Amerika Európát fenyegeti

Torba Tamás
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) minapi ülésén döntés született, nem változtattak az alapkamaton. Elemzők szerint az amerikai központi bank ezzel a további pénznyomtatás mellett tette le a voksot. A döntés hatása azonnal érződött a dollár árfolyamán, amely immáron átlépte az 1,33 szintet az euróval szemben, ami még néhány hete is elképzelhetetlennek tűnt. Az arany ára a szerda délelőtti európai kereskedelemben újabb rekordot döntött: 1290 dollárt is adtak egy unciáért.
A döntés amerikai gazdaságot érintő következményei – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak: a Fed kifejezetten ösztönzi a magasabb infláció kialakulását. A tartósan alacsony kamatszint azt „üzeni” a vállalatoknak, hogy készpénztartalékaikat a termelés növelésére, más vállalatok felvásárlására fordítsák. A tőzsdéken jegyzett társaságok emellett sajátrészvény-visszavásárlási programokat indítanak be, ami az árfolyamok emelkedéséhez vezet. Majd ezen részvények fedezetével vállalati kötvényeket bocsátanak ki az állampapíroknál magasabb hozamokra éhes, valóságos készpénzhegyeken üldögélő befektetők részére. Amennyiben a Fed politikája sikeres lesz, és a fogyasztást, valamint a vállalatok mozgását sikerül beindítani, akkor az Egyesült Államok gazdaságában rövid távon erős fellendülés és terjeszkedés következik be, amit az emelkedő tőzsdei részvény- és nyersanyagárak, a forrásbőség, az amerikai tőke, az árucikkek és szolgáltatások exportjának meredek megugrása jellemez majd.
A világgazdaságra nézve a Fed döntésének üzenete egyértelmű: Amerikát nem érdekli a dollár árfolyama. Akik alacsony hozamú államkötvényekben tartják pénzüket, komoly veszteségek elé néznek, vagyis jobban teszik, ha vállalati kötvényeket és részvényeket vesznek. Ez a válasz az „olajdollárokat” Amerikában befektető arab országok felé, akiknek egyébként nagyjából mindegy mi történik: az olaj ára emelkedhet, és ők már átéltek nem egy hasonló időszakot. Japán számára az üzenet fenyegetés, tekintve, hogy a központi bank éppen most költött el egy nagyobb összeget a jen gyengítésére. Az újfent megerősödő jen árfolyamának letörésére egyetlen eszköz marad – a bankóprés beindítása. Kína az ügyben vélhetőleg semleges álláspontot foglal el, hiszen lekerül a napirendről a jüan mesterséges felértékelése (mostantól Amerika ezt nehezen követelhetné). Az ezermilliárd dolláros nagyságrendű, kínai tulajdonban lévő amerikai állampapír-portfólió jövőbeni értékvesztése pedig sem a kínai államnak, sem a gazdaságnak nem jelent égető problémát.
A potenciális vesztes Európa. A külpiacokra termelő és éppen csak beinduló német gazdaságnak az euró erősödése nem kedvez, de ugyanez mondható el szinte bármelyik tagállamról. Az Európai Központi Bank – és vele együtt az unió – hamarosan döntési helyzetbe kerül. A feladvány nem más, mint az Egyesült Államok által a világhoz intézett, de elsősorban Európát fenyegető kihívás megfelelő kezelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.