Kritikus kínai blogoszféra

Demokratizálódik-e Kína a nyugati modell szerint a gazdaság fejlődésével, az emberek gazdagodásával, majd növekvő véleménykifejezésével? Ezt találgatják már jó ideje elemzők világszerte, de a kérdésre – legalábbis részben – a technológia ad újszerű választ. Ám a nép internetes hangja nem zene a nyugati füleknek.

Zord Gábor László
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas L. Friedman, a New York Times neves publicistája a minap azt fejtegette, hogy a külpolitikájában békés hangot megütő, növekvő lehetőségeivel a globális színtéren egyelőre nem visszaélő Kína vezetése új, nem figyelmen kívül hagyható jelenséggel szembesül. A hazai közvéleménnyel, amelyet – demokratikus választások és szabad sajtó híján – egyre hangsúlyosabban jelenít meg a kínai blogoszféra, az ázsiai országban internetes naplót vezetők közössége.
Mintegy 70 millióra teszik a kínai blogok számát, amelyeket – szemben az állami ellenőrzés alatt lévő hagyományos médiumokkal – lehetetlenség rövid pórázon tartani. De – mint arra a publicista utal – lehet, hogy nem is kell. Ami a külpolitikai kérdéseket illeti ugyanis, a kínai bloggerek nem hajlandók a nyugati logika szerint nemzetközi együttműködésre, az amerikai receptek szerinti összeborulásra unszolni Pekinget, sokkal inkább a hivatalos álláspontnál is nacionalistább, radikálisabb hangot ütnek meg, legtöbbször a Csendes-óceán térségében is szokott rutinjaival operáló Washington ellenében. Ha egy vitás kérdésben – mint amilyen a Dél-kínai-tenger gazdasági övezeteinek ügye – egy kínai diplomata túlzottan a tradicionális, békülékeny hangot üti meg egy nemzetközi konferencián, könnyen vívhatja ki hazája bloggereinek haragját mint „Amerika-barát”, vagy nemes egyszerűséggel „áruló”. Lehet, hogy ez a faktor is szerepet játszott az ASEAN nyári, hanoi találkozóján, amikor a hagyományostól eltérő módon a jelenlévő kínai külügyminiszter, Jang Jiecsi közvetlen módon emlékeztette a többi tagországot kicsinységükre, szemben hazája nagyságával, mindezt úgy, hogy 25 percen keresztül a szintén jelen lévő Hillary Clintonhoz, az amerikai diplomácia irányítójához intézte szavait.
Persze nem véletlen, hogy milyen téren mutat nagyobb toleranciát a hatalom, amely példák sokasága szerint máig nem habozik lesújtani azokra, akik tervei útjában állnak, főleg belpolitikai kérdésekben. Mégis, a kínai bloggerek esete rávilágít arra, hogy a nyugati demokratikus fejlődési modell útjain és sorrendjein kívül immár vannak más lehetőségek, amelyeket a technológia fejlődése, az internet nyitott meg. Ám paradox módon a nyitásnak ez a módja aligha lesz a demokrácia őshazájának ínyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.