Itt keressük az ingyenes luxustermékeket a hétvégi kiránduláson

Hétvégén nincs is jobb program, mint a kirándulás. Ha pedig nyitott szemmel járunk az erdőben, és tudjuk, mit kell keresni, egy rakás friss, finom, ehető növényekkel térhetünk haza. Megyeri Sára, a vadon termő növények szakértője online kalauzol el bennünket a legjobb gyűjtőhelyekre.

2025. 06. 14. 13:59
Az egyik legfinomabb ehető növény a bodza
Az egyik legfinomabb ehető növény a bodza Fotó: Móricz István Forrás: Mindmegette
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyetek velem természetet” – így hív mindannyiunkat a Mindmegette Maestrója, Megyeri Sára, a vadon termő növényeket feldolgozó Dzsindzsa alapítója. Sára hiszi, hogy a természet tele van finomságokkal, és ha ismerjük az alapszabályokat, mi magunk is biztonsággal szedhetünk saját fogyasztásra „ingyenes luxustermékeket”. Legutóbbi videóiban olyan ehető növényeket mutatott be, amelyet nyár eleji kirándulásokon begyűjthetünk – és természetesen tippeket is adott, mit, hogyan dolgozzunk fel. 

Ehető növények java: akácot már nyár elején gyűjthetünk
Ehető növények: akácot már nyár elején gyűjthetünk Fotó: Móricz István / Mindmegette

Nyár eleji ehető növények: ezeket keressük

Akác

Az egyik legelterjedtebb, legismertebb gyógynövény hazánkban az akác, dacára annak, hogy valójában nem őshonos itt ez a fafajta. Szeretettel használják a természetes hatóanyagokat kedvelők, ugyanis segít a puffadáson, gyógyír a gyomorsav kellemetlen tüneteire, de meghűléses betegségek kezelésekor is számíthatunk rá. 

Leggyakrabban méz formájában dolgozzák fel, de virágából teát és szörpöt is készíthetünk, bátrabbak palacsintatésztában kirántva is kipróbálhatják. Azt, hol és hogyan szedjük, e videóban mutatta meg Sára: 


Bodza

Finom szörp és zselé, de akár pálinka is készülhet otthon a bodzából. Igazi csemegének számító ehető növény, amelyet nem csak rántva jó fogyasztani. Amellett, hogy finom, egészséges is, tartalmaz A- és B-vitamint, C-vitamin-tartalma pedig kiemelkedő. Fogyasztásával szervezetünk értékes ásványi anyagokhoz és mikroelemekhez is jut, jócskán van benne például vas, kálium, kalcium és foszfor. Segít a megfázásos betegségek leküzdésében, ismert lázcsillapító, köptető és izzasztó hatása is.

Egy dologra figyeljünk nagyon: a virágot a zöld részektől, a szártól és a kocsányától is meg kell szabadítani, mert ezek a részek mérgezőek!

A növénnyel kapcsolatos tudnivalókat Sára ebben a videóban összegezte:


Galaj

Nemcsak a pajzsmirigybetegséggel küzdők számára hasznos a galaj fogyasztása, ám számukra kifejezetten ajánlott lehet – derül ki Megyeri Sára elmondásából.  A szinte gyomnövénynek számító galaj igénytelen növény, amelynek három változatát ismerjük: létezik tejoltó galaj, közönséges galaj és a ragadós galaj. (Pajzsmirigybetegségben érintettek számára az első kettőt ajánlott fogyasztani.)

„A ragadós galaj a máj és a vese, a belső szervek funkcióit harmonizálja és nagyon erősen hat a pajzsmirigyre. Harmonizálja a hormonrendszer működését is, így fogyasztása megelőzésként is ajánlott. Az vigyázzon vele, aki konkrétan gyógyszert szed ilyen problémákra, mert a készítmények hatását befolyásolhatja” – mondta a szakértő. 

A galajnak virágos szárrészét használjuk leginkább. A nyár első felében érdemes begyűjteni az alábbi módon:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.