Ismételhet a svéd kormány

Hírösszefoglaló
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A ma is kormányzó középjobb koalíció győzött a vasárnapi svéd parlamenti választásokon, ám nem sikerült abszolút többséget szereznie. Fredrik Reinfeldt miniszterelnök magabiztosan bejelentette, hogy kisebbségi pozícióból ugyan, de folytatják a kormányzást – igaz, ehhez kabineten kívüli parlamenti támogatásra is szükségük lesz, olyan politikai erő részéről, amely úgy odahaza, mint az Európai Unió mércéjével mérve elfogadható. Ez a jelenlegi állás szerint nem lehet a parlamentbe jutás küszöbét átugró, s ezáltal Svédországban politikai áttörést elérő szélsőjobboldali, bevándorlásellenes párt, a kormányfőnek így valamelyik kisebb baloldali erőt – valószínűleg a zöldeket – kell támogatásra bírnia.
A tegnap hajnali hivatalos végeredmény szerint Reinfeldték négypárti koalíciója 172 mandátumot kapott a 349 fős parlamentben. A szociáldemokraták vezette baloldali ellenzék 157, az új jobboldali populista, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) nevű párt pedig 20 képviselői helyre számíthat. Azt, hogy az SD a mérleg nyelve szerepét betölthesse, az említett szigorú kritérium teszi rendkívül nehézzé, míg a zöldek ragaszkodása a nagyot bukott szociáldemokratákhoz egyelőre szilárdnak tűnik. A tét történelmi, úgy a Reinfeldt, mint a svéd jobboldal számára, hiszen ha sikerül bizalmat kapniuk a parlamenttől, akkor először fordul elő az ország demokratikus történelmében, hogy két egymást követő ciklusban a politikai spektrumnak erről az oldaláról kerül ki kormányerő.
Akárhogy alakulnak a koalíciós tárgyalások és a külső támogatás megszerzése, egy biztos: Mona Sahlin, a baloldali ellenzéki koalíció vezetője elismerte választási vereségüket, ami a sok évtizedes szociáldemokrata dominanciájú korszak lezárását is jelentheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.