Meg kell szüntetni az etnobizniszt!

Olvasónktól
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

O lvastam Joó István valóságot tükröző írását a Magyar Nemzet szeptember 17-i számában. A kisebbségi önkormányzatiság visszásságai címmel a számomra ismerős etnikai bizniszről. Jó volna őszinte véleményt hallani e törvényes, ám ellenőrizhetetlen, korrupt kisebbségi választásról.
Nem jogászkodásra van szükség, hanem konkrét miniszteri intézkedésre. Legfontosabb lenne az automatikus állami pénzügyi támogatás (hétszázezer forint) megszüntetése és csak a vegytiszta nemzetiségi munka támogatása az önkormányzatok részéről, ha van erre keret. Kormányrendeletben kellene szabályozni, hogy a nyelvi, kisebbségi helyi és megyei képviselők nem kaphatnak tiszteletdíjat, társadalmi munkában végezzék feladatukat. Az országos elnökök is csak minimálbért kapjanak.
A Kádár-rendszerben négy nyelvi nemzetiségi országos szervezet működött, a német országos (Verband der Ungarndeutschen) és helyi munkásai társadalmi munkában végezték feladatukat. S csak német nyelven tárgyaltunk az akkori körülmények – gulaschkommunismus – között. Tizenhat éve harcolok az etnobiznisz ellen, eredménytelenül. Talán most elérhetnénk valamit. Sürgősen kezdeményezzenek kormányrendeletet a tizenkét vagy kevesebb valódi nyelvi nemzetiség fennmaradásának védelmében. Az etnobiznisz sokba kerül a költségvetésnek és például a német nyelvi nemzetiség teljes asszimilációját jelenti. Politikailag káros lesz, ha nem hoz az új kormány határozott törvénymódosítást e témában. Most még lehetséges!
Újpesten tizenegy nyelvi nemzetiség indít jelölteket; a cigány népcsoport etnikum, ők a 12. kisebbség, jelöltjei cigányok. Két „német” kisebbségi újpesti jelöltről konkrétan tudom (jelenleg is képviselők), hogy nem ismerik a német nyelvet. Tapasztalatból tudom azt is, hogy Baranyában és másutt is vannak német kisebbségi önkormányzati képviselők, akik nem tudnak németül, az ülések magyarul folynak, s látszattevékenység zajlik. Inkább kevesebb legyen az ál- (kisebbségi) önkormányzatok száma, mint ez a hazug állapot, ami a kisebbségi nyelvi önkormányzatokat illeti.
Az országos tizenkét nyelvi nemzetiségi önkormányzattal teljesen felesleges az Országos Választási Bizottságnak (OVB) konzultálnia, hisz nekik érdekük, hogy ez a „törvényes”, ellenőrizhetetlen, korrupt választási gyakorlat megmaradjon. A helyi választási bizottságok nem vizsgálhatják, hogy a nemzetiségi jelöltek tudnak-e németül, szerbül, horvátul, szlovénul, ukránul, ruszinul, örményül, szlovákul, bolgárul, lengyelül, románul, görögül. Valami itt nem stimmel! Azaz lehet hazudni, csalni törvényesen, következmények nélkül. Az OVB-nek kezdeményeznie kellene, hogy országosan vizsgálják meg, beszélik-e a nyelvi nemzetiségi képviselőjelöltek a népcsoportjuk anyanyelvét, értik, írnak-e a megjelölt közösség nyelvén? A delegáló civil szervezetek munkáját is át kell világítani.
Szigorúan külön kell választani a hatszázezres roma lakosság, etnikum kérdését: külön törvényben kell szólni a nyelvi nemzetiségekről, sőt a német, horvát, szlovák népcsoport egészen más elbírálást igényel, mint a néhány száz vagy ezres kisebbségek. Központilag, helyileg miniszteri rendeletben csak olyan német vagy más nyelvi önkormányzatokat szabad finanszírozni, ahol a hatóság (jegyzők, tanácsosok) meggyőződtek, hogy valóban német (örmény, szlovén, bolgár stb.) a munkanyelv, s valódi nemzetiségi programot hirdetnek. Például a német nyelv oktatásának a támogatása, pedagógus-továbbképzés német nyelvű országokban, német nemzetiségű vagy származású szülők gyerekeinek anyaországbeli látogatásának helyi támogatása stb.
Itt az idő e kérdésben is!
Dr. Meláth Ferenc,
a Pécsi Egyetem Német Tanszékének nyugalmazott adjunktusa,
újpesti német kisebbségi képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.