OÉT: belső vita a legitimitásról

Míg a munkaadói oldal egységesen legitimnek tartja részvételét az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT), egyes szakszervezetek készek arra, hogy újra, más módszerekkel méressék meg, kik képviseljék a munkavállalókat a testületben.

Bákonyi Ádám
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az OÉT e heti ülésén. A felvetéssel egyetért a Liga szakszervezetek is, már ami a legmagasabb szintű érdekegyeztető fórumban részt vevő szervezetek legitimitását illeti. – Továbbra is fenntartjuk javaslatunkat, hogy új módszerrel mérjék a szakszervezetek támogatottságát. A munkahelyeken tartott választásoknál ugyanis rengeteg a csalás és a viszszaélés, így a végeredmény nem tükrözi a valóságot – mondta lapunknak Gaskó István. A Liga elnöke emlékeztetett, Tóth Zoltánnal, az Országos Választási Iroda korábbi vezetőjével már két éve kidolgoztak egy módszert a szakszervezetek támogatottságának hiteles mérésére. Eszerint, akárcsak a parlamenti választások esetén, saját választókörzetükben szavazhatnának a hivatalos munkaviszonnyal rendelkező járulékfizetők.

*

– Ezzel a módszerrel mintegy 3,8 millióan voksolhatnának arra, kik képviseljék a dolgozók érdekeit az OÉT-ban – mondta Gaskó István.
Nem zárkózik el az újszerű megméretéstől a Munkástanácsok sem, a keresztény-konzervatív konföderáció azonban az 1993-as társadalombiztosítási választásokhoz hasonló, egyfajta szociális választást tartana. – Mi nem csak a munkaviszonnyal rendelkezőket kérdeznénk meg, hiszen sok embernek akaratán kívül nincs állása, esetleg rokkant vagy gyesen, gyeden van, ugyanakkor az OÉT-ban tárgyalt kérdések őket is érintik – mondta lapunknak Palkovics Imre. Bár a konföderáció elnöke nem tartja elfogadhatatlannak a mostani rendszert, úgy látja, a jelenlegi „korszakos hangulat” a munkavállalói érdekképviselet kérdését is érinti.
– Jó lenne, ha az emberek eldönthetnék, hogy azok a szakszervezetek üljenek-e az OÉT-ban, akik asszisztáltak az elmúlt nyolc év ámokfutásához, vagy azok, akik harcoltak ellene – fogalmazott Palkovics Imre.
– Nagyon szerencsétlen volt ezt a kérdést felvetni, sokkal inkább az előttünk álló feladatokkal, az érdemi munkával kellene foglalkozni – mondta lapunknak Pataky Péter. A szocialista párttal többször együttműködési megállapodást kötő Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke a csalódottságának adott hangot, mivel elmondása szerint a konföderációk abban maradtak: mivel megvan az OÉT-törvény, nem feszegetik ezt a kérdést.
Pataky Péter úgy vélte, a szakszervezeteknek a kormányzati előterjesztésekkel kell foglalkozniuk, nem pedig egymást figyelve, egymásra licitálva versengeniük.
A munkaadók már az OÉT-ülésen egyértelművé tették: legitimnek tekintik oldalukat, amely az egész magyar versenyszférát, a multinacionális társaságokat éppúgy, mint a hazai tőkével működő nagy-, közepes és kisvállalatokat megjeleníti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.