Börtönbe megy a verekedő

A tavalyi felfüggesztett fogház helyett letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a bíróság Kozák Rajmundot, a versenyszerűen bokszoló fiú két éve agyonverte osztálytársát egy budapesti iskola előtt.

Csibra Tibor
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letöltendő börtönbüntetésre súlyosbította tegnap a Fővárosi Ítélőtábla annak a fiatalembernek a büntetését, aki 2008 januárjában úgy megverte szakközépiskolai osztálytársát Budapesten a VIII. kerületben, hogy a sértett belehalt a bántalmazásokba. A bűntett idején még fiatalkorú Kozák Rajmundot halált okozó testi sértésben találta bűnösnek, s ezért két év és három hónap szabadságvesztéssel sújtotta Czine Ágnes büntetőtanácsa. Az ítélet jogerős.
A cigány származású vádlott évekig versenyszerűen bokszolt, tavaly decemberben, a Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatával egy év, négy esztendőre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki az elkövetőre. Az enyhe, sokak szerint a felmentéssel felérő ítélet indokolásában az azt kihirdető Vaskuti András akkor elmondta: az ENSZ gyermekjogi egyezményét vette figyelembe, amelyet hazánk is átvett, s amelynek értelmében csak a legvégső esetben lehet fiatalkorú elkövetőre letöltendő szabadságvesztést kiszabni. Vaskuti bíró ugyanakkor szokványosnak nevezte az iskolai erőszakot, és felhívta a figyelmet, hogy akár emberölés vádlottjával szemben is alkalmazható a felfüggesztett börtön.
Czine Ágnes a tegnapi ítélet indokolásában ismertette a Fővárosi Bíróság eljárásának visszásságait: az elsőfokú tanács szabálytalanul hallgatta meg az orvos szakértőket, nem vizsgálta érintettségüket az ügyben, a bizonyítási szakaszban a büntetőtanácshoz csatlakozó új ülnöknek nem volt alkalma az iratok tanulmányozására.
A másodfokú tanács nem fogadta el, hogy az áldozat, M. Roland egy egyszerű iskolai csetepaté áldozata lett. A bírónő felhívta a figyelmet, hogy Kozák Rajmund kitartóan bántalmazta osztálytársát, s a tragédia napján háromszor is megtámadta a sértettet. Az ítészek súlyosbító körülménynek találták, hogy az elkövető gyermekkorától versenyszerűen bokszolt, így olyan tudás birtokában volt, amelyet csak a ringben használhatott volna. Szintén a vádlott terhére írták, hogy hazánkban elszaporodtak a hasonló, erőszakos bűncselekmények. Czine bírónő kifejtette: a halált okozó testi sértés büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő börtön vagy fegyház, amelyet fiatalkorúak esetében egy hónaptól legfeljebb ötéves időtartamig lehet alkalmazni.
A sértett és az elkövető viszonya 2008 elején megromlott, mert Kozák Rajmund állítása szerint M. Roland megjegyzést tett cigány származására. A bűncselekmény napján többször a tanítási órán is rátámadt az áldozatra, osztályfőnökük ezért külön-külön hazaküldte őket. A vádlott az utcán újra összeverte és -rugdalta M. Rolandot, a fiú néhány óra múlva agyzúzódás következtében otthonában elhunyt.
Lapunk úgy tudja, Kozák Rajmund nem egyedül követte el a bűncselekményt, két, szintén cigány társa segített neki a bántalmazásban, de őket nem vonták felelősségre. Értesülésünk szerint az információt alátámaszthatta volna, ha a rendőrség megvizsgáltatja az eset után az áldozat ruházatát, de a nyomozó hatóság ezt nem tette meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.