Kutatók éjszakája

Ötödik alkalommal rendezik meg ma az ország huszonhárom városának negyvennégy intézményében a kutatók éjszakáját. A rendezvény társszervezője, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, amelynek innovációs főtanácsadója szerint hazánkban számos kérdést kell újragondolni, ám az alapok adottak ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció terén a világ éllovasai közé emelkedjünk.

Nagy Áron
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezer kutató várja az érdeklődőket a mai napon huszonhárom város negyvennégy intézményének nyolcszáznál több eseményén a kutatók éjszakáján. Az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló egész napos, fesztiváljellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói pálya népszerűsítése. A Tempus Közalapítvány ötödik alkalommal tartja meg a nagyszabású programot hazánkban, amelynek az idén a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is a társszervezője. A központi találkozónak a Millenáris ad otthont. Az országos eseményekről a www.kutatokejszakaja.hu című honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.
A fesztivál a XXI. század országunk előtt álló kihívásaira is ráirányítja a figyelmet. Babcsán Norbert, a Bay Zoltán Közalapítvány innovációs főtanácsadója szerint itt az ideje, hogy egy sor kérdést újragondoljunk. A mérnök-fizikus, akinek a neve elválaszthatatlanul összekapcsolódott az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb szenzációjával, a fémhabbal, úgy véli: Magyarországon a szellemi tőke adott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területén a világ éllovasai legyünk. Ehhez azonban javítani kell az oktatás színvonalán. Az állami, a vállalati és a magánszféra bevonásával pedig lehetőséget kell teremteni a külföldön továbbképzett, s most is ott alkotó fiatal magyar tudósoknak arra, hogy itthon is érvényesülhessenek.
A Bay Zoltán Közalapítvány három helyen hat intézetet működtet, emellett közös laboratóriumot hozott létre a miskolci és a Semmelweis egyetemmel. Az innovációs szakember szerint egyáltalán nem hiú ábránd, hogy az efféle intézetek a vállalati fejlesztések központjaivá váljanak, hiszen a közalapítvány most is együtt működik különböző cégekkel. Ha egy-egy nemzetközi porondon is jelenlévő társaságot sikerül rábírni, hogy hazánkba telepítse szellemi központját, akkor az ott létrehozott új találmányok sorozatgyártására is nagyobb eséllyel pályázhatunk.
A következő évtizedekről szólva Babcsán Norbert három olyan területet jelölt meg, amely kitörési pont lehet a magyar kutatás-fejlesztés és innováció számára. Ezek a nanomedicina, a fémhab és az alternatív energia.
A fosszilis energiahordozók kifogyóban vannak; a XXI. században az orvostudományt alighanem forradalmasítani fogja a sejtszintű gyógyászat; a fémhab pedig kis súlya, ám annál nagyobb teherbírása miatt a földi gépgyártástól az űrhajózásig, űrkutatásig számos szektorban hozhat áttörést – érvelt a szakértő. Az utóbbi két területen rendelkezünk nemzetközileg bejegyzett szabadalommal – tette hozzá.
A Bay Zoltán Közalapítvány innovációs főtanácsadója szerint ahhoz, hogy országunk haza tudja csábítani a boldogulás reményében külföldön alkotó kutatókat, tudósokat, pénzre, paripára és fegyverre is szükség van. Ebben a képletben a pénzt egyértelműen az uniós és hazai pályázati források, valamint a vállalatitőke-bevonás jelentheti. A paripát pedig a kulcsemberek, akik a piaci és társadalmi igények szem előtt tartásával szellemi, majd materiális értéket teremtenek, hogy abból piacképes termék legyen. Fegyver alatt pedig az alkotó munkához szükséges infrastruktúrát kell érteni – magyarázta a szakértő.
Minden ember a saját sorsának kovácsa. Németország, az Egyesült Államok vagy a finnek már bebizonyították, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Ha valamit, hát ezt ideje lenne megtanulnunk, és akkor a lehetőségek tárháza tárul fel előttünk – vélekedett Babcsán Norbert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.