Még több tejtermék jön az országba

Dénes Zoltán
2010. 10. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iskolatej az éhező gyermekeknek. Az iskolatejprogram továbbfejlesztéséről írt alá szándéknyilatkozatot tegnap az e célt zászlajára tűző civil összefogás fővédnökeként Schmittné Makray Katalin, az államfő felesége a Vidékfejlesztési Minisztériummal és két alapítvány képviselőjével. – Az elmúlt években folyamatosan csökkentek a programra fordítható költségvetési források, amin a mostani országvezetés változtatni szeretne – mondta Szabó Csaba. A Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsosának tájékoztatása szerint jövőre legalább egymilliárd forintot szánnak a programra. Hazánkban több mint százezer alultáplált gyermek él, és közülük több mint húszezer éhezik. E gyermekek többsége egyedül az óvodai és iskolai közétkeztetés keretében jut meleg ételhez.


Az előző év azonos időszakához képest az idén az első fél évben 14 százalékkal nőtt a tej- és tejtermékexportunk árbevétele, a behozatal értéke pedig 19 százalékkal nőtt. A két adat összehasonlításából kitűnik, hogy a tejimport erőteljesebben növekedett a kivitelnél, ami ennél a termékcsoportnál külkereskedelmi egyenlegünk 29 százalékos romlását eredményezte – közölte tegnap az Agrárgazdasági Kutatóintézet. A hazai tej termelése hét százalékkal, a sajté tízzel mérséklődött, miközben a vajé tizenkét százalékkal, a savanyított tejtermékeké pedig öt százalékkal nőtt. Országos átlagban a tejért a termelőknek augusztusban 70 forint körüli öszszeget fizettek literenként. A külföldre szállított tejért a termelők literenként 84 forintot kaphattak, ami 18 százalékkal volt magasabb a belföldi árnál.
A sajt- és túróbehozatalunk 19 százalékkal, kivitelünk 12 százalékkal nőtt az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest. Az import mennyiségének fele Németországból, 16 százaléka Lengyelországból származott. Mivel a tej behozatala nyolc százalékkal csökkent, elmondható, hogy a külkereskedelmiegyenleg-romlásunk ismét a feldolgozott termékek – főként a sajt, a vaj és a vajkrém – erőteljesebb beáramlása miatt következett be. A vaj és vajkrém importja másfélszeresére emelkedett, míg a kivitele alig tíz százalékkal nőtt. Az AKI adatai szerint az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legerőteljesebben, nyolc százalékkal a tej felvásárlása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.