Hűtlen kezelés a BRFK-n?

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) is érintő tanácsadói szerződések ügyében tegnap. Az eljárás egy névtelen feljelentést követően indult meg. Tóth Gábor budapesti főrendőr a napokban úgy nyilatkozott, lejárató kampány folyik ellene.

Vona Adrienn
2010. 04. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte a nyomozást az ügyészség hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt egyes BRFK-t is érintő tanácsadói szerződések ügyében ismeretlen tettes ellen – közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Az eljárás egy ismeretlen személy feljelentését követően indult meg. A névtelen levélíró az ügyészségnél azt firtatta, hogy szakmailag indokolatlan volt a BRFK és az egyik polgárőrszövetség (a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége) között létrejött szerződés, és a polgárőrök a polgárőrség alapszabálya szerint nem is kaphattak volna pénzt a munkájukért.
Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az MTV Híradónak korábban azt állította: ebben a megbízási szerződésben Kardos Pálnak, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökének az elmúlt húsz évben bűnmegelőzéssel kapcsolatos tapasztalata, szaktudása volt az, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság igénybe vett.

*

A főrendőr megjegyezte, nem történt szabálytalanság, és a feljelentést az ellene indult lejárató kampány részének tekinti. Tóth a Népszabadságnak kifejtette: korábban ő is kézhez kapott egy névtelen levelet, amely szerint a feljelentő azt a kérdést veti fel, vajon felügyelheti-e a BKV fiktív tanácsadói szerződései és más hasonlóan nagy horderejű gazdasági bűncselekmények nyomozását olyan ember, akivel szemben felvetődhet a gyanú, hogy maga is kötött hasonló szerződéseket. Szerinte sokaknak jól jönne, ha menesztenék.
Az ominózus szerződést az ORFK Ellenőrzési Szolgálata már vizsgálta, de rendben találta. A BRFK kommünikéjében tudatta, a rendőrség 38 fővel kötött jelenleg is hatályos külső megbízási szerződést. Egyetlen esetben viszont nem hosszabbította meg a megállapodást. A Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökével kötött szerződés alapján a rendőrség 2008 nyarától 2009. március közepéig nettó 38 815 forint megbízási díjat adott havonta. Tavaly március 16. és az év vége közötti időben 83 175 forintra emelték az összeget, de a szerződést 2010-re nem hosszabbították meg. Túri András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke elmondta, a polgárőri feladat a legtöbb esetben önkéntes, az ominózus szerződést nem ismeri. – Ha a dokumentumban pluszfeladatok is meg vannak jelölve, akkor esetleg indokolt lehet a javadalmazás – fogalmazott. Lapunk megkereste az érintett szövetséget, de Kardos Pál elnököt betegsége miatt nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.