Bűnöst mentegetni is bűnnek számít

Olvasónktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elgondolkodtató, amit a rádió-televízió bemondott: felmentettek két rendőrt, mert nem lehetett bizonyítani, hogy ki verte meg a négy évvel ezelőtti rendőrterror ártatlan áldozatait. Mind a két rendőr azt vallotta, hogy ők egy újjal sem nyúltak hozzá a letartóztatotthoz, de annak valahogy három bordája mégis eltörött. Korábban is születtek hasonló ítéletek, mert a rendőrosztagban mindenki hátul állt, senkihez sem nyúltak hozzá, az ismertető számuk véletlenül elveszett. Így a tévéfelvételekről sem lehet beazonosítani az egyes rendőrt… A bíróság többször is megállapította, hogy a rendőrök nem mondanak igazat, mert bizonyíthatóan ez a bevetési egység volt ott, de egymásra nem akarnak vagy nem szabad vallani.
Nem kellene a szervezetnek ezektől a hazudozó rendőröktől megválni? Most helyeztek előzetesbe négy rendőrt, mert autósoktól saját zsebbe szedték a büntetési pénzt. De mit csinál a bíróság, ha ezek is majd összebeszélnek, és mindent tagadnak? Ők nem kaptak pénzt – ami náluk volt külföldi valuta, az csak az előző napon maradt véletlenül a zsebükben… Ha nekem a rendőr azt állítja, hogy átléptem az autómmal a záróvonalat – noha nem tettem –, hihet-e a bíróság a rendőrnek, amikor már „elfogadott”, hogy a rendőr hazudhat? Ezek után ne csodálkozzon a rendőrszakszervezet, ha ellenőrzik a kartársakat, és a korruptakat lebuktatják.
A rendőri vezetés adja tudtára a testületnek, hogy a bíróságon az igazat kell mondani. Ha a bíróság megállapíthatja, hogy melyik egység emberei követték el 2006-ban a civilverést (mert parancsot kaptak rá), de senki nem látott semmit, mindenki „hátul” volt stb., akkor az egész egységet el kell bocsátani a rendőrségtől. Ha parancsra tették, és ezt elmondják, illetve az egység parancsnoka vállalja, akkor más a helyzet. Ha hallgatnak, és elbocsátják őket, akkor a parancsnok mindig ki lesz téve a legénység zsarolásának, mert a munkanélküliek majd hozzá jönnek, mert tőle kapták a parancsot és az ígéretet, hogy minden rendben lesz a bíróságon… Ha a parancsnok vállalja, hogy mentse az egységében lévő rendőröket, akkor viszont el kell mondania, hogyan kapta a parancsot. Így végre kiderül az igazság, hogy bizony politikai megrendelés miatt volt a civilverés.
Nem elég, ha a katonai bíróság a rendőri vezetőket lefokozza, lecsukja, a civileknek kifizetett fájdalomdíjat is hajtsa be rajtuk, mert hisz ez az általuk okozott kár.
Missura Tibor,
e-mail

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.