Katasztrófavédelem: nyomozás indult

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást a rendőrség az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági tevékenységével kapcsolatban.

Munkatársunktól
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRFK sajtóosztályán lapunknak megerősítették a távirati iroda értesülését, hozzátéve: egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás, és jelenleg adatokat gyűjtenek a tényállás tisztázásához. Mást a nyomozati érdekekre hivatkozva nem árultak el. Ambrus József, az OKF szóvivője pedig annyit közölt: folyamatban lévő ügyről nem kívánnak nyilatkozni.
A hír szerint több olyan szerződést vizsgálnak, amelyet a katasztrófavédelem két korábbi vezető munkatársa kötött az elmúlt esztendőkben. A gyanúsnak vélt megállapodásokra Tatár Attilának, az OKF előző főigazgatójának a leváltása után, az állami szervezetek gazdasági tevékenységének átvilágításakor bukkantak.
Bakondi György, akit Pintér Sándor belügyminiszter július 1-jével nevezett ki a katasztrófavédelem élére, több állománygyűlésen is utalt a szervezetnél tapasztalható morális gondokra és az idei költségvetés komoly problémáira.

*

Ezekért az elmúlt nyolc év kormányzatát és az OKF előző vezetését hibáztatta. Bakondi szólt arról is, hogy az örökös megszorítások ellenére értelmetlen külföldi utazásokra, gépkocsivásárlásokra és tanácsadói szerződésekre bőven jutott pénz. Utóbbiak közül példaként egy 400 millió forintos, „menekülőkámzsák” beszerzéséről szóló szerződést említett, amelyeket a Paksi Atomerőmű térségében élő emberek kapnának meg egy esetleges katasztrófahelyzetben. A főigazgató úgy vélte: a szerződés fölveti a korrupció gyanúját, ezért átvilágíttatja az OKF elmúlt nyolcévi gazdálkodását.
A távirati iroda beszámolója szerint a húsz veszélyes vegyi üzem környezetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer (MoLaRi) megvalósításával kapcsolatban is vizsgálódik a rendőrség. A riasztórendszert, amelyet elsőként 2007 márciusában Borsod-Abaúj-Zemplénben építettek ki, nyolc megyében és a fővárosban kell kialakítani. A beruházás összesen 7,2 milliárd forintba kerül, és a teljes lefedettség 2012-re várható.
Ismert, Tatár Attila főigazgatót, Muhoray Árpád veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettest és Kivágó Tamás gazdasági főigazgató-helyettest június 30-án mentette föl beosztásából Pintér Sándor. Tatár, aki 2003-ban lett az OKF főigazgatója, július 1-jével rendelkezési állományba került, Muhoray Árpádot pedig a katasztrófavédelem oktatási központjának vezetőjévé nevezték ki.
Emlékezetes, a 2006. augusztus 20-i, öt halálos áldozatot követelő tűzijáték súlyos állami mulasztásai miatt Lamperth Mónika akkori belügyminiszter a riasztási rendszer működési hiányosságaira és a „kellő figyelem hiányára” hivatkozva Tatár Attila főigazgatót feddésben, Muhoray Árpádot pedig megrovásban részesítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.