Az Oscar-díjas ceglédi fotográfus

Temesi László
2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikor éppen harminc évvel ezelőtt, egy szeptember eleji napon New Yorkban elsőként átvehette az Évszázad Kiváló Fotóművésze díjat, a fotográfusok Oscar-díját, Tóth István a fotóművészet csúcsára jutott. Pedig fényképezőgépet is véletlenül ragadott a kezébe a vaskereskedőnek készülő ifjú. Milyen a sors? Egy barátja megszorult anyagi helyzetében rásózta fényképezőgépét, amivel eleinte „botladozott”, de egy igazi fényírómester, Haller Frigyes jó irányba terelgette. Azóta 52 országban ismerhették meg munkásságát, amit 327 díjjal jutalmaztak. Arra a kérdésre, hogyan emlékezik vissza a három évtizeddel ezelőtti, szeptemberi nagy napra, a díjátadásra, így válaszolt:
– New York egyik múzeumában olyan ünnepséget, fogadást szerveztek a díjazottak tiszteletére – két amerikainak és nekem, a ceglédinek –, hogy elolvadtam. Másnap, a fogadáson arra kapacitáltak, hogy hagyjam el a hazámat, Amerikában mindent megkapok, amit csak kérek. Megdöbbentem az ajánlaton, s büszkén elutasítottam: én megátalkodottan magyar vagyok!
Rengeteg díja mellett különösen büszke a tavaly megkapott Hazám-díjra. Tóth István leghíresebb fotóiból legutóbb augusztusban rendeztek tárlatot a kecskeméti Erdei Ferenc Művelődési Központban, amit élete legszebb kiállításának nevezett. Újabbra most nem készül, pihen egy keveset, mert az egészsége „kicsit rakoncátlankodik”, ahogy mondta. Egyébként is, tíz éve abbahagyta a fotografálást, mert megszűnt a hagyományos technika, a laborálás (nincs film, fotópapír, fotóvegyszer), ezért kénytelen volt megerőszakolni magát, és egy éve áttért a digitális gépre, amit inkább a meglévő fekete-fehér képeinek digitalizálására használt. Most ezzel is felhagyott a fényírás híres művésze, legendája, és ecsetet ragadott. A tanyavilágot festi meg újabban – színesben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.