Senki nem vállal felelősséget

Sem politikai, sem más felelősséget nem érzek a BKV-nál történtek miatt – nyilatkozta tegnap Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes a BKV fővárosi vizsgálóbizottságának tegnapi ülése után. Az MSZP főpolgármester-jelöltjének logikája szerint inkább várható ellenfelének, Tarlós Istvánnak és a Fidesz frakciójának kellene felelősséget vállalnia a korrupciógyanús ügyek miatt.

Szilágyi Richárd
2010. 04. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyónak Lelovics maradt. Kettesével szedi a nyugtatókat Hagyó Miklós – írja a Figyelő című hetilap ma megjelenő számában. A volt szocialista főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen megismételte: nem akar hosszabb távra külföldre utazni, és áll a vizsgálatok elé. Tisztában van vele, hogy politikusi karrierje véget ért, az üzleti életbe akar visszatérni, szavai szerint akár szenet is lapátolna. Hagyó azt mondta: barátai, elvtársai eltűntek mellőle, egyedül a hűtlen kezeléssel gyanúsított Lelovics Ottóval, korábbi kommunikációs igazgatójával tartja a kapcsolatot. (Hír TV)


Horváth Csaba, volt MSZP-s és Ikvai-Szabó Imre jelenlegi SZDSZ-es főpolgármester-helyettest hallgatta meg a BKV-ügyeket vizsgáló bizottság. Utóbbi politikust – Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjének javaslatára – egy 2007-es, Demszky Gábor bizalmasának írott dokumentum miatt jelent meg a testület előtt. A felkérés szerint Ikvai-Szabó 2007. február 27-én azzal fordult a Mesterházy Ernő, Demszky Gábor „baráti tanácsadója” által vezetett Kormányzati Koordinációs Központhoz, hogy a fővárosi önkormányzat gazdasági társaságaival kapcsolatos ügyekben helyette eljárjon. Az SZDSZ-es politikus tegnap hangsúlyozta, nem személynek, hanem szervezetnek adott felkérést, és indoklása szerint erre azért volt szükség, mert a kinevezése után nem volt meg a kellő személyi ismeretsége a kormánytagok között. – A megbízás okafogyottá vált, amikor az irodám szakértői stábja megalakult, és a munkámat érdemben meg tudtam kezdeni – tette hozzá. Távozóban újságíróknak pedig így fogalmazott: Borzasztó, ha valóban pártkifizetőhely volt a BKV.
Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje írásban osztotta szét az előzetesen megkapott 18 kérdésére adott válaszait. Ebben többek között arról írt, hogy nem kapott Demszky Gábor főpolgármestertől egyedi ügyekben utasításokat, és nem egyeztetett a közösségi közlekedést érintő témakörben Mesterházy Ernővel. A fővárosi egyeztetésért felelős kormánybiztos viszont betartotta lapunknak korábban tett ígéretét, miszerint nem tud majd érdemben reagálni a Hagyó és Demszky szerepét firtató kérdésekre. Később újságíróknak arról beszélt, hogy sem politikai, sem más felelősséget nem érez a BKV-nál történtek miatt. Ugyanakkor emlékeztetett Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének egy Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját érintő korábbi nyilatkozatára (Horváth állításával ellentétben Tarlós ebben nem nevezte kiváló vezetőnek Antalt – a szerk.). Szerinte ez alapján inkább az a kérdés vethető fel, hogy érez-e Tarlós István és a Fidesz frakciója politikai vagy más felelősséget a BKV-ügyben.
– Horváth Csaba kétségbeesése már nem ismer határokat – reagált a felvetésre György István, a testület fideszes elnöke lapunknak. Kétségtelen, hogy az MSZP által „behozott” Antal Attila kinevezését a Fidesz frakciója is megszavazta, de akkor nem tudhattuk, hogy lopni akarnak. Ha Horváth Csaba ezt tudta, akkor időben szólnia kellett volna – tette hozzá.
A meghallgatások előtt vita alakult ki a testület tagjai között a végleges jelentéstervezet sorsáról és a bizottság további munkájáról. A független Bőhm András és az MSZP-s Steiner Pál – elismerve a bizottság elnöke által összeállított anyag magas színvonalát – azt javasolta, hogy a kérjék a Fővárosi Közgyűléstől az eseti testület mandátumának hatvannapos meghosszabbítását. Mivel a jelentéstervezetet – amely György István szerint egyelőre általánosító megállapításokat tartalmaz – csak tegnap reggel kapták meg a képviselők, ezért úgy döntöttek, a mai folytatásban határoznak arról, hogy befejezik-e a munkát vagy határidő-hosszabbítást kérnek.
Az egyelőre nem nyilvános tervezet értesülésünk szerint többek között Demszky Gábor és helyettesei, a szocialista–szabad demokrata koalíció, a BKV volt vezérigazgatói, a cég felügyelőbizottsága és a BKV személyi ügyeiről döntő városházi szakbizottság „hibáit” említi.

Antal munkanélküli lesz. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács kiadta a mandátumot a Vértes Volán holnapi rendkívüli közgyűlésére, amely alapján a többségi tulajdonos MNV Zrt. javasolni fogja, hogy Antal Attila vezérigazgató munkaviszonya közös megegyezéssel, azonnali hatállyal – végkielégítés és felmentési időre történő járandóságok kifizetése nélkül – a közgyűlés napjával szűnjön meg. A BKV-ügy egyik gyanúsítottjaként kezelt Antal Attila január vége óta házi őrizetben van, ezért „akadályoztatása” miatt szabadságra, majd fizetés nélküli szabadságra ment a Vértes Volán éléről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.