Halottak taj-számával éltek vissza

Elhunyt honfitársaink taj-számait is felhasználták azok a dolgozók, akik titokban külföldi betegeket kezeltek a magyar állam költségén az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) VIP-részlegén.

Munkatársainktól
2010. 05. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elítélt orvosok. Korábban is volt példa arra, hogy nyilvánosságra kerültek az Állami Egészségügyi Központban történtekhez hasonló esetek. Ezek közül a legemlékezetesebb a szentesi kórház ügye volt, amely példátlanul szigorú, letöltendő szabadságvesztéssel járó bírósági ítélettel zárult. Két orvost, az intézmény volt főigazgatóját, egyben a Magyar Kórházszövetség korábbi elnökét, Kovács Ágnest és a sebészeti osztály volt vezetőjét Geönczeöl Tibort bűnösnek találták. Megállapították ugyanis, hogy 1997 és 2001 között több mint 200 alkalommal gyógyítottak külföldi betegeket, akiktől a sebész főorvos pénzt fogadott el, miközben a sürgősségiként feltüntetett beavatkozások költségét a magyar társadalombiztosítónál is elszámoltatta. Az egykori főigazgató a bíróság szerint pénzügyileg nem volt érdekelt a csalásban, de vezetőként tudott arról, hogy a kórházi dokumentáció valótlan adatokat tartalmaz. A másodfokon eljáró bíróság – súlyosbítva az elsőfokú ítéletet – a pénzbüntetés mellett letöltendő börtönbüntetést szabott ki mindkét vádlottra. A döntés miatt Szentesen aláírásgyűjtésbe kezdtek, az akcióhoz országszerte több mint ötezren csatlakoztak. Az aláírásokat mellékelve a két orvos kegyelmet kért Sólyom László köztársasági elnöktől. Az államfő végül úgy döntött, hogy a volt kórházigazgató másfél éves börtönbüntetését két évre felfüggeszti, a sebész főorvos hároméves letöltendő szabadságvesztését pedig egy évre mérsékeli.


Továbbra is mélyen hallgat a Honvédelmi Minisztérium (HM), illetve az ÁEK arról a csalássorozatról, amelyet a kórház különleges kezeléseket biztosító, úgynevezett VIP-belgyógyászatán követtek el az elmúlt években az osztály dolgozói. Az ügyben jelenleg is nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), amely gazdasági visszaélések miatt indított vizsgálatot novemberben. A gyanú szerint az említett osztályon úgy láttak el külföldi állampolgárokat, hogy azok nem voltak jogosultak igénybe venni a magyarországi társadalombiztosítási rendszert. A dolgozók meghamisították a szükséges taj-számokat, a kezeléseket úgy írták ki, hogy azokon honfitársaink jogosultsági kódjait tüntették fel, de előfordult, hogy a külföldiek már elhunyt személyek nevével feküdtek a belgyógyászaton. A BRFK úgy tudja, hogy a VIP-részleg szolgáltatásait ukrán állampolgárok vették igénybe az említett módon. A rendőrség vizsgálja, hogy őket miképp léptethették be a rendszerbe a dolgozók, a kezeléseket milyen módon honorálták a betegek, illetve a bűncselekményekkel mekkora kár érhette a hazai társadalombiztosítót.
Lapunk korábban beszámolt róla, hogy az ellátott külföldiek között szerb állampolgárok is lehettek, és közülük a nemzetközi szervezett bűnözéshez köthető személyek is megfordulhattak az ÁEK-ben gyógykezelés céljából. Bodnár Zsolt, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese lapunknak elmondta, hogy a testület egyelőre az említett gazdasági visszaélések miatt nyomoz, a vizsgálat nem terjed ki arra, hogy a betegek között lehettek-e külföldi maffiózók. Ha erre utaló adat vetődne fel, a rendőrség egy másik vizsgálatot is indítana az ügyben, azonban abban már nem a gazdasági, hanem a szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai nyomoznának – tette hozzá a tábornok. Ebben az esetben további bűncselekményeket is vizsgálhatnának: felvetődhetne akár a bűnpártolás lehetősége is, ha nemzetközileg körözött személyeket láttak el a kórházban. Az ügynek továbbra is három gyanúsítottja van, a VIP-osztály korábbi vezetője, V. Á., a főnővér, S. T. E., illetve egy tolmács, aki vélhetőleg a kapcsolatot tartotta a külföldi betegekkel.
A BRFK egyébként a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) jelzése alapján kezdte meg a nyomozást. A KBH későbbre ígért válaszokat lapunk azon kérdéseire, hogy honnan származtak az információi.
Az ÁEK belső vizsgálatot is indított korábban az ügyben, és vélhetőleg nyilvánosság nélkül, házon belül igyekezett elrendezni a kínos történetet. Erre utal az is, hogy a belső vizsgálat kezdetén „önként” kérte közalkalmazotti viszonyának megszüntetését a VIP-részleg vezetője, V. Á., illetve azóta is betegszabadságon van a főnővér, akit így érdemben a rendőrség sem tudott kihallgatni. Az említett belső vizsgálat szerint a két dolgozó évekig vihetett be hamis adatokat a rendszerbe. Úgy tudjuk, V. Á. azóta megvált az ÁEK-től, és már egy másik kórházban dolgozik.
Megkérdeztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat – amely szintén vizsgálatot indított az ügyben –, hogy milyen megállapításra jutottak eddig. A sajtóosztályon azonban csak annyit közöltek, hogy „folyamatban lévő ügyről lévén szó, a vizsgálatról semmilyen technikai vagy egyéb részleteket nem adhatunk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.