni azt az újságírói felvetést, miszerint a szoborcsoport tulajdonképpen teljes egészében magyar adóforintokból fog megszépülni. A Kolozsvár műemlékeinek magyar feliratozását ellenző elöljáró ugyanakkor fanyar mosollyal válaszolt annak a román riporternőnek a kérdésére, aki azt firtatta: ezek után nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy a budapesti kormány magának vindikálja vagy Magyarországra költöztesse a műemléket. (Gheorghe Funar expolgármester hasonló felvetésén okulva korábban budapesti illetékesek kifejezetten kérték, hogy az alkotás felújítása a helyszínen történjen). A kivitelezőkre egyébként roppant nehéz feladat vár, Mátyás lovas szobra és a mellékalakok – a fekete sereg vezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai János – ugyanis valószínűleg belülről is megrozsdásodtak az évtizedek folyamán, a kőtalapzatot pedig teljesen ki kell cserélni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.