Botránykönyv az afganisztáni széthúzásról

Zord Gábor László
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor Barack Obama elnök szembekerült az afganisztáni erők parancsnokával, Stanley McChrystal tábornokkal, felszínre került az amerikai háborús vezetés válsága. A tábornokcsere – a hadműveletek élére az Irakban sikeres David Petraeust nevezték ki – ugyan azt a látszatot keltette, hogy Washington túllépett a mélyponton, ám most egy respaktált szerző új könyvének kiszivárgott részletei arra világítanak rá, hogy a válság elhúzódóban van, s az afganisztáni hogyan tovább kérdésében továbbra sem egységes az amerikai vezetés.
A könyvet nem más, mint Bob Woodward veterán tényfeltáró, a Watergate-ügy egyik kirobbantója, Nixon elnök végzete írta, Obama háborúja címmel, és most a New York Times jelentetett meg belőle – talán marketingfogásként – figyelemre méltó részleteket. Ami a széthúzást illeti, ott van például Richard Holbrooke, a balkáni béketeremtés sztárja, Obama jelenlegi afganisztáni és pakisztáni küldöttje, aki szerint az elnök nevéhez kötődő új stratégia – harmincezres csapaterősítés az idén, a kivonulás megkezdése jövőre – nem működhet, s az nem tükrözi a Fehér Házban hónapokig zajló felülvizsgálat konklúzióit.
De a könyv – amelynek megjelenését ha lehet, most még nagyobb várakozás előzi meg – szót ejt arról, hogy a CIA háromezres titkos hadsereget működtet az országban, Hamid Karzai afgán elnököt mániákus depresszióval diagnosztizálták, Obama pedig azért kéri minduntalan számon a kivonulási stratégiáját, mert különben „elveszíti az egész Demokrata Pártot”. Az amerikai elnöknek amúgy is elege van abból, hogy haderő folyton vitába száll döntéseivel. A szerző Woodward – aki a háború első szakaszáról, a Bush-kormányzat 2001. szeptember 11. utáni tevékenységéről is írt könyvet korábban – beszélgetésekre és interjúkra alapozza új kötetét. Leírja hogy az új afganisztáni parancsnokot, Petraeust hogy teszi helyre Obama egyik tanácsadója, amikor abban reménykedik, hogy „kaphatnak még egy kis időt”. Ez az elnök szándékának drámai félreértése – szól a válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.