Oroszország nem ellenfél

Schmitt Pál államfő és Martonyi János külügyminiszter egyhetes New York-i tartózkodásuk alatt sűrű napirendet követnek, amelynek fő célja a 2012–2013-as periódusra megpályázott nem állandó Biztonsági Tanács-tagságunk ötletének népszerűsítése. Schmitt ma az ENSZ közgyűlésén szólal fel.

Hírösszefoglaló
2010. 10. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök kétoldalú államfői találkozóin átnyújtotta azt a hivatalos dokumentumot, amely a remélt BT-tagság esetén követni szándékozott irányelveket tartalmazza. A memorandum leszögezi: Magyarország hangsúlyozottan fog foglalkozni az emberi jogok védelmével, a női egyenjogúsággal, illetve a környezetvédelemmel. Ami azonban magyar sajátosságként jelenik meg a programban, az az egészségvédelem, az oktatás és a sport előmozdítása.
Schmitt Pál a New Yorkban és annak környékén élő magyarság képviselőivel találkozva kijelentette: az új magyar kormány, amely kétharmados felhatalmazást kapott a néptől, már az első napokban olyan döntéseket hozott, amelyek a 15 milliós nemzet egységét szolgálják. Schmitt a magyarországi kormányváltást új korszak kezdetének nevezte az anyaország és a külföldön élő magyarság közötti viszonyban. Az államfő a New York-i magyar főkonzulátuson April Foley volt budapesti amerikai nagykövetnek a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta, egyebek között azon szerepének az elismeréseként, amelyet a magyar állampolgárok vízumkötelezettségének megszüntetésében játszott.
Martonyi János is több találkozón vett részt New Yorkban, többek között az Európai Unió és Egyesült Államok közötti találkozón, a NATO–Oroszország Tanács miniszteri szintű ülésén és az EU– Oroszország informális megbeszélésen is. Az MTI-nek nyilatkozva a külügyminiszter elmondta, Magyarország támogatja azt a folyamatot, hogy az utóbbi időben felgyorsult az EU és a NATO Oroszországgal fennálló kapcsolatának erősítése. Martonyi meghatározónak minősítette azokat a tényeket, hogy nem vagyunk ellenfelek, ezzel szemben vannak közös ellenségeink, akikkel szemben a közös fellépést jobban kell koordinálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.