Nyilvánossá vált kvótaüzletek

Munkatársunktól
2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő fordulat állt be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kommunikációjában, mivel a tárca kabinetfőnöke nyíltan beszélt egy, a napokban létrejövő szén-dioxid-kvóta-eladási szerződésről.
Molnár József a norvég Pointcarbon.com portálnak elmondta, Magyarország 5 millió tonna kiotói szén-dioxid-kvóta értékesítéséről tárgyal japán cégekkel, s a londoni Camco nevű társaság kapott megbízást arra, hogy tanácsadóként vegyen részt a felek közti közvetítésben. Hozzátette, jelenleg 7,5-7,8 eurót lehet kapni egy tonna kvótáért, a szerződést pedig egy héten belül aláírják.
Ezúttal nem a múlt héten botrányt okozó CER-kvótákhoz hasonló engedélyeket értékesít hazánk, hanem „hagyományosnak” számító kiotói kibocsátási egységeket (AAU). A kabinetfőnök által közölt ár azonban az eddigi tranzakcióinknál jóval alacsonyabbnak tűnik, hiszen 2008-ban a becslések szerint Spanyolországnak és Belgiumnak darabonként 13-14 euróért adtuk a kibocsátási engedélyeket, tavaly pedig egy azóta is ismeretlen japán cég – szintén becslések alapján – 9-10 eurót fizetett a kvótákért. A mostani tranzakció körülbelül 10 milliárd forintos bevételt hozhat Magyarországnak, amivel 50 milliárd forintra nő a kvótaeladásokból származó pénzek kaszszája. A pointcarbon.com szakportál híre szerint a kormány elvárja az egységeket vásárló cégtől, hogy felfedje kilétét. A KVVM irányváltása különös, eddig ugyanis üzleti titokra hivatkozva jóformán semmilyen részletet nem árultak el a kvótaeladások kapcsán, így sem az árat, sem a konkrét vevőt nem ismerhettük meg – még a tranzakciók lezárta után sem.
Olt Boglárka, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője – aki lapzártánkig nem válaszolt hívásainkra – azt mondta az Index.hu-nak: nagy az igény arra, hogy átláthatók legyenek a kvótatárgyalások, ezért került sor a váltásra. Szerinte Magyarország piaci presztízse nem csorbult, és továbbra is komoly az érdeklődés a kvótáink iránt. Molnár József az internetes hírlap kérdésére kifejtette, a minisztérium a bizottsági meghallgatáson elhangzott fideszes álláspont hatására döntött úgy, hogy modellt vált, és megosztja a nyilvánossággal a kvótaeladásokról szóló szerződések lényegi tartalmát. Megjegyezte, „ez megnehezítheti a további értékesítést, de ennek a problémának a megoldása már a következő kormány feladata lesz”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.