Csökkenhet az adósságunk

Fokozatosan csökkenhet az ország külső adóssága – állapította meg a Századvég Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében. Szakértők szerint azonban hiába mérséklődik a hitelállomány GDP-arányosan, a fejlett országok adósságait képtelenség viszszafizetni. A régió kormányainak együtt kellene fellépniük az adósságspekulációval szemben.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődhet az ország külső adósságállományának leépítése – állapította meg a Századvég Gazdaságkutató legfrissebb előrejelzésében. Ezt arra alapozzák, hogy a korábbi évekkel ellentétben az idén a folyó fizetési mérleg 0,8 százalékos többlettel zár a bruttó nemzeti termékhez képest (GDP), és ez a helyzet a következő évben is várhatóan fennmarad, egy százalék körüli többletet várnak 2011-ben. – Az adósságállomány csökkenésének hátterében az áll, hogy az idén a háztartások nettó megtakarítása már képes volt fedezni az államháztartás és a vállalatok hitelfelvételi igényét. Nem kellett tehát kölcsönt felvenni csak a lejáró adósságok törlesztésére, ami azt jelenti: nettó értelemben mi finanszíroztuk a külföldöt – magyarázta elemzésük lényegét Balatoni András, a Századvég Gazdaságkutató tudományos munkatársa.

*

Mindez szerinte megteremti a feltételeit annak, hogy a jelenlegi igen magas, a GDP-hez mérten 120 százalékos adósságállomány csökkenő pályára álljon. Balatoni úgy látja, bár nem lesz egyszerű leépíteni az ország gazdasági függetlensége útjába álló adóssághegyeket, az adófizetőket terhelő hitelállomány fokozatosan mérsékelhető a következő években.
– A korábbi években tapasztalt adósságfelhalmozási hullám után az is nagy eredmény, ha nem nő tovább a kölcsönfelvétel, és ezáltal az ország devizabeszerzési igénye – jegyezte meg lapunk érdeklődésére Szegő Szilvia közgazdász, egyetemi tanár. Nagyon jó hír, hogy idén és jövőre is várhatóan többlettel zár a folyó fizetési mérleg, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy a magyar gazdaság exportképessége így megnőtt. A recessziót is mutatják a folyó fizetési mérleg előrejelzései – tette hozzá Szegő Szilvia. Az egyetemi oktató ugyanakkor reménytelen küzdelemnek tartja a fennálló adósságtömeg visszafizetését, s ez a helyzet szerinte nemcsak Magyarország, hanem a többi eladósodott fejlett ország esetében is fennáll. – A reálgazdaság teljesítménye messze nem akkora mértékű, hogy a fejlett gazdaságok, beleértve Magyarországot is, hitel-viszszafizetési kötelezettségét fedezni tudja. Mivel a keletkező jövedelmek a törlesztésre nem elegendők, a hitelt hitelből tudják csak fizetni a gazdaságok, az eladósodottság mértéke így világszerte ugrásszerűen növekszik, folyamatos sakkban tartja tehát az eladósodott országokat – mondta Szegő Szilvia.
– A régió kormányainak, a visegrádi négyeknek együtt kellene fellépniük a velünk szembeni adósságspekulációval szemben, „irtózatos pénzeket keresnek meg ugyanis országainkon keresztül a befektetők” – tette hozzá a közgazdász, aki azt hiányolja, hogy az Európai Unió nem szól hozzá a kérdéshez, nem is foglalkozik hivatalosan a problémával. A spekuláció rendszerint úgy zajlik, hogy a befektetők felértékelnek egy valutát, majd egy adott ponton túl kilépnek a rendszerből ezáltal leértékelve a pénzt. „Az erőviszonyok nem egyenlőek”, nyilván a spekulációs folyamatokat leállítani nem lehet, de az együttes fellépéssel az adófizetők zsebéből kivont haszon akár felére is csökkenthető – állítja a szakértő. Mint mondta, a probléma gyökere az, hogy mára a pénzpiaci spekulálással nagyságrendekkel jobban lehet keresni, mint a vállalatok, a reálgazdaság finanszírozásával. Ma már a hitelezőt és a hitelfelvevőt nem kötik össze oly szoros érdekszálak, mint korábban, amikor a pénz kölcsönzője is csak akkor tett haszonra szert, ha jól ment az üzlet; az árfolyam-spekulálásokon keresztül új utak nyíltak a meggazdagodásra.
A lapunknak nyilatkozó Varga István közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy a folyó fizetési mérleg többlete elsősorban a multinacionális vállalatok teljesítményének köszönhető, s ezek a jövedelmeket rendszerint kivonják az országból. Varga ugyanakkor a GDP-arányos mérés viszonylagosságára is felhívta a figyelmet; ez a mutató ugyanis nagymértékben becsléseken alapszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.