Továbbra is virágzik az etnobiznisz

A tizenhárom hazai kisebbség 15 736 jelöltet állított a kisebbségi önkormányzati képviselő-választásra. A végleges adatok az etnobiznisz virágzásáról is árulkodnak. Kirívó például a Baranya megyei, 490 fős Szebény esete: ott négy „kisebbség” is önkormányzatot alakíthat, bár a polgármester elismeri: Szebény mindig is magyar település volt.

Joó István
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a baj ezekkel a kisebbségi jelöltállításokkal, ha törvényesen történt? – kérdezte Kertész Attila szebényi polgármester munkatársunktól, aki azt firtatta, miként lehet, hogy e baranyai kistelepülésen, szöges ellentétben a 2001-es népszámlálás helyi nemzetiségi adataival, román, horvát, német és cigány önkormányzati választások is lehetnek október 3-án. A településvezető elismerte, „ez mindig is magyar falu volt”, bár jelenleg 15 százalék a cigányok aránya. Kérdésünkre, hogyan állhatott össze itt – ahol sosem volt román közösség, ellentétben Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar egyes településeivel – több mint 30 nevet tartalmazó román kisebbségi választói jegyzék, Kertész nem tudott felelni. A polgármester érdeklődésünkre megvallotta, ő maga is feliratkozott az egyik kisebbségi névjegyzékre, de azt már nem árulta el, melyikre. Utánanéztünk: a Roxin Anna vezette Budapesti Román Egyesület indította a „román” jelölteket Szebényben, ahogyan többek között öt borsodi faluban is, ahol szintén sosem volt román közösség – romák azonban szép számmal akadnak. Ismeretes: a kisebbségi névjegyzékre bárki feliratkozhat, kinyilatkoztatott identitását senki nem ellenőrizheti, ráadásul a lista nem válik nyilvánossá. Egy-egy kisebbségi önkormányzat évi csaknem 700 ezer forint általános állami támogatást kap; a képviselők elektorai lesznek a területi és országos kisebbségi választásoknak. Október 3-án összesen 15 736 kisebbségi jelöltre adhatják le szavazatukat 1599 településen a kisebbségi választók. Bár hogy mind kisebbségiek-e, más nemzetiségek esetében is kétes. Győrben például ötszázan regisztráltatták magukat a lengyel önkormányzati választásra, ami egyszerre árulkodik kiélezett küzdelemről és arról, hogy sok a „törvényes” csaló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.