Nyomozás a postaszékházak miatt

Nyomozást indított az ügyészség a postapalota eladásával és az új székház bérleti szerződésével kapcsolatban. A gyanú szerint a tranzakció során ötszázmillió forint kár érte a postát és az államot. Mindeközben a cég az utolsó pillanatokban is kettő, összesen közel egymilliárdos szerződést kötött.

Bákonyi Ádám
2010. 03. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el Balsai István (Fidesz) országgyűlési képviselő feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség. A feljelentés szerint a Magyar Posta Zrt. régi székházának értékesítésével és az új székház bérleti szerződésével kapcsolatosan történt vagyonkezelési kötelességszegés következtében a postát és ezáltal a magyar államot több mint ötszázmillió forint vagyoni hátrány érte. A nyomozás lefolytatásával az ügyészség a BRFK gazdaságvédelmi főosztályát bízta meg.
A Krisztina körúti postapalota eladása esetében a Fidesz szerint olyan vagyonvesztés történt, amelyet csak szándékosan lehetett elkövetni, és amely megalapozza a hűtlen kezelés gyanúját. A Buda egyik legdrágább helyén fekvő épületet négyzetméterenként alig 200 ezer forintért „pocsékolta el” a tulajdonjogot gyakorló vagyonkezelő, illetve a posta akkori vezetése. A másik „postaszékházügy” a XIII. kerületi irodaház tíz évre szóló bérbevétele. Ezzel kapcsolatban Balsai István azt mondta, a bérleti díj összesen mintegy tízmilliárd forint, holott a hitelképes, nyereséges posta saját tulajdonú székházát is rendbe tudta volna hozni, vagy egy új székházat is fel tudott volna építeni. Az Állami Számvevőszék is megállapította: a bérlet nagysága, ideje, a bérlő megbízhatósága annak ellenére sem nyomta le a bérleti díj összegét, hogy 2007 januárjában a gazdasági tárca számára készült előterjesztésben erre számított a posta.
Eközben a posta az utolsó pillanatokban két, egyenként közel félmilliárdos szerződést kötött. Egyetlen ajánlattevőként a JeT-SOL Számítástechnikai Szolgáltató, Kereskedelmi és Beruházási Kft. fejlesztheti tovább a az állami cég hálózati szoftverét nettó 498 millió forintért. Közbeszerzési eljárás keretében a társaság továbbá négyszázmilliós keretszerződést kötött médiatervezési, vásárlási, elemzési feladatokra. A megrendelések teljesítésére Magyarországon kívül az unióban, Oroszországban, Ukrajnában és Horvátországban is sor kerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.