Nem kap 30 millió dollárt az AES Tisza

Magyarország javára döntött a választott nemzetközi bíróság, így az államnak nem kell harmincmillió dollár kártérítést fizetnie a tiszaújvárosi AES Tisza Erőmű Kft. amerikai tulajdonosának. A társaság azért perelt, mert szerinte számára hátrányos volt az áram átvételi árának 2006-os megállapítása, de a bíróság ezt nem fogadta el. A kedvező ítélet reménykeltő, a magyar állam ugyanis több erőművel is pereskedik az árszabályozás miatt.

Erdősi Csaba
2010. 10. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint az Egyesült Államokban sem gyorsabb az igazságszolgáltatás, mint idehaza, a Világbank mellett működő, washingtoni székhelyű nemzetközi bíróságnak (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID) ugyanis három évébe telt, hogy eldöntse, megkárosította-e a magyar állam az AES Tisza Erőművet vagy sem. Igaz, legalább megérte a várakozás, a bírák ugyanis hazánk javára ítéltek a rendkívül szövevényes ügyben. A történet 2006-ra nyúlik vissza, amikor a kormány megváltoztatta az 1995-ben privatizált erőművek és az állami tulajdonban lévő nagykereskedő, vagyis a Magyar Villamos Művek közötti áramkereskedelem ármegállapításának szabályait. A végső döntés a szakminiszter kezébe került, az erőmű tulajdonosa pedig úgy ítélte meg, hogy a megállapított átvételi ár mellett képtelen a nyereséges áramtermelésre. Érvelése szerint a veszteség okozásával Magyarország megsértette a kétoldalú befektetésvédelmi egyezmények és az európai energiakereskedelem szabályait rögzítő energiacharta előírásait, ezért 2007-ben perre vitte a dolgot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a bíróság azt állapította meg, hogy károkozásról szó sincs, így az erőművet tulajdonló AES Summit Generation Ltd. minden igényét – köztük a felperes több mint harmincmillió USA-dollár értékű kárigényét is – alaptalannak találta és elutasította.
A magyar államnak kedvező ítélet hatással lehet két másik, hasonló ügyben indított eljárás eredményére is – jelentette ki a döntés kapcsán Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek. Mint mondta, a Budapesti Erőmű és a Csepeli Erőmű (jelenleg Alpiq Csepeli Erőmű) tulajdonosai léptek fel az AES által is kifogásolt hatósági árszabályozás ellen. Kovács Pál az ítélet indokolására vonatkozó kérdésre a távirati irodának azt válaszolta: annak lényege, hogy a vállalkozóknak számítaniuk kell a jogszabályok változására, és a bíróság ez alapján döntött a magyar állam javára az AES Summit ellen. – Az eljárás utolsó tárgyalási fordulóiban már az új kormány képviselői vettek részt – jegyezte meg, kiemelve, hogy reményei szerint az Európai Bíróság gyakorlata is figyelembe veszi a washingtoni bíróság döntését. Az energetikai helyettes államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar államnak nem kell harmincmillió dollárt, mintegy 8,4 milliárd forintot kifizetnie, de még fontosabb, hogy az ítélet példa lehet a másik két perben is. Ezek perértékét a helyettes államtitkár nem kívánta elárulni, csak annyit mondott, hogy azok nagyobbak az AES perénél.
Lapunk úgy tudja, hogy a Kovács Pál által említett két áramtermelő mellett a belga tulajdonban lévő Dunamenti Erőmű is hasonlóképpen bíróságra ment az árszabályozás miatt. Információink szerint ebben az ügyben a bírák jelenleg még nem jutottak túl az anyagok begyűjtésének fázisán, az első tárgyalási nap így valószínűleg csak valamikor a jövő év elején esedékes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.