Moratórium nélkül háború törhet ki?

Miközben a béketárgyalásokat szervező Egyesült Államok és az arab világ konkrét terveket tett le az asztalra a kezdeményezés sikerre vitele érdekében, izraeli részről tovább lebegtetik a zsidó telepek bővítésének kérdését.

Zord Gábor László
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az izraeli–palesztin tárgyalások jövő heti, következő fordulóján – amely az izraeli építési moratórium vasárnapi lejártát követi – nem sikerül rendezni a telepek kérdését, még az év vége előtt újabb háborúra lehet számítani, és továbbiakra a térségben az elkövetkező években – nyilatkozta csütörtök éjjel II. Abdallah jordán király. A palesztinok és az Arab Liga is a moratórium meghosszabbítását kérte. Izrael egy AFP-nek nyilatkozó diplomata szavai alapján ragaszkodik bizonytalansági politikájához, hiszen egyfelől kész a „minden fél által elfogadott kompromiszszumra”, ugyanakkor „e befagyasztás nem lehetne teljes körű”. A tárgyalásokat forszírozó amerikai elnök márpedig az ENSZ-ben nyíltan kifejtette az amerikai kívánalmakat. „Úgy hisszük, hogy a moratóriumot meg kell hosszabbítani” – mondta Barack Obama, felvázolva a kudarc hatásmechanizmusát: „Ha nincs megállapodás, a palesztinok sosem ismerik meg a saját államuk nyújtotta büszkeséget és méltóságot. Az izraeliek sosem ismerik meg azt a bizonyosságot és biztonságot, amelyet az együttélés mellett elkötelezett szuverén és stabil szomszédok biztosítanak.”
Közben tovább elemzik Bill Clinton minapi véleményét, amelyben az izrael–palesztin békemegállapodás fő akadályaként a volt Szovjetunióból bevándorolt (általa „orosznak” nevezett) izraelieket jelölte meg, míg a legelfogadóbbnak az őshonos szabra közösséget. A korábbi amerikai elnök a Foreign Policy folyóiratban ismertetett szavai miatt súlyos bírálatoknak tette ki magát, a kommentálók egy része antiszemitizmust emlegetett. Bár előre jelezte beszélgetőpartnereinek a téma érzékenysége miatti óvatosságát, Clinton spontán elemzésének őszinteségét megkérdőjelezi, hogy a békemegállapodás esélyeit latolgatva nem tett említést az amerikai diaszpóráról, amely lobbijain keresztül jelentős hatással van a washingtoni döntésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.