Már tudják, hogy lent maradnak

A chilei bányászok megtudták, hogy három-négy hónapig is eltarthat a föld alatti rabságuk. Bár sokat fogytak, a hírek szerint egyelőre jól van mind a 33 munkás. A következő hónapok túlélésében a NASA szakemberei is segíthetnek.

Győr Ágnes
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint szerdán elmondták a föld alatt rekedt 33 chilei bányásznak, hogy akár több hónapba is beletelhet, míg a felszínre tudják hozni őket – jelentette a Guardian. Bár a szakértők már napok óta tudták, hogy a mentés akár karácsonyig is eltarthat, eddig azért nem tájékoztatták a lent rekedteket, mert aggódtak, hogy a rossz híreket nem tudják feldolgozni.
Ismert, a bányászok augusztus 5-én estek fogságba egy omlás miatt a San José-i réz- és aranybánya mélyén. Sokan már azt hitték, mindenki meghalt a balesetben, de 17 nappal a bányaomlás után egy fúrófejre rögzített üzenettel a külvilág tudomására hozták, hogy mindnyájan élnek és jól vannak. A hírt Chile-szerte örömünneppel fogadták, hamarosan azonban kiderült, a mentéshez szükséges 66 centiméter átmérőjű alagút elkészítése a föld laza állaga miatt három-négy hónapig is eltarthat.
Jaime Manalich egészségügyi miniszter elmondta, hogy a bányászok higgadtan fogadták a hírt, amelyet Sebastine Pinera elnök maga közölt velük. Bár fejenként 10-10 kilogrammot veszítettek súlyukból, a munkások továbbra is jó állapotban vannak – közölte a tárcavezető. Az elmúlt napokban egy grapefruit átmérőjű csövön át már több csomag ruhát, gyógyszert és játékokat is lejuttattak a 700 méter mélyen rekedt bányászokhoz. Időközben a kormány a NASA, valamint a chilei tengeralattjáró-flotta szakértőitől azt kérte, osszák meg velük a hasonló extrém helyzetekre kifejlesztett túlélési technikáikat. Az élelmiszereken kívül antidepresszáns készítményeket is lebocsátanak majd a menedékhelyre, és a tervek szerint olyan mesterséges világítást alakítanak ki, amely követi a napszakokat.
A bányászokat akkor érte az első trauma, amikor tudatosult bennük, hogy a föld alatt rekedtek – mondta el lapunknak Kovács Réka pszichológus. – Az, hogy ez az állapot akár hónapokon keresztül is elhúzódhat, számos újabb gondot vet fel. A természetes fény és a mozgás hiánya miatt idővel legyengülhet a szervezetük. A fizikai kellemetlenségek pedig előbb-utóbb mindenképpen hatnak rájuk pszichésen is. Ráadásul állandó veszélyben vannak, így a következő időszakban együtt kell élniük a folyamatos stresszel. A szakember szerint nagyon fontos, hogy a lent rekedtek minél hamarabb kialakítsák maguknak a napi rutint, amihez igazodni tudnak. Egyelőre korai megmondani, hogy hosszú távon milyen hatással lesznek egymásra a csoport tagjai. Épp úgy elképzelhető, hogy képesek lesznek egymásnak segíteni a következő hónapok átvészelésében, mint az, hogy idővel agresszív tendenciák bontakoznak ki az összezárt emberek közt. Kevés információval rendelkezünk arról, hogy pontosan miként viselkednek az emberek ilyen szélsőséges körülmények között. Ennek elsősorban az az oka, hogy a témával foglalkozó kísérletek sok etikai kérdést vetnek fel. Ugyanakkor az űrhajósok tapasztalataiból tudjuk, hogy egyesek akár heteket, hónapokat is képesek kibírni ilyen bezártságban. A magány és kétségbeesés érzete pedig nem folyamatos, passzív időszakok és depreszszív mélypontok váltogatják egymást – fejtette ki a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.