Délvidéki melankólia

Pethő Tibor
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balkán eljött a Délvidékre – jellemezte Herczeg Ferenc (maga is bánsági, verseci születésű) az 1918-as impériumváltás után kialakult helyzetet. A sokszor körmönfont, helyenként kifejezetten szemérmetlenné váló, vad sovinizmusba átcsapó nagyszerb nacionalizmus azóta többször új erőre kapott a ma Vajdaságnak nevezett területen. A berendezkedő szerb–horvát–szlovén állam gyakorlatilag a templomokba és a magánérintkezésbe száműzte a magyar nyelvet – a kezdetekkor a sajtó is csak szláv nyelven jelenhetett meg. Az iskolákat államosították, csupán a szerb vagy a vegyes tannyelvű oktatási intézmények kaptak működési engedélyt. A húszas-harmincas években számtalan szlávosan csengő vezetéknevű – a Kovács is közéjük tartozott! – diákot köteleztek arra „névelemzés” alapján, hogy szerb osztályban tanuljon. Az 1918-as fordulat után több mint nyolcvanezer magyar távozott (majdnem a felét kitoloncolták) a későbbi Jugoszláviából, megkezdődött a betelepítés, amely a titói időszakban is folytatódott. Az elcsatolt területen meglévő relatív magyar többség így hamar megszűnt. Tetézte ezt a második világháború alatti újvidéki és zsablyai magyar atrocitásokért bosszút álló partizánok népirtása, a németek elüldözése is.
Az újvidéki származású író-újságíró Hornyik Miklós kötetéből minden szenzációs túlzás, felhajtás nélkül bontakoznak ki a tények. Hornyik – aki korábban a vajdasági Magyar Szó munkatársa, az újvidéki televízió szerkesztője volt – alapvetően a két háború közötti sajtóról, a Vajdaságban nehéz körülmények közepette megszülető magyar irodalom reprezentánsairól ír, mégis a háttérben folyamatosan jelen van a kisebbségi lét természetes helyi kísérőjévé vált elnyomatás. A saját tapasztalatokon, a barátok sorsán keresztül személyes élménnyé sűrűsödő sorshelyzet adja a második és a harmadik rész irodalmi elemzéseinek alaphangját. Az 1991-ben, a jugoszláv háború idején menekülésre kényszerülő szerző nagyszabású tanulmányai, kisebb cikkei mellett a korra jellemző kortárs levelekből, írásokból is idéz, így Csorba Béla írónak a jugoszláviai háborúba szólító behívóparancsot elutasító üzenetéből vagy Szeli Miklós nosztalgiázó, régi törzsasztalokat idéző soraiból.
Nem kerüli a korábbi polémiákat sem, helyet kap a kötetben a Bányai Jánosnak, illetve a Szerbhorváth Györgynek címzett, a vita hevében nagyon kemény hangúvá érő kritika. Hornyik szövegeiben váratlan anekdotákra is bukkanhatunk, így Rákosi Mátyás aggodalmaskodó, fiuk politikai nézetein megrökönyödő szüleivel készített interjú keletkezéséről a két világháború között vagy éppen Weöres Sándornak az eperpálinka fogyasztása közben írt újévi köszöntőjéről („Újévi köszöntés Újvidékre: / kétszeres legyen a libagége. / Újévi köszöntés Novi Sad-ra: / hétszeres legyen a borjú szája”). A kötetet átszövő melankólia teszi az olvasó számára is hitelessé a választékos szépséggel megírt sorokat.
(Hornyik Miklós: Meghasonlásunk története. Délvidéki könyv. Timp Kiadó, Budapest, 2009. Ára: 3500 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.