Kaotikus a helyzet a hungaricumokkal kapcsolatban – figyelmeztetett Birinyi József népzenekutató, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek társelnöke, akit Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kért fel tanácsadói szerepkör betöltésére. A tudós kifejtette: a ma ismert és fellelhető „hungaricumok” 35-40 százaléka pejoratív tartalommal bír. Idesorolta többek között az egyik kereskedelmi csatorna hungaricumokat gyalázó rajzfilmsorozatát. A valódi hungaricumok közé szerinte csak a nemzetközi elismertségű szellemi, fizikai, természeti értékeinket illene sorolnunk.
Célként egy Kárpát-medencei hungaricumpiramis megalkotását jelölte meg, amelynek alján a helyi jelentőségű értékek kapnak helyet, felette a megyei, regionális örökségeinket jegyeznénk. Ezek azonban még nem használhatnák a hungaricum védjegyet, csak a piramis csúcsán álló, Kárpát-medencebeli értékek.
Európában jelenleg csak a Pick és a Herz téliszalámiját jegyezték be hungaricumként, míg további tizenkét termék van várólistán. – Eközben az olaszok már levédették a magyar szürkemarhát, a szlovákok pedig a kürtőskalácsot, noha a két érték bizonyíthatóan Magyarországról, illetve Erdélyből került az említett országokba – tette hozzá Birinyi József.
A tokaji bor ugyan még nem európai hungaricum, de oltalommal védett, így a borvidéken kívül más nem használhatja a Tokaji elnevezést. Ezzel azonban a felvidéki magyar borászok kerültek nehezebb helyzetbe. Az új törvény rajtuk is segíteni kíván majd, akárcsak a partiumi Szatmár pálinkafőzőin.
Lezsák Sándor utalt arra, hogy a hungaricum kifejezés divatos szó lett, így fennáll a devalválódás veszélye. – Az új törvényjavaslat lehetővé teszi a helyi értékek jobb megbecsülését és a valódi hungaricumok nemzetközi elismerését, uniós támogatását is – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke, hozzátéve, hogy 2010 januárjában, a magyar kultúra napján a javaslatot a hungaricumok helyzetéről és lehetőségeiről rendezendő konferencia résztvevői is olvashatják. Az Országgyűlés 2008-as, a „hungaricumok védelméről” szóló határozata a hungaricumokat olyan sajátos magyar termékekként definiálta, amelyek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg, és amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési-tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek. A hungaricumok magyarságra jellemző mivoltukkal, különlegességükkel, minőségükkel jelentősen öregbítik hírnevünket.
Az országgyűlési határozat azt is megállapította: a Kárpát-medence magyarlakta vidékein számtalan érték halmozódott fel, amelyek szellemi vagy éppen élelmiszer-ipari termékként túlélték a változó világ nehézségeit. Számbavételük a mai felgyorsult, globalizálódó világban különösen fontossá váltak.
Az Országgyűlés kinyilvánította, hogy a hungaricumok megőrzendő, egyedülálló nemzeti értéket képviselnek, egyben felkérte a kormányt, hogy a hungaricumokat rendszerezze, valamint tárja fel megőrzésük és hasznosításuk lehetőségeit. A parlament azt is kérte a kormánytól, hogy ösztönözze az agrártermékek eredetmegjelölései és földrajzi jelzései közösségi oltalmának megszerzését, valamint a hagyományos, különleges tulajdonságú termékek közösségi elismerését.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gőgös Zoltán a 2008-as országgyűlési határozat végrehajtásáról szólva elmondta: leltárt készítenek a Kárpát-medencei magyar értékekről. Ennek során Bács-Kiskun és Veszprém megyében már elkészült az értékfeltáró munka, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében októberre várható a kutatás befejezése. Az értékfelméréssel jövő júniusra szeretnének végezni.
A közvélekedés szerint a kiváló minőségű és a hagyományosan különleges tulajdonsággal rendelkező élelmiszerek közé tartozik a tokaji bor, a makói hagyma, a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény, a szatmári és a békési szilva-, a kecskeméti barack-, a szabolcsi almapálinka, a Pick és a Herz téliszalámi, a gyulai és a csabai kolbász, vagy a szikvíz. Ugyancsak idesorolható a magyar rackajuh, a szürkemarha, a magyar szőlő-, kutya- és lófajták, de hungaricum a herendi porcelán, a halasi csipke, a magyar népmese, a Pető Intézet gyógymódja vagy a Kodály-módszer is.
Oroszország és Ukrajna újra foglyokat cserélt
