Cigány táborokat ürít ki Berlin is

Angela Merkel előbb visszautasította Nicolas Sarkozy állítását, hogy Németország is cigányok kitoloncolását tervezi, majd szigorú intézkedéseket követelt azon mozlimok ellen, akik nem hajlandók magukévá tenni az integrációt szolgáló intézkedéseket.

Stefan Lázár
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin határozott válasza a francia köztársasági elnök címére a cigánykérdésről féligazságnak számít. Németországban ugyan nincsenek felszámolásra váró táborok, és tömeges kitoloncolások sem várhatók, de 8500 roma várhatóan arra kényszerül, hogy visszatérjenek hazájukba, Koszovóba. A balkáni háború során menedéket kapott személyek hazatelepítéséről a nemzetközi szabványoknak megfelelő szerződés jött létre Pristinával, amely alapján csak azok maradhatnak német földön, akiket politikai üldözés vagy kínzás veszélye fenyeget. „Az állam és a tartományok évente legfeljebb 2500 főnyi csoportok kitoloncolását helyezték kilátásba” – mondta Thomas de Maiziére (CDU) szövetségi belügyminiszter, aki egyben csatlakozott a kancellárhoz a mozlim kisebbséget ért kritikák terén, és leszögezte, az állam egymagában nem képes megoldani a problémákat.
Sigmar Gabriel, a szociáldemokraták elnöke keményen lépett fel, és az eddiginél szigorúbb eljárást és szankciókat követelt az „integráció morcosaival” szemben. „Akik a beilleszkedést szolgáló ajánlatokat folyamatosan visszautasítják, azok éppen úgy nem maradhatnak az országban, mint a mecsetek gyűlölködő imámjai” – jelentette ki. Az etnikai kisebbség jelentős bűnözési hajlamára utalva Gabriel fokozott rendőri készültséget követelt a különösen veszélyeztetett városrészekben. Hasonló szigorral akar eljárni a szülőkkel szemben, ha azok nem járatják rendszeresen iskolába gyerekeiket. „Az ilyen családoknak a rendőrséget küldjük a nyakára, és pénzbüntetést hajtunk be rajtuk, akkor is, ha szociális segélyből élnek” – mondta az elnök.

Belgium is érintett? Az Emberi Jogi Ligák Nemzetközi Szövetsége nevű párizsi szervezet belga tagszervezete Brüsszelben kiadott nyilatkozatában tegnap kilátásba helyezte, hogy a belga állam ellen eljárást indít az Európa Tanácsnál, amiért a romákkal szemben tanúsított magatartása sérti az európai szociális chartát elsősorban a romáknak biztosított szállások ügyében. (L. I.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.