Elzárták a szocialista pénzcsapot

Dénes Zoltán
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes mértékben átalakítaná a kormány a falufejlesztéseket célzó Leader-program adminisztrációs hátterét, mégpedig főként azzal a céllal, hogy megszüntesse a párhuzamosságokat – közölte lapunk megkeresésére Ángyán József. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a gyakran pártalapon szervezett szocialista pénzosztó műhelyek, a helyi vidékfejlesztési irodák finanszírozását már augusztusban leállították. Feladatukat az a kilencvenhat helyi Leader-akciócsoport vette át, amelyek működését a szaktárca a jövőben a közigazgatási reformhoz, közelebbről a várhatóan újra felálló járásokhoz igazítaná. Ez a változás Ángyán József szerint lehetőséget adna arra, hogy a helyi szervezetek valóban beleszóljanak településük fejlődésébe.
A vidékfejlesztési irodákat 2007-ben hozták létre, majd egy évvel később felállították a nagyjából azonos feladatköröket végző helyi akciócsoportokat. Utóbbiak egyébként a helyi Leader-programok megvalósításához akciócsoportonként 1,8-2,2 milliárd forintos támogatásra számíthatnak 2013-ig. – A 170 vidékfejlesztési iroda és a hét regionális koordinátor feladatának megvonásával nagyjából nyolcmilliárd forintot spóroltunk meg, amit valós feladatokra lehet majd fordítani – mondta V. Németh Zsolt. A vidékfejlesztési államtitkár tájékoztatása szerint 2007 óta e hálózatra 3,8 milliárd forintnyi közpénzt fordítottunk. Elmondása szerint jelenleg a Leader-program teljes felülvizsgálata zajlik, az átláthatóság érdekében pedig már kötelezték a helyi akciócsoportokat arra, hogy működési költségeiket honlapjukon tegyék közzé.
Az unió régi tagállamaikban a Leader-programok a helyi polgárok, civil szervezetek, önkormányzatok és vállalkozók közös együttműködése alapján létrehozott célok mentén valósultak meg. A szocialista kabinet azonban sok helyen közvetlenül belenyúlt a rendszerbe, saját potentátjai érdekében. A helyi akciócsoportok hazai felállításakor mindvégig érezhető volt a felülről érkező, központi politikai nyomás. Jó példa erre a Somló–Marcalmente–Bakonyalja akciócsoport, amit az agrártárca semmiképpen sem akart elfogadtatni, mivel ezzel szemben egy Gőgös Zoltán államtitkár által kiszemelt társulatot kívánt támogatni. A botránynak végül bírósági ítélet vetett véget, amely helyreutasította a tárcát. A több milliárd forint szétosztását lehetővé tévő Leader-program egyik fő felelőse Ficsor Ádám szocialista országgyűlési képviselő volt, aki korábban az agrártárcánál államtitkárként, majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki kabinetfőnökeként dolgozott, rövid ideig még titokminiszteri pozíciót is betöltött. Mások mellett Ficsor szervezte meg az uniós pénzeken felállított, s ugyancsak uniós pénzek felhasználására létrehozott vidékfejlesztési csoportosulásokat. Ezek megalakításában hathatós szerephez jutottak a Balegyenes munkacsoport és együttműködő partnere, a Generáció 2020 Közhasznú Egyesület alapítói. Mindkét szervezet Gyurcsány Ferenc köpönyegéből bújt elő, s alapító tagjai között Ficsor is megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.