Átadták a halotti címert Nagycenknek

A hét végén mutatták be Széchenyi István halotti címerét Nagycenk községnek, amelyet 150 évig a Tolnay család őrzött. Az ereklye hollétéről a közvélemény nem tudott, és arról sem olvashattunk, hogy a legnagyobb magyar koporsóját ezzel takarták le. Sokáig a Tolnay família is azt hitte, családjuk címerét őrzik.

Kő András
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tolnay Antal hajdani nagycenki plébános 1860-ban saját kezűleg jegyezte fel a következő sorokat: „Ápr. 10-én estéli tizenegy órakor hozatott Kis-Cenkre [Széchenyi] hült teteme, hol a kastélyi kápolnában rögtönzött ravatalra tétetett. Ekkor adatott tudtomra az ő kedves Béla fia által: hogy a bécsi policei rendelete következtében a megtörtént boncolás után tüstént kellett hozatni és meghagyatott, hogy másnap, vagyis 11-én reggel 10 órára Cenken el legyen temetve, különben a policei fogja eltemettetni; én válaszoltam: ha bezárnak is, reggel suttyomban el nem fogom temetni (…) 11-én délután 4 órakor temettem el 22 pap kiséretében, legalább 5-6 ezer ember részvétele mellett.” Tolnay Antal nem ír arról, hogy a gróf kívánsága szerint koporsóját egy halotti ismertetőjellel takarták le, amely a Széchenyi-címert ábrázolja, alatta a névvel, illetve a születési és elhalálozási időponttal. A temetés után az ereklyét Tolnay Antal magához vette, és nagy becsben tartva haláláig őrizte.
A plébános halála után a halotti címer unokaöccsére, Tolnay Józsefre szállt. József egyik fia Aladár volt, aki 1954-ben hunyt el; utána Czeczey Imre őrizte az ereklyét, akitől unokaöccse, a Magyar Kulturális Örökség Alapítvány jelenlegi elnöke, a Móra Ferenc Múzeum szintén Tolnay József nevű munkatársa örökölte a relikviát, jóllehet sokáig azt hitték, hogy egy családi emlékre vigyáznak. Környei Attila történész, muzeológus, az Országos Széchenyi Kör létrehozója kiderítette: Széchenyi István halotti címere van a birtokukban.
A kör szegedi csoportjának vezetője, Táboriné Széchenyi Erzsébet és ifjabb Tolnay József többször beszéltek a szóban forgó ereklyéről, amelyet aztán közös akarattal szeptember 11-én a szegedi Fekete-ház Múzeumban Nagycenknek adományoztak, s amelyet Ivánkovics Ottó nagycenki polgármester javaslatára – rámázva – a községházán helyeztek el, a nagyközönség előtt pedig – Széchenyi születésnapjához kötődően – a hét végén mutattak be.
Tolnay József elmondta, a főnemeseknek külön volt mindig halotti címerük is, s az eredeti címerbe beleírták a halál évét. Ezt a címert sikerült megőrizni, és most, a gróf születésének 219. évfordulóján Nagycenknek átadni. Közkinccsé vált tehát, mindannyiunk örömére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.