Miért titkos az őszödi jelentés?

Négy hónap sem volt elegendő, hogy a nemzetbiztonság főigazgatója az adatvédelmi biztos felhívására nyilvánosságra hozza az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült jelentés egyes részeit.

Kulcsár Anna
2010. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez derül ki Jóri András lapunknak írt tegnapi leveléből. A közérdekű információk nyilvánosságáért felelős ombudsman szerint az operatív munka leírása titokban maradhat, a többi adat nemzetbiztonsági védelme viszont nem szükséges. Nyilvánosságra kell hozni különösen a vizsgálat kezdő és befejező időpontját, s azt, hogy ki volt a megrendelő és konkrétan milyen feladattal bízták meg a szolgálatokat. A nagyközönségre tartozik az eljárás lezárásának oka is. Az adatvédelmi biztost a múlt év végén kerestük meg: tárja fel, kinek a megrendelésére és milyen tevékenységet végzett a polgári titkosszolgálat az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyében, mennyi közpénzt fordítottak erre, s kiderült-e, ki volt a kiszivárogtató.
Előzőleg tavaly decemberi levelünkre sem Balajti László főigazgató, sem Juhász Gábor akkori titokminiszter nem adott érdemi választ. Jóri András tegnap levélben tájékoztatta szerkesztőségünket arról, milyen lépéseket tett a körülmények tisztázásáért.

*

Eszerint idén április 13-án írásban értesítette a titokhatóság főigazgatóját, hogy az iratok tartalmát személyesen kívánja megismerni. A helyszíni vizsgálatot 19-én elvégezte. Április 27-én felkérte a főigazgatót a nemzetbiztonsági jelentés részleges nyilvánosságra hozatalára. Balajti László altábornagy május 21-én közölte, hogy elfogadja Jóri kezdeményezését és egyetért az ombudsmannal. Tudatta ugyanakkor, hogy mivel kellő körültekintéssel kíván eljárni, a nyilvánosságra hozatal módjáról és terjedelméről közelebbről meg nem jelölt előkészítő eljárásban dönt, mégpedig záros határidőn belül. Az adatvédelmi biztos tegnap lapunknak azt is megírta, hogy a nagy közérdeklődés miatt május 27-én az előkészítő munkálatok mihamarabbi elvégzését és a dokumentum kiadását kérte a főigazgatótól. A jelenleg Alkotmányvédelmi Hivatalnak nevezett hatóság lapunkkal és a közvéleménnyel eddig nem ismertette a nyilvános adatokat.
Az ombudsman levelének készhezvétele után tegnap megkérdeztük Balajti László főigazgatót, mikor jár le az a záros határidő, amelyet az adatvédelmi biztossal közölt. Az altábornagy kitérő választ adott.
A kormány egyelőre nem tervezi a Bajnai-kabinet idején államtitokká minősített nemzetbiztonsági jelentés minősítésének részleges vagy teljes feloldását, a dokumentum közzétételét – jelezte Nagy Anna kormányszóvivő a Hír TV-nek.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP zárt frakcióülésén 2006. május 26-án mondta el a nevezetes hazugságbeszédet, ennek szövege 2006. szeptember 17-én, eddig tisztázatlan körülmények között került nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.