Teadélután a boszorkányoknál

Amióta a múlt héten kiütötte a nyeregből a republikánusok jól bevált emberét a párt szenátorjelöltségéért folytatott küzdelemben Delaware államban, a konzervatív Teadélután (Tea Party) mozgalom által felemelt Christine O’Donnellről érdekesebbnél érdekesebb tények kerülnek napvilágra.

Zord Gábor László
2010. 09. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Teadélután mozgalom dinamizmusa már jó ideje tagadhatatlan tény az amerikai belpolitikában, az olyan figurák, mint a most 41 éves O’Donnell sikere bizonyította, hogy egyfajta forradalom zajlik a jobboldalon az Egyesült Államokban.
Delaware államban az általános választásokkal egy időben, novemberben tartják a rendkívüli szenátorválasztást, miután a helyet 2008-ban elnyerő demokrata Joseph Biden alelnök lett Barack Obama mellett, és átmenetileg kinevezett helyettesítőjének – kabinetfőnökének – két év elteltével most lejár a mandátuma. A delaware-i szenátori székek egyikét O’Donnell már 2006-ban megcélozta, ám akkor még nem járt sikerrel a helyi Republikánus Párt előválasztásán. 2008-ban viszont már elnyerte a jelöltséget, ám Biden ellenében – akit nem alaptalanul vádolt tisztességtelenséggel párhuzamos szenátori és alelnöki ambíciói miatt – nem volt esélye: 35 százalékot kapott a veterán demokrata politikus 65 százalékával szemben, aki kampányára hétmillió dollárt költött, míg O’Donnell mindössze 116 ezret.
O’Donnellt ezek az előzmények sem tántoríthatták el attól, hogy 2010-ben újra próbálkozzék. Kemény ellenfelet kapott, hiszen a republikánusok bevált helyi embere, a 71 éves Mike Castle kilencszeres képviselő, kétszeres kormányzó is célba vette a párt szenátorjelöltségét. Ezért is okozott óriási meglepetést, hogy az előválasztáson 3500 szavazattal az újonc nyert, noha suttogó kampányát – amely ellenfelét homoszexualitással vádolta – sokan övön aluli ütésnek tartották a köztiszteletben álló Castle-lel szemben.
Most, hogy a Teadélután mozgalom és a 2008-as alelnökjelölt, Sarah Palin által is támogatott O’Donnell leküzdötte a jobboldalon előtte tornyosuló legmagasabb akadályt is, már csak az a kérdés, hogy két hónap múlva hogyan szerepel demokrata ellenfelével szemben.
Ultrakonzervatív, újkeresztény értékei mellett befolyásolhatják a szavazókat korábbi kommentátori megnyilvánulásai is. Az amerikai sajtó most például azon csámcsog, hogy 1999-ben a Politikailag Inkorrekt című tévéműsorban bevallotta: foglalkoztatta a boszorkányság gondolata, noha nem lépett be ilyen közösségbe. Első találkozójára a boszorkánnyal egy „sátánista oltáron” került sor – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.