Merengés a sütőipar romjai felett

Hanthy Kinga
2009. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Na mi az, amit huszonkilencféle adalékkal lehet ellátni? Mi más, mint a kenyér. Persze nem egyszerre lehet belerakni mind a huszonkilencet, és az is gusztus, szakmai kifejezéssel élve technológia kérdése, ki mennyit használ a kínálatból, de tény, hogy mindennapi E-betevőnk legnagyobb százalékát a pékárukkal nyerjük el. A kifli, a kenyér, a sütemény diszkrét. Forgatjuk a dobozokat, zacskókat, hogy megtudjuk, miféle vegyszerekkel kevert dolgokat készülünk megenni, a péksütemény azonban hallgat. Sehol egy címke, sehol egy fényesítő, kelesztést segítő, lisztjavító felirat.
Az új kenyér – és még az államalapítás, Szent István, valamint az alkotmány – ünnepén Kránitz Balázs készített egy Napközben magazint arról, miből készül a kenyér. Tekinthetjük ezt ünneprontásnak, de nem az. Mert erről előbb-utóbb beszélni kellett. Szüleink még kereszttel illették szegés előtt a kenyeret, ez a mozdulat ma már elmarad. Talán azért állt meg annak idején a keresztrajzoló kéz, mert érezte, hogy ennek a kenyérnek már nem jár megtiszteltetés. Persze ez butaság, a szokás múlt el, nemcsak mert tűnőben a hit, hanem mert a mezőgazdasági munkának is múlóban a becsülete. Miért tisztelné a parasztot a mai ember, amikor azt hallja a politikustól: a gazdák panaszkodnak, közben légkondicionált amcsi traktorokon parádéznak. Demszky ki is tette a „traktorral behajtani tilos” táblákat Budapesten. A turisták azóta is fényképezik.
Olyasmiket hallunk ebben a műsorban, amik normális ember számára evidenciák, és évtizede csodálkozik, miért nem e szerint él az ország. Hallunk a mesterember becsületéről, a névvel vállalt termékről, a kisipar nemzetgazdasági értékeiről, a régi ipariskoláról, a multi egynapos kenyeréről. A Magyar Pékszövetség bolthálózat kiépítésén fáradozik, hogy megmutassa az igazi minőséget. Nagy kedvünk lenne megkérdezni a Magyar Pékszövetségtől, miért hagyta idáig fajulni a dolgokat. Miért nem volt ott, amikor tönkreverték a szakmai képzést, miért hagyja, hogy a tagjai a multiknál kuncsorogjanak azért, hogy legalább önköltségi áron árulhassák a kenyereiket, miért nem áll konstruktív beszélő viszonyban a gazdákkal és a malmokkal? Nehéz elhinni, hogy ezekből a romokból még fel lehet építeni valamit, és egyáltalán nem biztos, hogy most van itt a romeltakarítás ideje. Magyarországon ma nem a minőség az úr. Az ár mindent visz. A magyar még mindig nem tanulta meg, hogy a drágább gyakran olcsóbb. De mit tegyen, ha nincs pénze erre a leckére?
Szó esett még e műsorban természetesen az egészséges és tudatos táplálkozásról, a magvas és barna kenyerek életelixír-hatásáról, a férfiak rossz fehérkenyér-evő szokásairól. A stúdióvendégek jó példával járnak elől, maguk sütik a kenyeret, nevelik a környezetüket, és emlékeznek eleikre, akik tudták, hogy a jó kenyér olyan kincs, amelyért keményen meg kell, és meg is érdemes dolgozni. Ám eleink azt is tudták, hogy kenyeret a szemétbe nem dobunk, mert az életnek nem ott van a helye. Meg kellene tanítani ezt gyermekeinknek is, akik zsemlével vívják csatáikat a nagyszünetben.
(Napközben, Kossuth rádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.